Torosların eşsiz doğasını tren ile deneyimlemek için Adana-Belemedik arasında yeni bir turistik tren seferi başlıyor.
Torosların eşsiz doğasını tren ile deneyimlemek için Adana-Belemedik arasında yeni bir turistik tren seferi başlıyor. Bu rota, Toros Dağları'nın eşsiz manzaralarını ve tarihi zenginlikleri bir araya getirerek, Türkiye’de popüler olmaya başlayan tren turizminin Çukurova Bölgesi’ndeki ilk uygulaması olmayı hedefliyor. Adana Valiliği, TCDD Taşımacılık A.Ş., Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Odası, Pozantı Belediyesi, Karaisalı Belediyesi ve ÇUKTOB işbirliği ile hayata geçirilecek projenin yerli ve yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisini arttırması bekleniyor. Bilgilendirme seferi Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yılki ilk durağı olan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda gerçekleşecektir.
Pilot Uygulama ve Rota Bilgileri:
20 Nisan 2024 tarihinde başlatılacak olan pilot turistik tren seferi, Adana Tren Garı'ndan hareket edecek. Tren, Toros Dağlarındaki doğal güzellikler ve tünellerden geçtikten sonra ilk durağı Pozantı’nın Belemedik köyüne ulaşacaktır. Belemedik, doğal güzellikleri ve tarihi Alman kalıntılarını içermektedir. Ayrıca kamp severlerin ve doğaseverlerin tatil ve mesire yeri olarak kullandığı bir tabiat harikasıdır. Temiz havası, doğaya hayat veren Çakıt ırmağının suyu, yeşil bitki örtüsü ile görenleri hayran bırakmaktadır. Demiryolu yapımı esnasında Almanlar tarafından köye çok sayıda bina yapılmıştır. Bölgede o dönemden tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Belemedik tabiat parkında koruma altına alınmış yaşlı bir çınar ağacı da bulunmaktadır.
Belemedik'ten sonra tren Varda Köprüsü istikametine doğru hareket edecek ve orada davetlilere fotoğraf çekimi için serbest zaman verilecektir. Karaisalı İlçesi Hacıkırı Köyünün yaklaşık 1 km. kuzeyinde bulunan Varda Köprüsü halk tarafından Alman Köprü diye anılmaktadır. Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhem tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak üzere 1907-1912 yıllarında inşa edilmiştir. Köprü 99 m. yüksekliğinde ve 172 m uzunluğunda bir mühendislik harikasıdır. Çeşitli yerli ve yabancı filmlerde yer almıştır. Varda Köprüsünün bir diğer önemli ve ilginç özelliği ise düz bir köprü olmayıp virajlı olmasıdır.
Bu turistik tren seferi; kamu, yerel yönetimler ve turizm sektörü paydaşları ile iş birliği içerisinde geliştirilmiştir. Pilot uygulamanın başarılı olması halinde, TCDD Taşımacılık A.Ş. bu hattı haftalık düzenli seferlere dönüştürmeyi ve seyahat acentaları tarafından paket programlar oluşturularak bölge turizminin daha da canlandırılmasını hedeflemektedir. Mersin-Gaziantep arası yüksek hızlı tren çalışmasının tamamlanması sonrasında da Türkiye’nin ilk gastronomi treninin Gaziantep-Adana-Tarsus-Mersin-Konya-Ankara-Eskişehir ve İstanbul’u kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.