CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son 5 yıl içinde 2 sigorta şirketinin ruhsatlarının iptal edildiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ruhsatı iptal edilen sigorta şirketleri ile bu şirketlerden alacakları olanların yaşadığı sorunları gündeme getirmek amacıyla, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.
BU İDDİALAR DOĞRU MU?
Ömer Fethi Gürer, önergesinde son 5 yıl içinde Hazine Müsteşarlığının düzenleme ve denetlemesine tabi sigorta sözleşmesi yapma yetkisi iptal edilen şirket sayısının kaç olduğunu, ruhsatı iptal edilen veya iflas eden sigorta şirketlerinin alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla iflas ve tasfiye masasına kayıt olan alacaklı sayısı sordu. Batan şirketlerin paralarının trafikte toplanıp hasarlı bir şekilde kamu niteliğine haiz bir fon üzerinden mi ödendiğinin açıklanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, “Batan sigorta şirketlerinin sermayeleri yaptıkları uygulamalar için yeterli midir? Bu bağlanma bir sorun saptanmış mıdır? Bağımsız denetim raporlarına göre sigorta şirketlerinin durumlarının bozulduğu saptandığı halde el konulmadığı yönündeki iddialar doğru mudur? SGK’nın batan sigorta şirketlerinden alacağı ne kadardır? Tahsilat yapılmakta mıdır? Devletin sigorta ile ilgili batan şirketlerden dolayı zararı var mıdır? Ne kadardır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Ülkemizde, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin, uluslararası kabul görmüş sermaye yeterlilik hesaplamaları ile uyumlu düzenlemeler çerçevesince sigortalılara olan yükümlülüklerinin karşılanabilmesini ve sigortalıların hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen yeterli miktarda öz sermaye bulundurmaları zorunludur” dedi.
Şirketlerin öz sermayelerinin, bulundurulması gereken öz sermaye tutarından düşük olması durumunda, ruhsat iptalinden önce sermaye açığının miktarı ve sermaye açığının nedenleri dikkate alınarak 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun (Kanun) 20. nci maddesi uyarınca şirketlerin mali bünyelerinin güçlendirilmesine yönelik tedbirler alındığını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Hazine Müsteşarlığınca söz konusu süreçte alınması talep edilen tedbirlerin gereğinin yapılıp yapılmadığı yakından takip edilmekte, öngörülen tedbirlerin uygulanmaması veya uygulanamayacağının anlaşılması durumunda ruhsat iptali söz konusu olmaktadır” açıklamasında bulundu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şirketlerin ruhsat iptalinden önce düzenlediği Kanunun 14 üncü maddesi kapsamındaki zorunlu sigortalara ilişkin ortaya çıkan zararların aynı maddede belirtilen şartlar çerçevesinde Güvence Hesabından tazmin edilme imkanı bulunmakta olup, bahsi geçen zorunlu sigortalar dışındaki sigorta alacakları dâhil şirketlerin diğer yükümlülükleri ise şirketlerin mevcut varlıklarından karşılanmak üzere Güvence Hesabınca tedvir ve tasfiye edilmektedir.
Son 5 yıl içerisinde ruhsatları iptal edilen sigorta şirketi sayısı 2 olarak gerçekleşmiştir.
Bağımsız denetim raporları hesap uygunluğu ve ilgili tespitleri kapsamakta olup, mali yeterlik konusunda bir yargı içermemektedir” dedi.