Adana Neden Kamu Yatırımı Almıyor?

25.02.2016 22:07:23

Adana Neden Kamu Yatırımı Almıyor?

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Adana’nın kamu yatırımlarından neden yararlanamadığını sordu.

Özdiş, TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, şöyle dedi:

ibrahim_ozdis_tbmm_kursuAdana ilinin kamu yatırımları açısından beklediği payı alamaması bilinen bir gerçektir. İşsizlik oranlarında yıllardır birinciliğini koruyan, kayıt dışı ekonomi oranı % 54.2 olan Adana’da şehir merkezinde yer alan ilçeler haricinde çevre ilçelerden 129 binlik nüfusuyla bu anlamda en büyük 2. İlçe olan Kozan’da yatırım açısından yıllardır görmezden gelinmektedir. Ekonomisi ağırlıklı olarak ormancılık, madencilik, tarım ve hayvancılık olan Kozan’ın yanı başında yer alan ve 1996’ya kadar Adana’ya bağlı kalıp Osmaniye il olunca Osmaniye ilçesi olan 85 bin nüfuslu Kadirli İlçesi’nin gerekli yatırımları alabilmesi ve ekonomisinin güçlendirilmesi için 2016 yılında çeşitli çalışmalar yapıldığını görmekteyiz. Örneğin Kadirli Organize Sanayi Bölgesine demiryolu yapılması planlandığı, bu sayede söz konusu sanayi bölgesinde üretilen ürünlerin sınır veya limanlara çok daha kolay şekilde ulaşabileceği gelen bilgiler arasındadır. Ayrıca doğalgaz ikmal hattının Kadirli’ye yakın geçmesi kaynaklı olarak Kadirli ilçesinde sanayi ve ev tüketiminde doğalgazın kullanılabildiği de bilinen bir durumdur. “

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

Uzun yıllardır işsizlik ve kayıt dışılıkla boğuşan Adana ilinde, Kozan gibi çevre ilçelerin merkezle bağlanabilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için Kadirli örneğinde olduğu gibi bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

Kozan ve Kadirli ilçeleri arası 35 kilometredir. Düz bir arazi olduğunu da hesaba katarsak olası bir demiryolu projesi Kozan ilçesini de dâhil edecek şekilde değiştirilemez mi?

Hâlihazırda doğalgaz kullanımının olduğu Osmaniye ili Kadirli ilçesinden Adana’nın Kozan ilçesine çekilecek bir doğalgaz hattının olası maliyeti nedir? Buraya yatırım yapmak istemeyebilecek özel şirketlerin yatırımı gerçekleştirmesi için Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla teşvik edilmesi söz konusu olamaz mı?

Bölgedeki halk ile konuştuğumuzda Kozan’da gerçekleşecek bir doğalgaz yatırımının hane halkı yaşamını kolaylaştırmasıyla beraber özellikle seracılık alanında doğalgazın ucuz olmasıyla birlikte üretimi arttıracağı görülmektedir. Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?

Bölgede kış aylarında kömür ve odun sobaları kullanılması nedeniyle hava kirliliği ciddi oranda artmaktadır. Doğalgazın bu konuda yardımcı olacağı beklenmez mi?

Genel olarak Adana ilinin gerekli kamu yatırımlarını alamaması ve neredeyse görmezden gelinmesi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?



1

SİYASİ YASAKLI BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

2

CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A CHP’DEN TAM DESTEK

3

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A SİYASİ YASAK

4

ANKARA’DAN İNCİRLİK ÜSSÜNE YÜRÜYORLAR

5

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR