Adana(Ulus)-- Diş Hekimleri Odası tarafından düzenleneni “Oral İmplantoloji Eğitim Sempozyumu” Seyhan Otelinde gerçekleşti.
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral İmplantoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Cüneyt Karabuda sempozyumdaki konuşmasında, İmmediat İmplantasyon yani dişi çeker çekmez, çekilen dişin boşluğuna implantın yerleştirilmesinin günümüzde çok popüler olduğunu belirtti.
İMPLANTOLOJİ ÇOK POPÜLER
İmplantın aslında 1980’li yılların başından beri kullanılan bir teknik olduğuna dikkat çeken ve günümüzde önem kazanmasının sebebinin hastaların daha az dişsiz kalmayı istemelerinden kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Cüneyt Karabuda şöyle konuştu:
“Bu da bize implantı uygular uygulamaz üzerine protezini yaparak hastalarımıza sunma imkânı getiriyor. Bu yüzden hem dişhekimleri hem de hastalar tarafından çok tercih edilen bir metot. Ben immediat implantoloji konusun da doktora yaptım. Bu gün implantı hangi vakalarda uygulayabiliriz, hangi vakalarda uygulayamayız ve endikasyonları, yetersiz kemik hacmine, yetersiz kemik miktarına sahip hastaları da nasıl implant adayları haline getirebiliriz, kemik miktarını artırmaya yönelik teknikler nelerdir onu tartışacağız. Şu an elimizde kullandığımız en önemli metod Otojen Greftleme yani hastanın kendisine ait olan kemiğin kullanılması tabi bunun getirdiği bir çok cerrahi güçlük, cerrahi komplikasyon(hastalığı ağırlaştıran tablo) ve cerrahi sıkıntılar var. Cerrahi sıkıntı ve komplikasyonları nasıl azaltılabilir konusun da çalışmalar var. Bu konudaki en yeni gelişmede Blok Alogreflerin üretimi yani kadavra kaynaklı ve farklı canlılardan elde edilen bloklar temin edilebiliyor. Tabi bir takım işlemlere tabi tutuluyor. Sterilasyon sağlanıyor, içerisindeki hastalık üretici, insana zararlı olabilecek organik kısımlar arındırıldıktan sonra kemik blokları oluşturuluyor. Oluşturulan bloklar büyük avantaj, insandan alınmadığı için başka yara oluşma gibi bir sıkıntı yok. Hazır olduğu için bunları uygulayabiliyoruz. Bunlarla ilgili olumlu gelişmeler var, çalışmalarımız sürüyor”
SON TEKNİK KULLANILMALI
Adana Diş Hekimleri Odası 2. Başkanı Dt. Hasan Boğa,mesleklerinin her geçen gün değişip geliştiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“ Sağlık sisteminin mesleğimize yansıttığı sıkıntıların yanı sıra vatandaşın diş hekimine gitme tereddütlerine karşı çözümler üretmek durumundayız. Acısız ve kısa süren diş tedavileri hastalar tarafından tercih edilmektedir. Eksik diş veya dişler yerine yapay diş kökü yerleştirilmesi şeklinde tanımlanan implant tedavisinin hastalar açısından sevindirici bir gelişme olduğu gibi tedavi süresinin azalmasını sağlayan niteliklerde önemli faktördür. Çekilen dişin ardından uygulanabilen implant seçenekleri bizlerin işlerini daha da kolaylaştırmaktadır. Bizlerde seçici davranıp son teknik yöntem ve materyalleri uygulayarak hastalarımızı acısız bir şekilde estetik dişlere kavuşturmalıyız. “