AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA   %107’LİK ARTIŞ
SİYASET 14.09.2024 10:38:00 0

AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

CHP'li Gürer, Bakan Polat'a akaryakıt, elektronik eşya, sigara, gıda, tarihi eser ve uyuşturucu gibi kaçakçılık alanlarında ne kadar artış olduğunu sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a akaryakıt, elektronik eşya, sigara, gıda, tarihi eser ve uyuşturucu gibi kaçakçılık alanlarında ne kadar artış olduğu, kaç kişinin bu bağlamda yargılandığı ve Habur, İstanbul Havaalanı ve Sarp gümrüklerinde kaçakçılık verileri hakkında detayları talep etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürer’in soru önergesine verdiği yazılı cevapta, 2024’ün ilk yedi ayında kaçakçılık olaylarında hem olay sayısında hem de yakalanan kaçak malların değerinde ciddi bir artış yaşandığını belirtti. 1 Ocak 2024 ile 30 Temmuz 2024 tarihleri arasında Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonlarda 3.865 kaçakçılık olayı tespit edilip, toplam 19 milyar 150 milyon 81 bin 161 TL değerinde kaçak mal ele geçirildi. 2023 yılının aynı dönemine göre olay sayısında %17, kaçak mal değeri açısından ise %107’lik bir artış görüldü.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a kaçakçılık olaylarıyla ilgili önergesinde yer alan sorular ise şu şekilde:

“Ticaret Bakanlığı’nca 2024 yılı ilk 7 ayında kaçakçılıkla ilgili yapılan çalışmalarda bir önceki yılın aynı dönemine göre artış var mıdır?

Akaryakıt, elektronik eşya, sigara, makaron, sigara kâğıdı ve filtresi, elektronik sigara ve aksamı, gıda, tarihi eser, çay, et, uyuşturucu, captagon, hap, kokain, eroin, ecstasy ve esrar ele geçirilmiş midir?

Habur Gümrük, İstanbul Havalimanı Gümrük, Sarp Gümrük gibi yerlerde ayrı ayrı veriler nelerdir?

Bu bağlamda kaç kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır?

Dava edilenlerden kaç kişi tutuklu yargılanmaktadır?”

HABUR, İSTANBUL HAVAALANI VE SARP GÜMRÜKLERİNDE YAPILAN YAKALAMALAR

Bakan Bolat, Gürer’in gümrüklerdeki operasyonlarla ilgili sorusunu cevapladı. Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü 479 olayda 3 milyar 67 milyon 425 bin 398 TL değerinde kaçak mal yakalarken, İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Müdürlüğü 416 olayda 3 milyar 105 milyon 644 bin 569 TL değerinde mal ele geçirdi. Sarp Gümrük Müdürlüğü ise 314 olayda 675 milyon 979 bin 936 TL değerinde yakalama gerçekleştirdi.

KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE YASAL İŞLEMLER

Bakanlık, 2024 yılının ilk yedi ayında, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında toplam 15 bin 135 kişi hakkında yasal işlem gerçekleştirdi. Bu kişilerin kaçı hakkında tutuklu yargılama yapıldığı konusunda ise Bakan Bolat’ın yanıtında bir bilgi yer almadı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kaçakçılık, geçmiş yıllarda da gündeme gelen bir durumdur. Mevcut veriler, önceki dönemlere kıyasla daha sıkı denetimlerin etkisi olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, daha sıkı denetimler ve yasal olarak daha ağır cezalar caydırıcı bir etki yaratabilecektir. Görünen o ki, kaçakçılık konusu geçmişe göre daha yakından takip edilmektedir. Ancak buna rağmen kaçakçılık tamamen sona ermemektedir.” dedi.  


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.6° / 22°