Tarih: 30.11.2020 19:35
99 YAŞINDA VEFAT ETTİ
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1937 yılında Adana'yı ziyareti sırasında çekilen fotoğrafta yer alan, tarihe tanıklık eden asırlık çınar Remziye Tatlı hayatını kaybetti.
1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'yı ziyaretinde Kız Enstitüsü'nde(Adana Kız Lisesi) 2. Sınıfta okuyan Adana’nın simge isimlerinden Remziye Tatlı 99 yaşında yaşama veda etti.
Bir çocuk annesi olan Remziye Tatlı, Adana’da yaşıyordu. Yaşlılığa bağlı kalp krizinden vefat eden bir çocuk annesi Remziye Tatlı memleketi Adana’da toprağa verilecek.
(Fotoğraf: Nuri Erbaz)
Nuri Erbaz'ın 4 yıl önce görüştüğünü ifade ettiği paylaşımda Remziye Tatlı, Atatürk'ün Adana'ya glişini, sınıflarına girişini ve tarih dersini şöyle anlattığını ifade ediyor:
'19 Kasım 1937'de Ata Adana'ya geldi. Garda trenden iner inmez kız lisesine gideceğini ve tarih dersine gireceğini söylemiş. Okuldan bu konuda duyuru yapılmıştı. Bizim sınıfın dersi de tarihti.Atatürk derse girdiğinde hepimiz ayağa kalktık. O bize 'Oturun geleceğin kültürlü anneleri' diye hitap etti. Yanımda durdu. Tahtaya kaldırdığı bir arkadaşımıza 4 soru sordu, hepsini bildi. Gözleri mavi, saçları sarı ve çok şıktı. Öğretmenimiz heyecandan sınıfta duramamıştı. Daha sonra Atatürk öğretmenizi yanına çağırtarak ondan bizimle ilgili bilgi aldı. O ölecek insan değildi. Okulumuzu ziyaret ettiği dönemde hasta olduğu söylentileri dolaşıyordu. Ben de hissettim hasta olduğunu. Ziyaretten bir yıl sonra yine okulda yöneticiler tarafından yapılan bir anonsla ATATÜRK'ün öldüğü söylendi. Tüm öğrenciler ağlayarak, ağıt yakarak okul bahçesine toplandı. Dizlerimize vurarak, ağladık.Atatürk Parkı'na en yakın okul olduğu için ilk biz parka gittik. Ondan sonra o parka Adana doldu. Çok kalabalıktı.Tüm Türkiye'de durum böyleydi. Çok üzüldük. O yüce insan 10 yıl daha yaşasa her şey farklı olacaktı. Şimdi bazen onunla ilgili ileri geri konuşmalar duyuyorum. Çok üzüyor beni bu konuşmalar. Bu kadar sevilen ve bu denli yararlı işler yapmış bir kişinin aleyhinde konuşulmaması gerekir'
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —