ADANA ABD KONSOLOSLUĞU PERSONELİ KAÇ AYDIR TUTUKLU?
Manşet Haber 18.08.2018 11:01:45 0

ADANA ABD KONSOLOSLUĞU PERSONELİ KAÇ AYDIR TUTUKLU?

ADANA ABD KONSOLOSLUĞU PERSONELİ KAÇ AYDIR TUTUKLU?



Türkiye'ye bir dizi yaptırım uygulayan ABD, Pastör Andrew Brunson'ın yanı sıra diğer tutuklu vatandaşlarının ve konsolosluk çalışanlarının da serbest bırakılmasını istiyor.
BBC Türkçe'nin resmi açıklamalar ve ABD basınından derlediği bilgilere göre ise bu sayı en az 6.
Türkiye'de kaç ABD vatandaşının bulunduğu ya da bir başka deyişle iki ülke arasındaki temaslarda kaç kişinin durumunun masada olduğuna yönelik net bir sayı yok.
ABD basınında yer alan haberlerde 12 Amerikan vatandaşının ve diplomatik misyonda görevli üç yerli çalışanın tutuklu olduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklarda da son iki yıl içinde '20'den fazla ABD vatandaşının' gözaltına alındığı veya tutuklandığı ifadesi yer alıyor.
ABD yönetimi, bazı ailelerin kimliklerinin gizli tutulması isteği ve yargı süreci içerisinde bu kişilerin durumlarında değişiklik meydana gelmesinden dolayı kesin bir sayı açıklamıyor.
ABD'nin gündeme getirdiği ve tahliyesini talep ettiği diplomatik temsilciliklerindeki yerel çalışan sayısı 3. Bunlardan biri ve ilk Adana Konsolosluğunda görevli Hamza Uluçay.
ABD'nin Adana Konsolosluğu'nda 30 yılı aşkın bir süredir tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay, ilk olarak Şubat 2017'de gözaltına alındı.
Hamza Uluçay, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak savcılığın itirazı üzerine Mart 2017'de yeniden gözaltına alınıp tutuklandı.
Uluçay hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede Uluçay hakkında Mardin'in Nusaybin ilçesinde düzenlenen askeri operasyonlata karşı 'halkı provoke etmek ve köylerdeki vatandaşları sokağa dökmek için çalıştığı ve terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğunu' öne süren bir ihbar yapıldığı belirtiliyor.
İddianamede ayrıca Uluçay'ın evinde yapılan aramada 21 adet 1 dolarlık banknot ele geçirildiği belirtilerek, Fethullah Gülen Cemaati ile yürütülen soruşturmalarda bazı tanık ifadelerinde 1 dolarların seri numaralarının grup içinde mevki belirleyici olduğu iddiaları anımsatıldı. Uluçay, mahkemede verdiği ifadede, Gülen Cemaati ile ilişkilendirilmesinin 'gücüne ve vicdanına dokunduğunu' söyledi.(Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.6° / 22°