71 İLDE YETİŞMESİNE RAĞMEN İTHAL EDİLİYOR
EKONOMİ 30.06.2024 15:14:00 0

71 İLDE YETİŞMESİNE RAĞMEN İTHAL EDİLİYOR

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde uygulanan tarım politikalarının yerli üreticiyi sıkıntıya sokarken ithal ürün getirenlere karlı bir alan yarattığını s

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde uygulanan tarım politikalarının yerli üreticiyi sıkıntıya sokarken ithal ürün getirenlere karlı bir alan yarattığını söyledi.

Gürer, Ülkemizde  TÜİK’e göre dahi bir yıllık girdi maliyet artışının yüzde 52’ye ulaştığı bir süreçte  ürün fiyatların düşmesi beklenmeyeceğini belirtti.

Gürer, Tarım ilacı, gübre, tohum, mazot, nakliye gibi doğrudan üretim maliyetlerinin artışı yanında işçi maliyetlerinin artmasının da sorunu katladığını belirtti

Gürer patates ve soğan gibi çok tüketilen ürünlerde oluşan üretim sorunlarına da vurgu yaptı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “üreticinin soğanı toplama maliyetine dahi satamaması nedeniyle tarlada kaldığı yönünde kamuoyuna yansıyan haberlere dikkat çekti ve erkenci soğanda da üreticiler bölgesel sorunlar yaşadığını belirtti . Gürer soğan ithalatının üreticiyi olumsuz etkilediğini de belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 71 ilde soğan yetiştirildiğini belirterek, “Ülkemizde 71 ilde soğan yetişiyor. Ama soğan üreticisi, ürettiği ürünü bir kısmını işçilik maliyetini dikkate alıp tarlada bırakanda oldu. Çünkü tam bu üretim sürecinde yurt dışından ithal soğan gelip marketlere veriliyor. TÜİK verilerine göre, 1.016 ton yurt dışından soğan ithal edilmiş.Bu yolla piyasa baskılanıp üretici tüccarın önüne atılıyor.” dedi.

SOĞAN İTHAL EDİLEN ÜLKELER

Ülkemizin soğan ithal ettiği ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, İran, Fransa, Hindistan ve Çin’in bulunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithalat politikaları nedeniyle yerli üreticiler zor durumda kaldığını ve piyasanın düşük oluşması ile ürettiğinden kazanç sağlamadığını kaydetti.Gürer, “  Verilere göre ülkemizde soğanla ilgili açığımız yok görülüyor.Kağıt üzerinde tüketimimize denk üretimimiz gösteriliyor. Soğan her sofrada tüketilmeyede uygun,yemeğe katılabildiği gibi salataya katılıp çiğ olarakta tüketilen faydalı da bir ürün.Yıllık 2,5 milyon tona yakın soğan yetiştiriliyor. Bu yılda soğan üreticisi sorun yaşıyor.Özellikle işçi sorunu da artmış durumda.  soğanın işçiliği, soğanı tarlada sökmesi  sonucu  satışının geliri ile dengeli olmayıp yeterli getiriyi sağlamayınca üretici zor duruma düştü.” diye konuştu.

PLANLAMA EKSİKLİĞİ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Soğan üretiminde, bir yıl ürün çok olduğunda fiyatlar düşmekte, bir yıl ürün az olduğunda ise fiyatlar yükselmektedir. Bu dalgalanmalar, tarımda planlamanın eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Üreticiler, bu belirsizlikler nedeniyle ekonomik olarak zorlanmakta ve sürdürülebilir bir üretim yapamamaktadır. Ülkemizde tarım sektöründe planlama eksikliği, üreticilerin karşılaştığı sorunların temel nedenlerinden biridir.” dedi.

YERLİ ÜRETİCİ KORUNMALI

Gürer, “Soğan üreticilerinin karşılaştığı sorunlar, tarımda planlama eksikliği ve ithalat politikalardan oluşmaktadır. Bu sorunların çözümü için tarımda planlama yapılmalı, yerli üreticilerin üretici maliyetin altında kalmayacak alım politikaları yaratılıp  destek sağlanmalıdır ve ithalat politikalarının yerli üretimi koruyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu sayede üreticilerin ekonomik olarak daha güvenli bir üretim süreci geçirmeleri sağlanmış olacaktır.” dedi.

Sofraların olmazsa olmazı soğanı dahi sorunlu kılan iktidarın tarım politikaları istikrarlı bir düzenlemeye ihtiyacı var diyen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer düşük alım politikaları da üreticiyi ve çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu kaydetti.


YAZARLAR

36.2° / 24.7°