İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü İstanbul Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan’ın üstlendiği zirveye Türkiye Belediyeler Birliği ve Alman Şehirler Birliği’ne üye belediye başkanı ve yöneticiler katıldı.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, zirvenin açılışında ülke gündemi, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve evrensel belediyecilikle ilgili görüşlerini açıkladı. TBB Başkan Vekili Zeydan Karalar, “Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler Zirvesi’nin ne kadar önemli olduğunu, katılımcıların zenginliğinden, öneminden bir kez daha anlıyoruz. Bu fikri ortaya atan, gerçekleşmesi konusunda öncü olan Ekrem kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
HUKUKUN ÜSTÜN OLMASINI DİLİYORUM
Haksız şekilde tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun yerine 12 gün önce yapılan TBB Seçimli Meclisi’nde buruk bir şekilde Başkan Vekili olduğunu hatırlatan Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Umut ediyorum, diliyorum ve bekliyorum ki; Türkiye’mizde hukukun üstünlüğü olur, Başta Ekrem Başkanımız olmak üzere; ülkemizin doğusundan batısına, Van’dan Halfeti’ye, oradan İstanbul ve Esenyurt’a kadar tutuklanan bütün belediye başkanlarımız özgürlüğüne kavuşur. Ekrem Başkan özgürlüğüne kavuştuğunda onun koltuğunu seve seve kendisine teslim edeceğim.”
YÜZÜ AŞKIN KARDEŞ ŞEHRİMİZ VAR
Adana’da da Türk-Alman ilişkilerinin tarihi gelişimiyle ilgili bilgi veren Başkan Zeydan Karalar sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Almanya’nın dört bir yanından gelen yerel yönetim temsilcilerini İstanbul’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada, sizlerle birlikte ortak geleceğimiz adına önemli bir adım atmak üzere bir araya geldik. Geçtiğimiz yıl, Türk-Alman dostluk anlaşmasının yüzüncü yıl dönümünü geride bıraktık. Bu anlaşmadan çok daha uzun bir zamandır süren politik, ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz, çok katmanlı yapısıyla uluslararası arenada örnek gösterilebilecekmu iki ülke arasında doğal bir köprü görevi görüyor. Almanya’daki Türk toplumu hem bulundukları ülkeye değer katıyor hem de kültürümüzü ve dostluk bağlarımızı yaşatıyor. Aynı şekilde, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman yatırımcılar ve işletmeler, ekonomimize dinamizm kazandırıyor. Kardeş şehir ilişkileri ise bu tarihi bağın yerel ve insani boyutu. Türkiye ve Almanya arasındaki en eski kardeş şehir ilişkisi İstanbul ve Berlin arasında 1967 yılında kuruldu. 2025 itibariyle 100’ü aşkın kardeş şehrimiz var. Bu güçlü ağ, sadece iyi yönetişim deneyimlerinin paylaşılmasını değil, aynı zamanda halklarımız arasında kalıcı güvenin ve diyaloğun inşa edilmesini sağlıyor.”
DEMOKRASİ ADINA DERİN ENDİŞE YAŞIYORUZ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve birçok belediye başkanının görevden alınması, tutuklanması nedeniyle, demokrasi adına derin endişe yaşadıklarını söyleyen Başkan Zeydan Karalar sözlerine şöyle devam etti. “Bugün burada, bu bağları daha da ileriye taşımak üzere bir aradayız. Ancak bu toplantı, ne yazık ki, demokrasi ve yerel yönetişim açısından ülkemizin içinden geçtiği zorlu bir döneme denk geldi. Bu toplantının da gösterdiği gibi, bizler karanlığa karşı diyaloğu, baskıya karşı dayanışmayı savunmaya devam edeceğiz. Bu zorlu süreçte, Sayın İmamoğlu’na en güçlü desteklerden biri, dünyanın dört bir yanındaki belediye başkanlarından, onun yıllardır omuz omuza çalıştığı yerel yönetim liderlerinden geldi. Yerel yönetimler sadece demokrasi mücadelesinde değil, çağdaş dünyadaki tüm toplumsal ve küresel meselelerin çözümünde de hayati bir rol üstlenir. Demokrasinin en güçlü şekilde hayat bulduğu yerlerden biri yerel yönetimlerdir. Yerelden başlayarak şeffaf, hesap verebilir ve kapsayıcı bir yönetişim anlayışını benimsediğimizde, toplumun yönetime olan güveni artar; demokrasi kültürü ise kök salar. Çünkü gerçek demokrasi, ancak halkın gündelik hayatında, yani sokakta, mahallede ve belediyede karşılık bulduğunda güçlenir.”
ORTAK SORUNLARA BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ
Yerel yönetimlerin sürdürülebilir kalkınmanın da ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, “İklim değişikliği, doğal afetler, göç ve ekonomik dalgalanmalar gibi küresel sorunların etkileri en çok yerel düzeyde hissedilir. Bu nedenle şehirlerimiz, bu sorunlara karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmede öncü bir rol üstlenmelidir. Gündemimizin ön sıralarında; yeşil ve temiz enerji kullanan şehirler kurmak, akıllı şehir uygulamalarıyla kamu hizmetlerini iyileştirmek ve yerel girişimciliği destekleyerek istihdamı artırmak var. Gündemimizde, toplumsal uyumun ve kültürel çeşitliliğin korunması var. Dileğim, Sayın İmamoğlu’nun başlattığı bu önemli inisiyatifi sürdürmekle kalmayıp daha da ileriye taşımamız.
Çünkü inanıyoruz ki demokrasi yalnızca seçimlerle değil, yerelden başlayan katılımla, şeffaflıkla ve kapsayıcı yönetişimle yaşatılır. Ve biz bu ilkelerden asla vazgeçmeyeceğiz. Katılımınız ve ortak geleceğimize duyduğunuz bağlılık için teşekkür ederim” diye konuştu.