ADANA SİNEMA MİRASI SEKTÖRLER ARASI ÇALIŞTAYI
Adana Sinema Mirası Projesi Kapsamında Gerçekleştirilen Çalıştayda Adana Sinema Tarihinin ve Sinemaya Gitme Deneyiminin Somut Olmayan Kültürel Miras Değeri Olarak Korunması ve Yaygınlaştırılması İçin Yerel ve Bölgesel Bir Ağ Oluşturmak Amaçlanıyor
Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı, Çukurova Üniversitesi, Gent Üniversitesi ve Antwerp Üniversitesi’nin ortağı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Sabri Şenevi – Sinema Evi’nin iştirakçisi olduğu “Adana Sinema Mirası” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda Adana sinema tarihinin ve sinemaya gitme deneyiminin somut olmayan kültürel miras değeri olarak korunması ve yaygınlaştırılması için yerel ve bölgesel bir ağ oluşturmak amaçlanıyor.
75. Yıl Sanat Galerisi’nin ev sahipliğini yaptığı çalıştaya proje ortağı ve iştirakçisi kurum ve kuruluşların temsilcileri başta olmak üzere Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı, Şehircilik Atölyesi, Altın Koza AŞ, TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi gibi kültür ve kültürel miras alanında çalışan kurumların temsilcileri; Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri; sinema, kültür ve görsel sanatlar alanında yerel ve bölgesel faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, işletmeler, yapımcı ve yönetmenler ile Adana sinema mirasına ilgi duyan ve bu mirası korumaya, tanıtmaya ve yeni kuşaklara aktarmaya çalışan gönüllüler katıldı.
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Aydın Çam’ın, proje hakkındaki sunumuyla başlayan çalıştay, Adana’nın sinema tarihi, bu sinemaların ve sinemaya gitme deneyiminin kültürel miras olarak tanınmasına yönelik yapılan çalışmalar, proje kapsamında yürütülen faaliyetler ve gerçekleştirilen yenileme çalışmaları hakkındaki bilgilendirmesiyle devam etti. Çam, kültürel mirasın korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmelerin ilgili maddelerini aktararak, sinemaların ve sinemaya gitme deneyiminin neden kültürel miras olarak kabul edilmesi gerektiğine dair görüşlerini dile getirdi. Proje Uzmanı Doç. Dr. İlke Şanlıer Yüksel ise, proje kapsamında, yaklaşık 900 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket ve 40 kişiyle gerçekleştirilen sözlü tarih çalışmalarının bulgularını aktararak, Adana’da sinemaya gitme deneyiminin dönüşümüne dair çarpıcı örnekler sundu.
Projenin amaçları, faaliyetleri ve ön bulgularla ilgili bilgilendirmenin ardından başlayan oturumlarda ise katılımcılar sinema ve kültür alanında deneyimlerini paylaşarak Adana’nın sinema tarihinin ve sinemaya gitme deneyiminin, kültürel miras olarak korunmasına yönelik önerilerini sundular. Adana İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Oya Doğan, projeye kapsamında yapılan çalışmalara her türlü desteği sağlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade ederken, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Direktörü İsmail Timuçin, Adana’nın sinema tarihine sahip çıkmayarak çok önemli kültürel değerlerini yitirdiğini dile getirdi ve Çukurova Üniversite’sinin böyle bir projeyle geliştirdiği işbirliğini desteklediğini bildirdi. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ise özellikle kültürel miras bağlamında, Adana’da sinemaya gitme deneyiminin somut olmayan kültürel miras envanterine dahil edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek sinema mekanlarının etrafında oluşan dokunun tam da uluslararası sözleşmelerde tanımlandığı gibi, somut ve soyut kültürel mirasa denk düştüğünü belirtti. Bununla beraber somut olmayan kültürel miras meselesinde “yaşayan insan hazinesi” kavramının da olduğunu ve bu nedenle Sabri Şenevi’nin “yaşayan insan hazinesi olarak” çalışmalara dahil edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Katılımcıların, sinema alanında gerçekleştirilebilecek çalışmalar için nasıl işbirliği yapılabileceğine dair görüşlerini sunmalarıyla ilerleyen çalıştay, uluslararası deneyimlerden de yararlanılarak sinema alanında çalışmalar gerçekleştirecek dernek ya da vakıf gibi kuruluşların oluşturulmasına yönelik değerlendirmelerle sona erdi.
Çalıştayın ardından katılımcılar, Adana Sinema Mirası Projesi kapsamında geliştirilen Adana Sinema Tarihi Turu’na katılarak yine proje kapsamında tadilatı yapılarak hayata geçirilen Sinema Evi – Bahçe Sineması’nda film izlediler.
Kültürel Miras Olarak Sinema İçin Diyalog: Sınırlar-Arası Diyalog Yoluyla Adana'da Sinemaların Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Kimliklendirilmesi, Tanınması ve Topluluk Temelli Envanterinin Çıkarılması Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı (CCH-II)” kapsamında destekleniyor. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı (CCH-II)”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa yürütülen ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlıyor Hibe programının teknik uygulamasından Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu olduğu, sözleşme makamının ise merkezi finans ve ihale birimi olduğu ifade edildi.