BUGÜN 23 NİSAN

“Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

 

“Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

 

Bu sözler, dünya üzerinde çocuklara bayram armağan tek lider, çağın dehası Atatürk’ün çocuklara olan güvenini, bir süre sonra büyüyecek ve ülkenin geleceği, liderleri ve yöneticileri olacak yarının gençlerinden beklentisini  ifade etmek için söylediği sözler.

 

Sevgili çocuklar, gençler ve ana-babalar, “Ah eski bayramlar…” demeyeceğim. Ama sizler de biliyorsunuz, bilmek, bilmeyenlere anlatmak zorundasınız ki, eskiden bayramları başka türlü kutlardık. Çünkü kutladığımız bayramın, gerekçesini, anlamını, bizlere neler sağladığını, bizlerden neler beklendiğini öğrenir, özümser, içselleştirirdik. 

 

Ne yazık ki, bir süredir özellikle milli bayramlarımız planlı, programlı ve büyük bir sinsilikle sıradanlaştırılmaya, önemsizleştirilmeye, anlamsızlaştırılmaya çalışılıyor. Hatta bir süre önce süslü isimlerle güya evrenselleştiriliyor kılıfıyla, bir eğlenceye, anlamsız festivallere dönüştürülmeye çalışıldı. Bayramınız fırsat bilinerek bir şeytan adına hatıra paralar bastırıldı.

 

Tabi ki eğleneceksiniz. Bayram coşkusuyla sizlere geleceğini teslim edecek olan önceki nesilleri de coşturacak, heyecanlandıracak, onların geleceğe olan güvenlerini pekiştireceksiniz. Ama Namık Kemal’in sizlerden beklediğini de unutmayacaksınız. “Çocuklarımız, öğrenirken eğlenmeli, eğlenirken öğrenmeli.”

 

Nasıl ki dünün güneşiyle, bugünün çamaşırı kutulamazsa, geçmişin köhnemiş fikirleriyle de gelecek kurulmaz. Köklerinizden asla kopmadan, geleceğin kurucuları sizler olacaksınız. Çünkü sizler Yahya Kemal’in dediği gibi, ”Kökü mazide olan atisiniz.”

 

Tevfik Fikret, oğlu Haluk’a benzer şekilde hitap ederek, Sen Bütün hüviyet ü uzviyetinle âtisin,” dedikten sonra bugünkü Türkçeyle şöyle demişti: 

 

Işık, ışık… Bugünün işte ruhu, özlemi bu;
Silin bulutları, silkin o korku gölgesini,
Koşun ışıklar içinden o kutlu kurtuluşa.
Ümidimiz bu; ölürsek de biz, yaşar mutlak
Vatan sizinle şu zindan karanlığından uzak!

 

Ümidimiz de, güvencemiz de, geleceğimiz de sizlersiniz.

Bayramınız kutlu, her gününüz bir bayram olsun


İfral TURGUT

22.04.2024 20:54:00

YAZARLAR


“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!

DEMİRÇALI BORÇ LİSTESİNİ BELEDİYEYE ASTI

TÜRKİYE’DE HALA TEŞHİS ALAMAYAN 1 MİLYON ÇÖLYAK HASTASI VAR

EMNİYET MÜDÜRÜ ARİKAN'A ZİYARET

ANAVARZA BAL’A PARİS’TEN BÜYÜK ÖDÜL

112 ACİL ÇAĞRI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

DEMİRÇALI’DAN BASIN TOPLANTISI

“ADANA, TÜRKİYE’NİN LİDER ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMAK ZORUNDA”

ÇUKUROVA GİAD’DAN EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

Ç.Ü ENDÜSTRİ MEZUNLARI BURSA’DA BULUŞTU