GÜÇLÜ KALEM CELAL BAŞLANGIÇ'I KAYBETTİK

Güçlü kalem Celal Başlangıç'ı da kaybettik, Medya dünyasından bir yıldız daha kaydı.

Güçlü kalem Celal Başlangıç'ı da kaybettik

Medya dünyasından bir yıldız daha kaydı.

Ben Celal Başlangıç'ı 1981 yılında tanıdım. 3 yılı aşkın Adana'da Cumhuriyet Gazetesinin Bölge Temsilciligini yaptı. Güçlü bir kalemdi. Yaptığı haberler sadece Cumhuriyet'in manşetini süslemiyordu özelde Bölgede genelde Türkiye’de ses getiriyordu. Sosyal bir insandı. Genç gazetecilere yol göstermekten büyük mutluluk duyardı. Aynı zamanda hoşgörülü duruşuyla kısa zamanda geniş kitlelerin sevgi ve saygısını kazandı.

***

Adana'da bulunduğu konumu belliydi. Cumhuriyet Gazetesi Bölge Temsilciliği koltuğunda oturuyordu protokol insanıydı ama Celal Başlangıç hiçbir zaman protokole önem vermezdi. Hep halkın içinde oldu. Özellikle genç gazetecilerle oturup sohbet etmeyi severdi. Genç gazetecilerin ekolüydü. Mesleki başarısı tartışılmazdı.

***

Mesleğe yeni başlamış gazetecilerle oturup saatlerce sohbet ederdi. Sorunlarını dinlerdi. Iyi bir gazeteci olmaları için çaba sarf etmelerini önerirken, güçlü kalemlerden örnekler verirdi. "Çocuklar hep ileriye bakın" derken vermek istedigi mesajının genç gazeteciler tarafından anlaşılıp anlaşılmadığını gözlemlerdi. Bir konuyu anlatırken başka bir konunun konuşulmasından hoşlanmazdı. Bir konu haber değeri taşıyorsa görüşünü açıklamakla yetinmezdi. "Siz ne düşünüyorsunuz "? diye sorardı.

***

Gazeteciliği tartışılmazdı. Adana'da sevmeyeni yoktu. Celal Başlangıç kurumlararası diyaloğa önem veriyordu. Gazetenin Bölge temsilcisiydi ama muhabir ruhlu olduğu sahadaki başarısıyla ortaya koyuyordu. Koltukta oturup temsilcilik yapmadı. Nerede olay varsa orada oldu. Gezmeyi yeni yerleri keşfetmeyi bazen de kafayı çekmeyi çok seviyordu.

***

Makam ve mevkinin Celal Başlangıç için bir önemi yoktu. Koltuk sevdalısı hiç değildi. Gittiği her yerde protokol dahil çantası omuzundaydı. "Iyi habercilik yapmak istiyorsanız sahada olacaksınız. Gazetecinin mesaisi yoktur. Çünkü gazeteci devlet memuru değil" derdi. Hitabeti sözleri ve sergilediği duruşu takdir topladı.

***

Celal Başlangıç Adana'da 3 yılı aşkın Cumhuriyet Gazetesi'nin Bölge Temsilciliğini yaptı. Gazete ve gazeteciler arasında "dostluk köprüsü" oluşturdu. Barışık bir dünyası vardı.

Gazetecilik açısından derin izler bıraktı. Hiç beklenmeyen bir anda aldığı kararla Adana'yı terk ederek İstanbul'a döndü.

***

Bıraktığı koltuğa oturan Celal Başlangıç'ı hep arattı. Ve beklenen son geldi çattı Cumhuriyet Adana Bölge Temsilciliğini kapattı. Cumhuriyet okurları bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi ama muvaffak olamadı.

***

Bu güçlü kalem daha sonraki yıllarda yakalandığı amansız hastalıkla uzun süre savaştı. Hastalığının ilerlemesinin ardından Almanya’nın Köln kentindeki bir hastanede tedavi altına alındı. Ancak Başlangıç'ın yaşam mücadelesini yitirdigini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Yüreğim sızlanıyor. Celal Başlangıç'a " güle..güle " demek içimden gelmiyor. Ama şairin dediği gibi her ölüm erken ölümdür. Rahat uyusun eserleriyle hep anılacaktır.

***

Medya dünyası güçlü bir kalemi, bizler yeri doldurulmayacak meslek büyüğümüz ve kadim dostumuzu kaybettik. Toprak tenini incitmesin. Ruhun şad mekanı cennet olsun.


Düzgün COŞKUN

4.05.2024 07:21:00

YAZARLAR


ADANA’NIN JİMNASTİK ŞAMPİYONLARI

DEMİRÇALI’DAN 19 MAYIS MESAJI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLERİN OMUZLARINDA İLELEBET YAŞAYACAK

KANLI: ADANA LAĞIM KOKUYOR!

ÖZEL, BELEDİYELERİ ZİYARET KOŞULUNU AÇIKLADI : MAL VARLIKLARINI AÇIKLARSALAR GELİRİM!

HASTALAR RANDEVU ALAMAMAKTAN ŞİKÂYETÇİ

AOSB AR-GE VE İNOVASYON PROJE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

AYHAN BARUT: "TEFECİ MİSİNİZ, DOLANDIRICI MI?"

BİZ OKURSAK ÇOCUKLARIMIZDA KİTAP OKUR

TGC BASIN MÜZESİ'NE  ÖĞRENCİLERDEN ZİYARET

OYA TEKİN: AMATÖR SPORDAN DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ

DEMİRÇALI MUHTARLARLA BULUŞTU

ADANA’DA GÖSTERİLER YASAKLANDI

BAHAR ALERJİSİNİN ASTIMA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN!

ÖZGÜMÜŞ: TASARRUFA TBMM'DEN BAŞLAYIN

50 YILLIK ECZACILARA PLAKET

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ENFLASYON KARŞISINDA FAKİRLEŞİYOR