Tarih: 03.03.2016 19:19

Adalet Bakanına Adliye Soruları

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, kapatılan Adana Bölge İdare Mahkemesi’nden sonra Bölge Adliye Mahkemeleri’nin de Adana’dan Gaziantep’e kaydırılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi veren Tümer, Adana’ya darbe üstüne darbe vurulmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Tümer, ayrıca yine Saimbeyli’de ‘suç işlenmiyor’ gerekçesiyle kapatılan adliye binasının yeniden açılması gerektiğini de vurguladı.

“NEDEN KAPATIYORSUNUZ”

Milletvekili Tümer, TBMM’ye Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede “Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Bakanlığınızın teklifi üzerine 28 bölge idare mahkemesini 8’e düşürerek Adana Bölge İdare Mahkemesi’ni kapatmış, Akdeniz’deki 5 ili Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlamıştır. Kapatılan mahkemenin yıllık ortalama Esası 11 bin olup, Konya Bölge İdare Mahkemesi’nin ise sadece 4 bindir. Adana Bölge İdare Mahkemesi, Türkiye’nin iş yükü anlamında 3. Bölge İdare Mahkemesidir. Öte yandan Adana’nın Saimbeyli ilçesindeki mahkeme binasının kapatılması nedeniyle bölge halkı büyük mağduriyet yaşamaktadır” şeklinde bilgilere yer verdi.

TÜM DETAYLARIYLA ANLATTI

Tümer’in sunduğu soru önergesinde şu sorular yer alıyor:

“Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.

1-      Türkiye’nin iş yükü anlamında 3. Bölge İdare Mahkemesi olan Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlanmasının gerekçesi nedir?

2-      Davaların nakli, dosyaların akıbeti, temyiz hususları gereğince telafisi olanaksız zararlar doğacağını göz önüne alarak Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kaldırılmasına dair kararın iptalini düşünüyor musunuz?

3-      Adana merkeze 168 kilometre mesafeli Saimbeyli ilçesindeki adliye binasının ‘suç işlenmiyor’ gerekçesiyle kapatıldığı doğru mudur? 25 köy ve merkezde 3 mahalleye sahip Adana’nın toprak bakımından en büyük ilçesinde yaşayan vatandaşlarımız ödüllendirileceği yerde cezalandırılmış olmuyor mu?

4-      Diğer 5 ilçede, kapatılan adliye binaları yeniden açılmışken Saimbeyli ilçemizdeki adliye binası neden hala açılmamaktadır?

5-      Adliye binalarının bulunduğu yörenin ekonomik ve sosyal gelişimi için önemli olduğu düşünülürse Saimbeyli ilçemizin bu yönden de bir zarara uğratıldığı görüşüne katılır mısınız?

6-      Adana’nın Bölge Adliye Mahkemesi olarak Gaziantep’e bağlanırken Bölge İdare Mahkemesi olarak Konya’ya bağlanmasında özel bir kasıt mı güdülmektedir? Bu şekilde coğrafi zorlamalarla vatandaşların ve avukatlarının adalet arayışından yorulup vazgeçmeleri mi amaçlanmaktadır?

7-      HSYK’nın 2007 ve 2011 yıllarında aldığı kararlarla Adana dahil 15 il’de kurulan Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısı HSYK’nın 29.02.2016 tarih 53 sayılı kararıyla 7’ye düşürülmüş ve Adana Bölge Adliye Mahkemesi lağvedilerek Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine bağlanmıştır. Adana’da da kurulmuş olan Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan ancak yıllardır kullanılmayan  binalar için yapılan masraflara ilaveten Bölge Adliye Mahkemesinin de burada çalışacağı gerekçesiyle yeni adliye binası inşa edilmiştir. Adana’da ve Bölge Adliye Mahkemesi lağvedilen diğer 7 il’de bu mahkemeler için şimdiye kadar yapılan yatırım harcamalarının tutarı nedir? Boşa giden bu kadar yatırım nedeniyle ne kadar kamu zararı doğmuştur?”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —