30 Yıldan Fazla Çalışan İkramiyelerini Alabilecek
Manşet Haber 27.02.2016 14:57:40 0

30 Yıldan Fazla Çalışan İkramiyelerini Alabilecek

30 Yıldan Fazla Çalışan İkramiyelerini Alabilecek

Danıştay, 2014 yılından önce emekli olanların da 30 yılı aşan çalışmalarına karşılık gelen ikramiye ve maaş farkı haklarını almalarının önünü açtı.

Birleşik Kamu İş Sendikaları Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu, “… Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz” ibaresinin Anayasa Mahkemesinin 25.12.2014 tarihli kararı ile iptal edildiğini hatırlattı. Bu konudaki yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bu iptal kararından sonra, 30 yıldan fazla çalışması olan emeklilerimiz, bu aşkın çalışmalarına karşılık gelen ikramiye farkları için SGK’ye başvurmuşlar; ancak SGK, konuyla ilgisiz “Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği” cevabıyla başvuruları reddedince, emeklilerimiz idari dava yoluna başvurmak durumunda kalmışlardı.

Bu davalar sonucunda yerel mahkemeler, emekliler lehine karar vermişlerdi.

Gelinen aşamada, bir yerel mahkeme kararının Danıştay’ın 11.Dairesi 17.02.2016 tarihli kararı ile“Anayasanın Üstünlüğü” ve “Hukuk Devleti” gerekçesine dayanarak onanmasıyla, uyuşmazlık çözülmüş hale geldi. Danıştay anılan kararında, “Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının geriye yürümeyeceği kuralı, iptal edilen hükümlere göre kazanılmış olan, doğumu anında hukuka uygun olarak tamamlanmış haklar için geçerlidir” diyerek aslında bir kazai içtihat oluşturma yoluna da girmiş oldu. Dolayısıyla Danıştay, emeklilerin eski kurala –anayasa mahkemesince iptal edilen kurala – göre 30 yılı aşkın çalışma süresinin ikramiye hesabında dikkate alınmamasını “doğum anında hukuka aykırı” bulmuş oldu. Böylece Anayasa Mahkemesinin bu hukuka aykırı kuralı iptal etmesi hali, iptalden önce emekli olanlar için de sonuç doğurarak, fiilen geriye yürümüş de oldu.

Böylece, Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olmuş olan kamu görevlileri de 30 yılı aşan çalışmalarına karşılık gelen emekli ikramiye ve maaş farklarını alabilecekler.

SGK Genel Müdürlüğü, Danıştay’ın bu kararı üzerine re’sen hareket etmeli ve emeklilerin hak kayıplarını gidermelidir. Ancak SGK’nın dava açmayan emekliler için bu süreci işletmediğini üzülerek görüyoruz.

Yüksek yargı kararlarına rağmen hak kayıplarını gideremeyen ve ikramiye farklarını alamayan kamu emeklilerimizin hukuki hakları için konfederasyonumuza başvurarak hukuk dairemizin yardımından faydalanabileceklerini duyururuz.

İnsanca Yaşanacak Bir Ücret, İnsanca Yaşanacak Bir Emeklilik Düzeni İstiyoruz!”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.4° / 23.6°