Tarih: 04.01.2020 21:02
ADANA OKUYAY PLATFORMU’NUN PİLOT PROJELERİNE GİRDİ
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. işbirliğiyle düzenlediği Çukurova 13. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun pilot projelerini yürüteceği 4 bölgeden birinin Adana olduğu müjdesini verdi. Konuşmasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 15 yaşa uyguladığı ve 3 yılda bir yapılan PISA testinin, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2018 yılı sonuçlarını da değerlendirdi. PISA 2018’in odak alanının okuma olduğunu aktaran Kocatürk, okuma puanlarına göre sıralandığında Türkiye’nin, 78 ülke ve ekonomi arasında 40. sırada yer aldığını vurguladı. Kocatürk bir kez daha, tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kendi dilinde okuduğunu anlamasının en önemli yolunun, okuma kültürü olduğunun altını çizdi.
4-12 Ocak 2020 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çukurova 13. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ilk olarak, 2018’de 410.641.305 olan bandrol adedinin 2019 sonu itibarıyla 423.602.828’e çıkarak %3,16 oranında artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Kocatürk, yıllık üretim tablosunun son birkaç yıldır durağan bir görüntü sergilemesine rağmen, yaşanan ekonomik zorluklara bakıldığında üretimdeki bu %3,16’lık küçük artışın bile, yayıncıların yaptıkları işten kolay kolay vazgeçmeyeceklerini, kitaba sahip çıktıklarını gösterdiğine dikkat çekti.
Kenan Kocatürk daha sonra, PISA 2018 sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye’nin de kurucularından olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 15 yaşa uyguladığı ve 3 yılda bir yapılan PISA testinin 2018 yılı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. PISA 2018 testine 79 ülke ve ekonomiden, 15 yaşındaki 32 milyon öğrenciyi temsil eden 600.000 öğrenci katıldı. PISA testinde okuma, matematik ve fen bilimleri alanları yer alırken, okuma alanına odaklanılan PISA 2018 testinde, bu alanda 78 ülkenin verileri değerlendirmeye alındı. Okuma puanlarına göre sıralandığında Türkiye, 2015 yılında alanında 70 ülke ve ekonomi arasında 50. sıradayken, 2018’de 78 ülke ve ekonomi arasında 40. sırada yer aldı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, PISA testi puanlarında 2015’e göre artış olsa da, Türkiye’nin 2018’de her alanda yine de OECD ortalamalarının altında kaldığına dikkat çekti. Tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kendi dilinde okuduğunu anlamasının en önemli yolunun okuma kültürü olduğunu bir kez daha vurgulayan Kenan Kocatürk, ailelerden başlayan okuma alışkanlığının, okullarda öğretmenlerin çocukları kitapla, kütüphaneyle yakınlaştırıp kitap okumalarını teşvik etmesiyle devam etmesi gerektiğini belirtti.
Kenan Kocatürk ayrıca, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgiler aktardı. Kocatürk, Türkiye’nin 4 bölgesinde okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına pilot uygulamalar yapacak olan OKUYAY Platformu kapsamında belirlenen bölgelerden birinin de Adana olduğu müjdesini verdi. OKUYAY Platformu’nun, KONDA Araştırma ve Danışmanlık’la yürüttüğü Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 raporuna da değinen Kocatürk, son 3 ayda okunan kitap sayısı sorulduğunda bir veya daha fazla kitap okuduğunu söyleyenlerin oranının 2008’den bu yana %30’dan %64’e çıktığını belirtti. Araştırma sonuçlarına göre okumayı yaygınlaştırma karşısında zihniyet açısından bir engel olmadığını ifade eden Kocatürk ayrıca, gençlerin ve kadınların daha fazla kitap okuduğunu; Türkiye’de sosyal medyayı yoğun kullanan gençlerin okumasının da arttığını; okuma oranının yüksekliğinde birincil etkenin aileden gelen destek olduğunu da aktardı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —