200 BİN HEKTAR TARIM ALANI KENTLEŞMEYE Mİ AÇILIYOR?
Manşet Haber 1.02.2017 12:12:45 0

200 BİN HEKTAR TARIM ALANI KENTLEŞMEYE Mİ AÇILIYOR?

200 BİN HEKTAR TARIM ALANI KENTLEŞMEYE Mİ AÇILIYOR?

Adana’nın Seyhan İlçesi’ndeki 200 bin hektarlık alanın kentleşmeye açılabilmesi için belediyenin bir rapor hazırlayarak İl Toprak Koruma Kurulu’na başvurduğu, kaçak yapılaşmalar nedeniyle alanın kentleşmeye açılmasını istediği öğrenildi. Seyhan Belediyesi’nin başvurusuna Valilik İl Toprak Koruma Kurulu’nun vereceği bildirildi.
CHP’nin Seyhan ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya’nın yerel gazetelerde yer alan açıklamasına göre, Güney Kuşak Bulvarı projesiyle 200 bin hektar tarımsal alan tehdit altında.Çetinkaya, Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde ilan edilen ’Aile Çiftçiliği Yılı’na da vurgu yaptığı açıklamasında “yapılması planlanan Güney Kuşak Bulvarı”nın yol açtığı tedirginliği de dikkat çekiyor. Çetinka’nın bu konudaki açıklaması şöyle:ulas_cetinkaya_chp
“Adana’nın da tam bu aile çiftçiliğinin yaşaması için geliştirilmesi için ve geri elde edilemeyecek doğal zenginliklerimizin, topraklarımızın korunması açısından çok önemli. Fakat kentin merkezi ve çevresinin tamamı tarım alanıyken yapılaşmaya açılmış durumda ve nitelikli yapılaşma yok. Çoğu kaçak yapılaşmış ve sonrasında siz buralara imar planları yaparak altyapı ve o bölgelerin sağlıklaştırılması için planlar yapıyorsunuz. 2009 yılından bu yana gündemde olan Güney Kuşak Bulvarı var. Şehrin yapısıyla Güney kuşağı arasında kalan tarım alanları Seyhan’da ve Yüreğir’de binlerce dönümü kapsıyor. Toplamda 200 bin hektar yani 2 milyon metrekare alan yapılaşmanın baskısı altında. Bu alanları başta Büyükşehir ve Seyhan belediyeleri korumak zorunda. Yapılaşmaya uygun, ucuz arsa ürettiğimizde buralara yapılaşma baskısı azalacaktır eğer bunu yapmadığımızda farklı görüntü elde edilmeyecek. Bu koruma gerçekleşmezse baskı azaltılmazsa yine parça parça binalar yapılacak ondan sonra siz oraya yol, kanalizasyon, su götürmeye çalışacaksınız. Belediyeler harita uygulamalarını yapmazsa bu alanları koruma şansımız kalmayabilir. Sahipleri bu topraklardan kısa vadede çok büyük bedeller almış olacaklar ama gelecek nüfusumuz açısından, gıda güvenliği açısından bu bölgeler yapılaşmaya açıldığında ekolojik ve ekonomik kaybımız oluşmuş olacak. Adana her zaman için bolluğun, bereketin simgesi olan bir şehir olarak bilinir. Kentin daha kaliteli, sosyal, kültürel, ekonomik olarak daha zengin olması sağlanmalıdır. Adana kaybedilecek bir şehir değildir.”
Seyhan Belediyesi’nin Güney Kuşağındaki 200 bin hektarlık tarım alanının kentleşmeye açılmasına yönelik başvurusuna İl Toprak Koruma Kurulu’nun nasıl bir karar vereceği de merakla bekleniyor.( http://www.gunaydingazetesi.com.tr/adanada-200-bin-hektar-tarimsal-alan-tehdit-altinda/67794/)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

37.3° / 22.7°