KADAVRADAN ORGAN NAKLİNDE AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ
Türkiye genelinde çeşitli nedenlerle 24 bin 797 hasta organ bekliyor. Böbrek Nakli bekleyenlerin sayısının ise 21 bin 550, Karaciğer Nakli bekleyenlerin sayısı ise 2051 olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Türkiye'de organ naklinin yetersizliğine vurgu yaptı. Avrupa'da organ nakli oranının yüzde 75'ler civarında olmasına rağmen Türkiye'de hala bu oranın yüzde 25 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, her yıl organ bulamadığı için diyalize giren 2 bine yakın hastanın öldüğünü ifade ederek, Adana ve Bölgesinde 3536 kişinin Böbrek Nakli beklediğini dile getirdi.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü olarak kuruldukları günden bugüne kadar 600 civarında Nakil gerçekleştirdiklerine
İşaret eden Demir, Kadavradan nakillerde Avrupa standartlarının yüzde 75 olduğunu bu rakamın Türkiye’de yüzde 25’lerde kaldığına değindi.Prof. Dr. Demir, şunları kaydetti:
'26 bine yakın karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hastalar var Türkiye’de. Hastalara organ bulunduğu zaman merkezi sistemde Sağlık Bakanlığı görüyor. Onlar bize liste gönderiyor hangisine uyumluysa hangisinin puanı yüksekse 1 böbrek için 6 ya da 7 hasta çağırıyoruz, eğer 2 böbrek çıkmışsa 10 ya da 15 hasta çağırıp hazırlıyoruz. Sıralamaya göre 1’den başlayıp uygun olana takıyoruz. Zaten bu uygun olmama sıralama ve puanı tamamen Sağlık Bakanlığı belirliyor, şu an Türkiye’de oldukça iyi bir sistem var.'
Türkiye’de Organ Naklinin neden az olduğu konusu hep tartışma konusu olduğuna değinen Prof. Dr. Demir, 'Aslında bunu nasıl arttırabiliriz öncelikle medyanın bunun peşini bırakmaması gerekiyor. Bilinçlendirilmesi gerekiyor insanlarımızın toplumun her kesimine ulaşılması gerekiyor. Organ Bağışı hem manevi hem dini yönden her yönden onaylanmış bir durum şu anda.”
Hafta nedeniyle ortak bir açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Karaciğer Nakli sorumluları Doç Dr. Tolga Akçam ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Uzman Doktor Gökhan Sarıtaş,Türkiye’de organ bağışı bekleme listesindeki hastaların yaklaşık yüzde 30’u uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğinin altını çizdi.
Kadavradan ve canlıdan nakil oranlarının farklı olduğunu söyledi. Avrupa’da karaciğer naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ülkü, Adana ve Bölgesinde 194, Türkiye genelinde ise 2081 kişinin Karaciğer Nakli beklediğine dikkati çekti.
Doç. Dr. Tolga Akçam ise kurulduğu günden bugüne kadar klinik olarak 200 ün üzerinde Karaciğer Nakli gerçekleştirdiklerini belirterek başarı ortalamalarının %95 ila %100 olduğunu vurguladı.Akçam, Hepatit A, B, C çeşitli unsurlara bağlı kronik karaciğer hastalıklarında ve her ne sebepten olursa olsun karaciğerde gelişen sirozun kesin tedavisinin karaciğer nakli olduğuna vurgu yaptı. Akçam, bu sebeple günümüzde karaciğer naklinin ve dolayısıyla organ bağışının öneminin büyük olduğunu belirtti.
Bu arada Böbrek ve Karaciğer Nakli bekleyen hastaların yanı sıra Türkiye genelinde 915 hasta Kalp, 282 hasta Pankreas, 60 hasta Kol, 59 hasta Akciğer, 14 hasta Bacak, 5 hasta İnce Bağırsak, 3 hasta Kalp Kapağı, 1 Hasta ise Yüz ve Saç Deri Nakli bekliyor. Ayrıca Adana ve Bölgesinde 3536 hasta Böbrek, 194 hasta Karaciğer, 30 hasta Kalp, 7 hasta Pankreas Nakli bekliyor.
Son verilere göre Beyin ölümü gerçekleştikten sonra Adana ve Bölgesinde bağışta bulunan kişi sayısı 148, Türkiye de ise bu rakam 1656. Organ Bağışı Kartı dolduran kişi sayısında Adana Bölgesinde sayı 12.344 olurken Türkiye de bu rakam 299.984