Geçen yıl göreve geldiklerinde METRO’nun günlük 17 bin yolcu taşıdığını, şu an ise bu rakamın 40 binlere ulaştığını belirten Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alpaslan Tolğay, “METRO şu anda zarar etmemektedir. Başa baş düzeyindedir” dedi.
Tolğay, ikinci etap olan Çukurova Üniversitesi’ne yönelik güzergahın Akıncılar İstasyonu’ndan başlayıp yeni yapılacak Stadyum Durağı’nda sona ereceğini kaydederek, Nihai projeyi Bakanlığa bu yıl Kasım ayında sunacağız. Binlerce öğrenci ile hasta yakınlarının yararlanacağı proje 2 yılda bitmesi bekleniyor” diye konuştu.
ÇUKUROVA PRESS Gazetesi’nden Sabit Özkeser, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alpaslan Tolğay ile yaptığı röportaj:
“Tolğay ile röportaj yapmak için odasına girdiğimizde METRO’nun ikinci etabı konusunda proje üzerinde hummalı bir çalışma dikkatimizi çekiyordu…Başkan Alpaslan Tolğay, ilgili bölüm yöneticileriyle Çukurova Üniversitesi güzergahına düşünülen Akıncılar İstasyonu’ndan yeni yapılacak olan Stadyum İstasyonu’na kadarki yaklaşık 10 km’lik 8 istasyon ile ilgili projeye son şeklini veriyorlardı. Amaç; yaklaşık 50 bin öğrencinin yanı sıra Balcalı Hastanesi’ne gidip gelenlerin rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlamak…
Misyonlarının; Adana halkının yaşam kalitesini yükseltmek ve hayatını kolaylaştırmak için kaliteli, konforlu, emniyetli, ekonomik, çevreye duyarlı ve hızlı toplu taşıma hizmeti sunmak olduğunu belirtiyordu 36 yaşındaki Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alpaslan Tolğay.. Adana’da toplu taşımada yılda 200 milyon civarında yolcu taşıdıklarına dikkat çeken Tolgay, vizyonlarının da; “ Yolcularımızın beklentilerini en üst düzeyde karşılayarak, memnuniyetlerini sürekli arttırmak. Adana metro işletmesinin gelecekteki diğer etapları ile uluslararası standartlara göre çalışma ilke ve kurallarını uygulamaya geçirmek” diyordu…
Ulaşım Daire Başkanlığı kapsamındaki METRO, Otogarlar ve Trafik Sinyalizasyon Şube Müdürlüğü’nde yaklaşık 1100 kişinin çalıştığını, bu rakamın yarısından fazlasını 209 araçlık otobüs filosunu idare eden otobüs sürücülerinin oluşturduğunu ifade eden Tolğay, “ lke ve değerlerimiz ; Kalite ve emniyeti daima ön planda tutmak. Çevreye duyarlı, hızlı ve planlı toplu taşıma hizmeti sunmak…”
MERKEZ İLÇELERDE TRAFİK BİRİMİ YOK
Adana’daki tüm trafik sinyalizasyon işaretlerine kendilerinin baktığını anlatan Tolgay, “Adana’da 5 merkez ilçe olmasına karşın hiç birinde trafik birimi yok. Bu durum en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesidir. Doğal olarak; Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olmayan yollardaki trafik işaretlemeleri de bize ait. İkincisi ise, tüm toplu taşımayı biz yönlendiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüs işletme, raylı sistem ve özel halk otobüslerinin ve minibüslerinin denetimleri de bize ait. Bunun yanında Otogarlar yine bizim sorumluluğumuzda. Sorumluluk alanlarımıza baktığımızda Adana her ne kadar 2 milyon civarında olsa da kapsadığı alan olarak çok geniş bir şehir. İmkanlarımız da nispeten kısıtlı olunca elimizden gelen en iyisini yapmaya çalışıyoruz” görüşünü dile getirdi.
ADANA’NIN GENELİNE AKILLI TRAFİK SİNYALİZASYONU
Hem trafiği aksatmadan hem de yaya ve araçlar için daha güvenli bir ortam sağlamaya çalıştıklarını da kaydeden Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alpaslan Tolğay, daha sonra şöyle devam etti:
“Geldiğimizden günden bu yana belli noktalarda ve yoğun kavşaklarımızda Akıllı Trafik Sistemine geçtik. Turgut Özal’da 2 noktada denedik. İller Bankası’ndan Çukurova Üniversitesi’ne ve Hastaneler Kavşağı olmak üzere şu anda 8 kavşakta akıllı trafik sinyalizasyon sistemi kullanılıyor. Bunu Adana’nın geneline yayacağız. Seçimlerden önce bitireceğiz. Bu sistemleri denediğimizde bekleme süresini esas alırsak yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir fayda sağladık. Bunun getirisini düşündüğümüz zaman, insanlara psikolojik ve maddi olumlu etkileri oluyor., Ayrıca; getirisi çok yüksek olan ve çevreye daha fazla katkısı bulunmaktadır.”
EN ÇOK ŞİKAYET
Toplu taşımada en çok şikayeti ücretsiz ve indirimli binişlerin kullandırılmamasından aldıklarına da işaret eden Tolğay, . “Engelliler ve refakatçıların, basının ücretsiz indirimli hakları var. En çok bundan şikayet alıyoruz. Ardından da durak ve hat istenmesi gelir. Onun dışında pek şikayetimiz yok. Adana’da 153’ün görevi sadece toplu taşıma veya trafik değil. 153 belediyecilikle ilgili tüm sorunların çözümü için kurulmus olan bir birim. Ama gelen çağrılar çoğunlukla trafik odaklı olduğu için biz de önümüzdeki yıl Trafik Kontrol Merkezi’ni faaliyete tam geçireceğiz. Bunu, vatandaşla direk bire bir iletişime geçsinler diye yapıyoruz. r. Biz mümkün olduğu kadar trafiği aksatmayacak şekilde önlemler almaya çalışıyoruz. Ona alternatif güzergahlar belirlemeye çalışıyoruz. Vatandaşımızdan ricamız; Bu süreç içerisinde olabildiğince toplu taşımayı daha fazla kullanmalarını özellikle çarşı merkezine bireysel araçla çok gitmemelerini öngörüyoruz. 209 belediye, 450 özel halk otobüsü ve Binin üzerinde minibüsümüz var. Çarşıya gittiğiniz zaman sürekli toplu taşıma araçlarını görürsünüz.Trafik işaretlerine ve yasaklarına muhakkak uysunlar. Ayrıca, vatandaşlarımızın rahat toplu taşımadan yararlanmaları için duraklarımıza Duygu Cafe karşısı ve İnönü Parkı önünde klima taktık. Adanalı durağı kısa sürede hor kullanmazsa., kırıp dökmezse bu durakları yaymamamız için bir neden yok. Şu ana kadar bir sıkıntı yok ve Adanalılar da bu işe sahip çıktı. .Bir kapalı klimalı durağın maliyeti 35 ile 40 bin lira arasında değişiyor” dedi.
METRO
Birinci etap olan Ruh Sağlığı istasyonundan Akıncılar İstasyonu’na kadar 13 durağın yer aldığını ve
aşağı yukarı 2 yıldır faaliyette olan METRO’nun son durumuyla da bilgi veren Tolğay sözlerini şöyle tamamladı:
“ Geçen yıl biz geldiğimizde METRO günlük 17 bin civarında yolcu taşıyordu. Şu an 40 binlere yaklaştık. Bunda da yaptığımız reklam ve anket çalışmalarının olumlu katkıları var. İşletme maliyetini başa baş yakaladık diyebiliriz. O bahsedildiği gibi günlük 50 bin TL rakamı zararı 17 bin yolcu taşındığında oluyordu. Normal borcu ise Adana’nın bütçesinden yüzde 40-45 gibi kesilerek Raylı Sistem borcuna aktarılıyor. Başa baş düzeyine geldik. Şu anda ne kar ediyoruz ne de zarar ediyoruz. İkinci etap olan Çukurova Üniversitesi’ne yönelik güzergah ise, Akıncılar İstasyonu’ndan başlayıp, yeni yapılacak stadyum durağında sona erecek. Bu etap, 10-10,5 km’ lik 8 istasyon olacak. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden güzergahı onaylattık. Şu an fizibilite projeleri tamamlandı. Sondaj çalışmalarına bu hafta başlıyoruz. Sondaj çalışmaları sonucunda tam yerleşimi ve nihai projelerini sunup, Bakanlığa bu yıl Kasım ayı içerisinde vereceğiz. Ardından Bakanlık uygun görürlerse, Başbakanımızın vadettiği gibi Bakanlık tarafından projesi yürütülecek ve 250 milyon dolara mal olmasının beklendiğini tahmin ediyoruz. Projenin onaylanması durumunda 2 yılda bitirilmesi bekleniyor. METRO taşıma kapasitesi 100 binin üzerine çıkacak ve toplamda olan yaklaşık 500 milyon dolar METRO kendi borcunu da öder hale gelir. Bunun dışında Adana’ya tramvay nezdinde de bir çalışmamız olacak. Bu yıl ki bütçemize koyduk. 30-35 km’lik bir tramvay projesi düşünülüyor. Mayseri, Konya ve Eskişehir’deki gibi çarşı merkezini kapsayacak bir projeyi kapsayacak.Merkezde yoğun bir toplu taşıma trafiği var. Merkezdeki trafik sorunumuzun çözümünde tramvay önemli bir rol üstlenir.
STRATEJİK AMAÇ
Ulaşım Planlamasında ana amaç; taşıtların değil, kişilerin ulaşımını sağlamaktır. Özel otomobiller kişilere kısa zamanda sağladığı kişisel olumluluklara rağmen, her geçen gün topluma maliyetleri artmaktadır. Daha fazla enerji tüketimine, yatırım ve işletme giderlerine, daha çok çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Hafif Raylı Sistemin kullanımının yaygınlaşmasıyla kişiler bireysel olarak gerçekleştirecekleri seyahatler yerine toplu taşımı tercih edecekler. Böylece trafiğe çıkacak araç sayılarının azalmasıyla birlikte bu araçların sebep olacakları kirletici emisyonları, gürültü kirliliği ve dolayısıyla kişiler üzerindeki fiziksel, biyolojik ve performans etkileri gibi olumsuz etkileri azalacak ve daha sağlıklı, verimli bir ortam oluşacaktır. Tüm bunların yanında kazaların azalması, karayollarındaki onarım ve bakım maliyetlerinin azalması gibi etkileriyle de ekonomik olarak fayda sağlanacaktır.
HEDEFLERİMİZ
Yolcularımızın beklentilerini en üst düzeyde karşılayarak, memnuniyetlerini sürekli arttırmak, kısa sürede emniyetli bir şekilde istedikleri her yere ulaşmalarını sağlamak amacıyla yeni etapları hizmete açmak. Başta Çukurova Üniversitesi ve Balcalı Hastanesine ulaşımı sağlamak amacıyla 2. etabı hizmete açmak. Akabinde Şakirpaşa Havaalanı ve otogardan geçecek bir etabı projelendirmek ve hizmete açarak şehir dışından ilimize gelen yolcuların en kısa sürede, emniyetli ve konforlu bir şekilde şehir merkezine ulaşmalarını sağlamak.
GÖREV VE SORUMLULUKLAR
Adana’nın mevcut ve gelecekteki ulaşım özelliklerini tespit etmek, ulaşım taleplerinin gerektirdiği önlem ve yatırımlara yön verecek etüt, plan ve projelerini gerçekleştirmek. Adana’da kent içi ulaşımla ilgili sorunların tespiti ve bu sorunlara bir sistem bütünlüğü içerisinde çözümler geliştirilmesi için, önlem ve projelere yön vererek bütünleşmiş bir ulaşım sistemini gerçekleştirmek üzere; Kentsel ulaşıma ilişkin temel ulaşım planlama ilkelerini saptamak, bu ilkeler doğrultusunda ulaşım türlerine ilişkin hedef ve politikaları tanımlamak. Adana nazım planı ve temel kentsel ulaşım ilkeleri çerçevesinde, arazi kullanım kararları ile uyumlu ulaşım Ana Planı, Dönem Planı ve Uygulama Programlarını hazırlamak, onaylatmak, uygulamak ve zaman içerisinde uygulamaların etkilerini de gözeterek planları değerlendirmek ve geliştirmek. Ana ilkeler ve plan kararları doğrultusunda ulaşım talebine uygun sistemleri gerçekleştirmeye ve kentsel ulaşım sistemlerinin hizmet düzeyini yükseltmeye yönelik projeler hazırlamak ve hazırlatmak.
Kentin gelecekteki ulaşım sistemlerinin araçların değil insanların ekonomik, hızlı, konforlu ve güvenli bir şekilde ulaşımına öncelik verilerek planlanması ve bu amaçla kent içi ulaşımın temel öğesi olan toplu taşımın hız (yolculuk süresi), konfor, güvenirlik, güven ve maliyet unsurlarından oluşan hizmet düzeyini yükseltmek ve bulunabilirliğini artırmak için Ulaşım Ana Planı doğrultusunda yol ağının toplu taşım ve öncelikli kullanımına yönelik projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulanmasını sağlamak.
laşım altyapısını oluşturan yol ağının daha etkin ve verimli kullanımını sağlamaya yönelik ulaşım ve trafik düzenleme projelerini ve önemlerini geliştirmek. Yayalara sunulan hizmetin iyileştirilmesi amacıyla kent merkezleri, tarihi kent dokusu ve konut alanlarında bölgenin özelliklerine uygun yaya öncelikli ve özürlülerin ulaşımına kolaylık sağlayıcı önlemler geliştirmek; Yaya bölgeleri, yaya yolları ve geçitleri konusunda altyapı standartlarını belirlemek, ulaşım projelerinin hazırlanması ve uygulanmasında yaya ulaşılabilirliği ve güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri almak. Uzun vadeli büyük yatırım gerektiren projeler, kısa vadeli ve az yatırımla gerçekleştirilebilecek düzenlemelerin birlikteliğini sağlamak; Bu amaçla ulaşım sistem bütünlüğünü gözeten projeler hazırlamak.Ulaşım projelerinin Adana’nın doğal ve tarihi yapısı ile kentsel estetiğe zarar vermeyen çözümler içermesi konusunda özen göstermek ve bu kentsel özelliklerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik önlemlere öncelik vermek.
Kent merkezinde çevre ve yaşam kalitesini yükseltmek ve tarihi çevreyi korumak amacıyla; Trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve gürültü gibi sorunların kaynağı olan özel araç trafiğini azaltıcı önlemler almak. Bu amaçla; kent merkezlerinde toplu taşımın erişebilirliği ve konfor düzeyini arttıracak önlemlere öncelik veren projeler üretmek, merkez dışı bölgelerde toplu taşımla bütünleşmiş otopark tesisleri ve aktarma alanları projelendirmek. Ulaşım projelerine yön verebilmek ve Ulaşım yatırımlarının özellik ve önceliklerini belirlemek amacıyla Ulaşım bilgisayar modelinden de yararlanılarak, kentsel ulaşımla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca üretilen yatırım projelerini Ulaşım planları ve projelerinin hazırlanması sırasında uyulması öngörülen ilke ve standartları saptamak. Kentsel Ulaşım konusunda bir veri tabanı oluşturmak ve verileri sürekli güncelleştirerek planlama-uygulama-değerlendirme sürecine devamlılık kazandırmak. Plan ve projelerin hazırlanması ve uygulamaya geçilmesi aşamalarında UKOME ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmak.(Sabit ÖZKESER/ÇUKUROVA PRESS GAZETESİ)