Suriyedeki iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan “Geçici Koruma Altındaki Nüfus’’un yoğun olduğu Adana’da göçmen nüfusa sağlık hizmeti sunumunda yaşanan en önemli problem çocuk aşılamaları olduğu bildirildi.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bu çocukların Suriye’den aşısız veya eksik aşılı gelmeleri, bir kısmının kayıtsız olması, ülkemiz içerisinde hareketli olmaları, yerleşim alanlarının ve adreslerinin sabit olmaması gibi nedenlerle aşılama hizmetlerinde beklenen düzeye ulaşılamamaktadır.” denildi.
İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında şöyle denildi:
“Sağlık Bakanlığımız tarafından hastalıklara en hassas grup olan 0-5 yaş gruba “Aşı Hızlandırma ve Eksik Aşı Tamamlama Çalışmaları” 3 tur halinde yapılmıştır. Uygulamanın 1. turu 15 Şubat-3 Mart, 2. turu 3-18 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılmış olup, kampanyanın 3. Turu 1-17 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Göçmen nüfusa yönelik sınır geçişlerinde, kamplarda ve birinci basamak sağlık hizmeti veren Göçmen Sağlığı Merkezlerinde aşı uygulamaları yapılmakla birlikte kampanyalarda aşı tamamlama çalışmaları yapılmıştır.
Bu kampanyalarda Adana’da sayıları 20 bin üzerinde olan 0-5 yaş grubu çocuklara DaBT-İPA-Hib (Beşli Karma) : Difteri, Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus İnfluenza Tip B; KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak ve Hepatit B aşısı, 3. Turda Oral Polio yapılmıştır. Aşı uygulamaları Göçmen Sağlığı Merkezlerinde ve daha çok saha çalışması şeklinde gezici ekipler' tarafından sokak sokak, kapı kapı dolaşılarak, göçmen nüfusun yaşadığı çadırlarda yapılmıştır. “