Tarih: 25.10.2021 01:13
9 BİN 463 KAMU KONUTU SATILDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde kamuya ait 9 bin 463 konutun satıldığını ve bunlardan 2 milyar 541 milyon TL gelir elde edildiğini açıkladı.
Bakan Kurum, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine tahsilli konut sayısının ise 238 bin 37 olduğunu belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu kurumlarına ait konutların satışı ve bu konutların depreme dayanıklılıklarının ölçümleriyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde, “Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri, Özel Bütçeli Diğer İdareleri, Yüksek Öğretim Kurumlan ile düzenleyici ve denetleyici kumrularına ait kamu konutu sayısı kaçtır?
Son beş yılda yıkılan, satılan ve halen kullanım dışı olan kamu konutu sayısı kaçtır?
Kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımında olan kamu konutları arasında deprem dayanıklılığı kontrolü yapılan konut sayısı kaçtır? Depreme dayanıksızlığı nedeniyle yıkılan kamu konutu sayısı kaçtır?
Kamu konutlarından kira alınmakta mıdır? Kiraya verilen kamu konutu sayısı kaçtır? Kamu konutu dışında, kiralık konutlar için ödenen yıllık gider ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerine tahsisli 238 bin 037 adet konut bulunduğunu belirterek, “Özel Bütçeli Diğer İdarelere ait 16.074 adet, Yüksek Öğretim Kurumlarına ait 13.277 adet, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara ait 390 adet kamu konutu bulunmaktadır” dedi.
İlgili genelde ile kamu kuruluşlarına binaların depreme karşı rehabilitasyonu için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilerek, bu ödeneklerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine aktarılması durumunda depreme karşı inceleme ve gerekiyorsa güçlendirme çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Bakan Kurum, “Bu genelgemizi takiben kamu kurumları tarafından gelen talepler üzerine bu kurumlara ait binalara yönelik güçlendirme çalışmaları yurt çapında yürütülmüştür. Bu kapsamda Türkiye genelinde bugüne kadar toplam 3.180 adet kamu binasında (5,567,93 8.20m) deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmaları Bakanlığımız koordinasyonunda yapılmış olup, halen kurumlar tarafından talep edildiği takdirde Bakanlığımızca bu çalışmalar yürütülmektedir” dedi.
Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca, kamu konutlarının Milli Emlak Genel Müdürlüğünce her yıl yayımlanan Genel Tebliğ ile belirlenen kira bedeli karşılığında kamu personeline tahsis edildiğini ve kira bedellerinin her yıl artırıldığını anlatan Bakan Kurum, “Diğer taraftan, bahsi geçen yönetmelik hükümleri uyarınca, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yürütülmesi gerekli görevler dışında, genel bütçeye bağlı dairelere tahsisli konutların yönetimi, konut tahsisine dair usul ve esasların uygulanması, işletme, bakım, onarım ve benzeri işlerinin yapılması ve bunlara ait giderlerin ödenmesi gibi işler, konutların tahsis edildiği kuruma aittir” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Kamu konutlarından; savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç özel kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulmuş diğer kamu idarelerinin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar ve şirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasal düzenleme tamamlanmış olup, Türkiye genelinde toplam satış bedeli yaklaşık 2 milyar 541 milyon TL olan 9 bin 463 adet kamu konutunun satışı tamamlanmıştır” açıklamasında bulundu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, farklı illerde kamuya ait olan, terk edilmiş ve kullanılmayan çok sayıda konuta rast geliyoruz. Göç ile boşalan köy okulları, sağlık sisteminde yaşanan değişim nedeniyle terk edilen sağlık ocağı binaları, özelleştirilen kamu kuruluşlarının kamu elinde kalan lojmanları ve kamunun kullanmadığı onlarca bina, ya yıkıldı ya da terk edilip harabe olarak bırakıldı. Milyonlarca liralık yatırımlar boşa gitti. Kimi kamu kuruluşları ise elinde boş binaların olmasına rağmen kiracı olarak ikamet etmeye devam ediyor. Bazı bölgelerde ise fiyatların yükselmesi ile birlikte kiralık konutlar kullanılmaya başlanıyor. Bakanlar, sorularımıza kapsamlı yanıt vermekten kaçınıyor. Yurttaşlar, her ilde kamuya ait onlarca terk edilmiş yapıların varlığını görüyor. Bu yapılardan verimli şekilde yararlanmak yerine kimi yerlerde yıkımlar devam ediyor. Yıkılan kamu varlıklarının bulunduğu arazilerin daha sonra satılması da kamunun varlıklarını eritiyor” diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —