Tarih: 27.07.2016 17:00

ADANA BORÇ BATAĞINDA

Facebook Twitter Linked-in

Adana plakası gibi sıralamadaki yeri değişmiyor. İşsizlikte, yoksullukta, kamu yatırımı yapılmayan kentlerde hep ilk sırada yer alıyor. Adana’nın ilklerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye'de en fazla işsizlik oranına sahip Adana’da tasfiye olunacak alacaklar listesinde bireysel kredilerde yüzde 8.8 ile zirveye yerleşti.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, kredi ve diğer finansal kuruluşlardan topladığı risk bilgileriyle hazırladığı mayıs ayı istatistik raporlarını kamuoyuyla paylaştı.

Banka, finansman şirketleri ve finansal kiralama şirketlerince yapılan bildirimlerle değerlendirme yapan Risk Merkezi, il il ekonomik verileri yayınladı.

Tasfiye olunacak alacaklar tutarının bireysel krediler ve tasfiye olunacak alacak tutarının toplamına bölünmesi ile yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'de son yılların işsizlik şampiyonu Adana'nın verileri listelerin başını çekiyor.

Türkiye'de en fazla işsizlik oranına sahip kentlerden birisi olan Adana,tasfiye olunacak alacaklar listesinde bireysel kredilerde yüzde 8.8 ile zirveye yerleşti. Adana kredi kartı borcunda da liderliği elden bırakmadı. Bu kenti yüzde 7.2 ile Diyarbakır, yüzde 6.8 ile Gaziantep izledi.

Adana yüzde 17.8 ile bireysel kredi kartı risk oranıyla en yüksek 10 il arasında birinci, ikinci yine yüzde 16.3 ile Diyarbakır, üçüncü yüzde 13 ile Gaziantep oldu. İhtiyaç ve diğer kredilerde ise Adana 10.6 ile zirvede yer alırken Diyarbakır 9.7 ile ikinci, yüzde 9.2 ile Gaziantep üçüncü sırada yer buldu. Konut kredisinde tasfiye olacak alacaklar sıralamasında da yüzde 1.2 ile Bitlis, taşıt kredisinde ise yüzde 8.7 ile Bartın başı çekti.

Bireysel Kredi Kartı Limit Aralıklarına Göre Doluluk Oranları, Kişi Sayısı ve Risk Dağılımı'nda ise 100 bin lira ve üstü kartlarda risk oranı yüzde 38.5 olurken, bu rakam 1.000 lira ve altında yüzde 40.4 olarak gerçekleşti. Limitlere göre risk oranı 1.000 ile 2 bin 500 lira arasında olan kartlarda yüzde 41.1 olarak zirve yaptı.

İstatistiklere göre, Türkiye'de limit aralığına göre kişi sayısı 100 bin lira ve üstü kartlarda yüzde 0.8 oldu. 5 bin ile 10 bin lira arasında limiti olan kişi sayısı ise yüzde 20.4 olarak gerçekleşti. 1.000 lira ve altı limitli kart sahibi oranı ise yüzde 20.3'le dikkat çekti.

 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —