30 Ağustos protokolü

30.08.2012 22:37:47

30 Ağustos protokolü

Adana’da olan ya da bulunmayan AKP’li Milletvekilleri birer mesaj yayınladı ve Zafer Bayramını kutladı. Uğur Mumcu Meydanı’ndaki geçit törenine CHP’den Ali Demirçalı ve Ümit Özgümüş katılırken, iktidar partisindeki 6 Milletvekilinden sadece Fatoş Gürkan’ın MHP'den 3 Milletvekilinden hiç bir tanesini,n katılmadığı gözlendi. Atatürk Anıtı ve Valilikteki kutlamalara ise sadece 2 CHP Milletvekili Demirçalı ve Özgümüş’ün katılması dikkat çekti.

Adana’da siyasi partilerin gövde gösterisi yaptığı mitinglerine ev sahipliği yapan ve 100 bin kişi kapasiteli olduğu belirtilen Uğur Mumcu Meydanı'ndaki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama törenleri Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın törene katılanları selamlamasıyla başladı. Halka ayrılan bölümde yaklaşık 50 kişinin bulunması dikkat çekti. Törende İstiklal Marşı'nın okunması ardından, Kurmay Yüzbaşı Raşit Erikçi, günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. Gazi Cihangir Gökçe ve lise öğrencisi Selver Kılıç'ın okuduğu şiirlerden sonra, askeri birlikler, gazi ve şehit yakınları geçiş yaptı. Törene, 'Sevgiye Uzanan Eller Projesi' kapsamında dezavantajlı mahallelerde yaşayan bir grup çocuk da katıldı.


CHP Milletvekilleri Ümit Özgümüş ve Ali Demirçalı, Zafer Bayramı törenlerinin bu hale düşürülmesine tepki gösterdi. Meydanın boş kalmasına, az sayıda kişinin törenleri izlemeye gelmesine tepki gösteren CHP’li vekiller,  30 Ağustos'un namus ve özgürlük günü olduğunu, kahramanların şehadetiyle bugün özgür bir ülkede yaşadıklarını ifade ettiler. Özgümüş,  '30 Ağustos sadece bir zafer değil, aynı zamanda Türkiye'de ulusallaşma sürecinin başlangıcıdır. Türkiye o gün, tek vücut, tek yumruk olarak emperyalizme karşı savaştı. Ancak, bazı davranışlarla 30 Ağustos'un gerçek ruhu unutturulmak isteniyor. Geçen sene şehitler var diye Çankaya'da kutlanmadı. Bu yıl da Cumhurbaşkanımızın kulağında rahatsızlık var diye resepsiyon iptal edildi. Ama aynı Cumhurbaşkanımız, kalkıp Başbakanlığa gidiyor, olağan görüşmesini yapabiliyor. Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık edebiliyor. 30 Ağustos'un ruhunu unutturmak için bu tür bahanelerle resepsiyon iptal ediliyor. Mustafa Kemal'in bıraktığı emanetler bilinçli olarak unutturulmaya çalışılıyor. Bu heyecan yok edilmeye, sulandırılmaya çalışılıyor. Geçen yılda, bu yıl da 30 Ağustos ruhunun ölmemesi, bu meydanın da dolması gerekirdi. Biz bu ülkenin vatandaşı olarak, CHP'nin bir milletvekili ve üyesi olarak 30 Ağustos'un ruhunu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.' dedi

30 Ağustos'un daha kalabalık ortamlarda kutlanması gerektiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ali Demirçalı, Cumhuriyet'in değerlerinin saldırı altında olduğunu ifade ederek,
'30 Ağustos demek, birliktelik, beraberlik, özgürlük, demokrasi demektir. Bu bayramı gönül isterdi ki, çok daha kalabalık bir ortamda kutlayalım. Cumhuriyetin manevi değerlerine sahip çıkalım. Bunları yaşatmaya devam edelim. Bize yakışan budur. Cumhuriyetin tüm değerleri bize emanettir. Bu değerlere sonuna kadar sahip çıkacağımızı bilmenizi istiyorum. Özellikle katılımın az olmasını isteyen bir kesim var sanki. Daha önceki yıllarda, daha coşkulu, çok daha kalabalık kutlanıyordu. Ne yazık ki, bu bayramda istediğimiz kalabalığı göremedik. Tabii ki, bu bizi en çok da, Cumhuriyet Halk Partisi'ni üzüyor. Önümüzdeki ilerleyen süreçte, çok daha güzel kutlamalar yapacağız.' şeklinde konuştu.



1

ADANA’DAN KASIM AYINDA 290 MİLYON DOLAR İHRACAT

2

ADANA’DA ÖLDÜRÜLEN KADINLARINA ANISI HATIRA ORMANI

3

DEMİRÇALI: “ÜRETEN KADINLARIN YANINDAYIZ”

4

50. SANAT YILI GECESİ

5

Haluk UYGUR yazdı/KEÇİ NİHAT...