KARNAVAL, ADANA'NIN "BÜYÜK KÖY" İMAJINI TARİHE GÖMDÜ

Adana kültür, sanat ve tarih kenti olduğu kadar aynı zamanda barış şehri olduğunu da dünyaya ispat etti. Adana bundan böyle büyük organizasyonlara tanınan kent olma yolunda daha kararlı adımlarla yürüyebilecek. Adana, sanat, kültür, turizm ve eğlence alanında değil, Antalya ya da Muğla Bodrum'u artık Rio Karnavalını aratmayacaktır.

 

Düne kadar "Büyük Köy" olarak nitelendirilen güneyin incisi Adana, geçmişten günümüze dek gelen tüm olumsuz algıları Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile silip süpürdü. Adana sokak karnavalı ile dünyada tanınan " Büyük Şehir " olmanın haklı gururunu yaşadı. 

***

Bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı yerli ve yabancı yüzbinlerce kişiyi buluşturdu. 

***

Karnavalda kimisi yöresel kıyafetleriyle kimisi Kral, bazıları da Kızılderili kostümleri ile kent sokaklarında dolaştı. Büyük organizasyonu andıran kortej yürüyüşünde halkı selamladı. 

***

Karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alınarak içerik olarak daha da zenginlik kazandı 

***

Düne kadar gazetelerdeki üçüncü sayfa haberleriyle kötü bir imaj yaratan Adana Türkiye’nin ilk ve tek Sokak karnavalının 12'ncisi ile bu imajı hak etmediğini dünyaya bir kez daha duyurmayı başardı. Tarihin, sanatın, edebiyatın, kültürün kenti olduğunu alnının akıyla ispatladı. 20 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilen Karnaval Korteji Adana'yı bir başka yere koydu. Adana'nın "Büyük Köy" değil tarihin ve kültürün başkenti olduğunu kanıtladı. 

2.5 milyon nüfuslu bir kent dışarıdan gelen yüzbinlere ev sahipliği yaparak ne kadar konuksever olduğunu dünyaya ispat etti. Bu büyük etkinlik Adana tarihinde bir ilk değil, son da olmayacaktır. 

***

Gelecekte bu karnaval kartopu gibi büyüyerek Türkiye'yi sarıp sarmalayacaktır. Adana'da yakılan karnaval meşalesi hiç ama hiç sönmeyecektir. Bu sivil inisiyatif Karnavalı her geçen Nisan'da daha renkli, daha katılımcı ve eğlence haline getirecektir. 

***

Katılanlar gördü, katılmayanlar televizyon ekranlarında büyük bir coşku ile izledi. 13 Nisan'da başlayan ve 21 Nisan Pazar günü sona eren Karnaval kapsamındaki yüzbinler gönüllerince eğlendi. Sanatçılara eşlik etti, dans yaptı türkü söyledi. Davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

-Rio Değil Adana'nın İlk ve Tek Karnavalı-

Dünya düne kadar Rio karnavalının ne kadar renkli geçtiğini konuşuyordu. Bugünden sonra Adana Sokak Karnavalını konuşacaktır. Milyonlar bu karnavalı hiç ama hiç unutmayacaktır. Bu etkinlik sadece Türkiye'ye değil birçok yabancı ülkeye "İşte Adana"..."İşte İlk ve tek Sokak Karnavalı" dedirtti. 

***

Rengarenk kostümleriyle üstü açık araçlarla yürüyüşe katılanlar büyük ilgi topladı. Bu arada kalabalık izleyiciler cep telefonlarıyla görüntüleri kaydetti. Adanalı ünlü isimler de üstü açık otobüsten kortej boyunca halkı selamladı. En renkli Karnaval başladığı gibi aynı heyecanla sona erdi. 

-Adana böyle bir tanıtımı çoktan hak etti-

Adana, böyle büyük bir organizasyonu aslında çoktan hak eden bir metropol. Karnaval Komitesinin baş aktörü ve kurucusu Ali Haydar Bozkurt'a göre 5 milyar liralık katma değer sağlamış oldu. Adana böyle büyük bir tanıtıma 5 milyar liraya değil, 5 milyar dolar harcamış olsaydı bu kadar ses getirmezdi.

***

Karnavalın çok güzel yanı vardı. Ama bana göre en önemli yanı daha önce hiç görmediğiniz tanımadığınız yerli ve yabancı turistleri tanımak, birlikte yürümek fotoğraf çekmek, hatta arkadaşlık bağı kurmak oldu. Yabancı Dil bilen Adanalılar çeşitli ülke insanlarıyla kısa sürede kaynaşarak dostluk köprüleri kurdu. Birbirlerine telefon numaraları verdi. 

-Adana Barış Kenti Olduğunu Kanıtladı-

12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalının başka güzel yanı yok mu diyenlere cevabım elbette var olacaktır. Düşünebiliyor musunuz milyonların bir arada eğlendiği karnaval boyunca tek bir asayiş olayı kayıtlara geçmedi. 

***

Adana kültür, sanat ve tarih kenti olduğu kadar aynı zamanda barış şehri olduğunu da dünyaya ispat etti. Adana bundan böyle büyük organizasyonlara tanınan kent olma yolunda daha kararlı adımlarla yürüyebilecek. Adana, sanat, kültür, turizm ve eğlence alanında değil, Antalya ya da Muğla Bodrum'u artık Rio Karnavalını aratmayacaktır.


Düzgün COŞKUN

21.04.2024 21:05:00

YAZARLAR


“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!

DEMİRÇALI BORÇ LİSTESİNİ BELEDİYEYE ASTI

TÜRKİYE’DE HALA TEŞHİS ALAMAYAN 1 MİLYON ÇÖLYAK HASTASI VAR

EMNİYET MÜDÜRÜ ARİKAN'A ZİYARET

ANAVARZA BAL’A PARİS’TEN BÜYÜK ÖDÜL

112 ACİL ÇAĞRI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

DEMİRÇALI’DAN BASIN TOPLANTISI

“ADANA, TÜRKİYE’NİN LİDER ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMAK ZORUNDA”

ÇUKUROVA GİAD’DAN EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

Ç.Ü ENDÜSTRİ MEZUNLARI BURSA’DA BULUŞTU