“TÜRKİYE’DE 8 YILDIR KAÇ ÇOCUĞUN KAYBOLDUĞU BİLİNMİYOR”
SİYASET 3.09.2024 13:01:00 0

“TÜRKİYE’DE 8 YILDIR KAÇ ÇOCUĞUN KAYBOLDUĞU BİLİNMİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye’nin kayıp çocuklarını bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. 8 yıldır TÜİK’in kayıp çocuklarla ilgili Adli İstatistik verilerinin açıklanmadığını hatırlattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye’nin kayıp çocuklarını bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Diyarbakır'da 21 Ağustos'ta 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasının ardından gözler bir kez daha Türkiye’nin kayıp çocuklarına çevrilmiştir” dedi. 

KAYBOLAN ÇOCUKLAR BULUNAMIYOR

Son yıllarda büyük artış gösteren kayıp çocukların sayısının toplumsal bir yara olarak karşımızda durduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti: 

“En acısı da kaybolan ya da kaçırılan çocukların büyük bir bölümü bulunamamaktadır. Konuyla ilgili istatistik en son TÜİK tarafından 2016 yılında açıklanmış, bu tarihten sonra herhangi bir veri açıklanmamıştır. 8 yıl önce yayınlanan TÜİK Adli İstatistik verilerine göre, Türkiye'de hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri ya da vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısı 2008 ve 2016 yılları arasında 104 bin 531’dir. 2016-2023 yılları arasında kaç çocuğun kaybolduğu, bu çocukların kaçının bulunabildiğine dair herhangi bir istatistik bulunmamaktadır.”

“KAYIP ÇOCUKLARIN SAYISI SIR”

Kayıp çocuklarla ilgili verdiği önergelere yanıt alamadığını belirten Bulut, “Ortada devasa bir kayıp çocuk sorunu var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izlemekle yetiniyor. Türkiye’de kayıp çocukların sayısı sır.  Bu durum başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın olmak üzere iktidarın ayıbıdır” dedi.

TÜİK NEDEN 8 YILDIR İSTATİSTİK YAYINLAMIYOR?

CHP’li Bulut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’ın yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK Adli İstatistik verileri neden 8 yıldır yayınlanmamaktadır? 

-Kaybolan çocuklarla ilgili adli istatistik yayınlamaktan vazgeçilmesinin nedeni nedir?

-Son 8 yılda kaç çocuk kaybolmuş, bu çocukların kaçı bulunarak ailesine teslim edilmiştir? 

KAÇ ÇOCUK BULUNDU?

-Bu dönem içinde kaybolan çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?

-2008 ve 2016 yılları arasında kaybolan 104 bin 531 çocuktan kaçı bulunmuş ve ailelerine teslim edilmiştir?

-Kayıp çocukların önüne geçilmesi için Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

33.5° / 23.9°