ADANA TİCARET BORSASI’NDA PAMUK 50 LİRADAN İŞLEM GÖRDÜ
Manşet Haber 28.08.2019 14:26:14 0

ADANA TİCARET BORSASI’NDA PAMUK 50 LİRADAN İŞLEM GÖRDÜ

ADANA TİCARET BORSASI’NDA PAMUK 50 LİRADAN İŞLEM GÖRDÜ

Adana’da sezonun ilk kütlü pamuğu Ticaret Borsasında kilosu 50 liradan işlem gördü. Karataş İlçesi Bahçe Mahallesinde 2 üreticinin yetiştirdiği pamuğu ÇUKOBİRLİK ile TUF firması sembolik olarak kilosunu 50 liradan satın aldı.
Adana Ticaret Borsası’nın Ceyhan Yolu üzerindeki Kompleksi’nde elektronik ortamda gerçekleştirilen satış işleminde Karataş ilçesi Bahçe Mahallesindeki üreticilerden Hasan Aslan ve Ali Kerküt’ün 50’şer kilogramlık toplam 100 kilogram kütlü pamuk, elektronik borsa salonunda satışa sunuldu.
“PAMUK DESTEKLE PRİMİ ARTIRILMALI”
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, sezonun ilk kütlü pamuğunun işlem gördüğü törendeki konuşmasında, Adana’nın ve Çukurova Bölgemizin sembolü pamuk ürününün ülkemizin katma değeri yüksek en önemli stratejik ürünlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Borsa Başkanı şöyle konuştu:
“Geçen yıla nazaran pamuk ekiminde ve üretiminde görülen artışın sürdürülebilirliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, tarımsal üretim katma değerinin ve istihdamın artırılması amacıyla, son iki yıldır 80 krş/kg olan pamuk fark ödeme desteğinin artırılması gerekmektedir. Böylece, pamuk ekimi teşvik edilmiş olur.
Adana Ticaret Borsamızın işlem kayıtlarına göre 2016/17 sezonunda yaklaşık 1,9 TL/kg olan kütlü pamuk fiyatı, meydana gelen yaklaşık % 80’lik artışla 2018/19 sezonunda yaklaşık 3,4 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. 2019/20 sezonunda girdi maliyeleri göz önünde bulundurularak üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde kütlü pamuk fiyatının oluşması ülkemiz açısından stratejik öneme sahip olan pamuk için son derece önem arz etmektedir.
Geçmişten bugüne Çukurova ve Adana denildiğinde ilk akla gelen ürün olan Bölgemizin ve ilimizin beyaz altını pamuk kültürünün gelişmesine ve ülkemiz üretim ve ekonomisine katkı sunmak için “Çukurova Pamuğu” olarak Coğrafi işaret almak üzere 23.03.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştır. Başta Adana Valimiz Sn. Mahmut Demirtaş ve Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilerinin destekleri ile sürecin sonuna gelinerek yakın zamanda “Çukurova Pamuğuna” Coğrafi işareti alacağız inşallah. Şimdiden hayırlı uğurlu olması dilerim. 2019/20 pamuk üretim sezonun üyelerimiz, üreticilerimiz ve sanayicilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum.”
ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı, pamuğun ülkemizin önemli olduğuna vurgu yaptı, “Pamuk, üretimi çok meşakkatli bir bitki. Çok zor, üretim maliyeti diğer ürünlere göre daha fazla, onun için pamuğun piyasadaki değeri diğer ürünlere göre daha iyi olmalıdır. Üreticilerimiz ekiminden toplanmasına kadar tarlanın içinden çıkmıyorlar. Pamuğu daha kaliteli yetiştirebilmek için sürekli mücadele içerisindeler. Üreticilerimizin beklentisi pamuk fiyatının geçen yılın altına düşmemesi daha yüksek olması yönünde bizim de beklentimiz bu yönde. Çiftçimizin ürettiği ürünün piyasada hak ettiği değeri bulması lazım. Pamuk üreticimizi küstürmemeliyiz, ekim alanının artırılması verimin yükseltilmesi için de destek vermeliyiz.” diye konuştu.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ali Kansu Öztürk, pamuk üretiminde Türkiye’nin 7.sırada olduğunu ifade ederek, “Ekim alanı açısından Türkiye olarak 13.sıradayız ancak üretim açısından 7.sıradayız. Buda ülkemizin toprak yapısının ne kadar pamuk için elverişli olduğunun göstergesidir. TÜİK verilerine baktığımızda 2018 yılında 518 bin hektarlık alanda 2 milyon 570 bin tona yakın pamuk üretilmiş. Dekara verimi 497 kilogram ortalamalarından seyretmiş. İlimize baktığımızda ise kütlü pamuk alanı 362 bin dekar gibi görünüyor ve 206 bin ton pamuk üretilmiş. Bu yıl Adana’da ekim alanlarının 450 bin dekara ve dekara verimin de 600 kilograma ulaşacağını umuyor ve bekliyoruz. Bakanlığımızın 2019 yılı destekleme tebliği henüz yayınlanmadı. Kısa sürede bunun yayınlanmasını bekliyoruz.” dedi.
Adana Ticaret Borsası Kompleksi’nde sezonun ilk kütlü alımı törenine Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yönetim kurulu üyeler, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ali Kansu Öztürk, ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Müdürü Abdullah Çil, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Remzi Özdoğan, Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir- sezonun ilk kütlüsünü yetitiren Karat İlçesi Bahçe Mahallesi üreticileri Ali Kerküt, Hasan Aslan ile üreticiler ve sanayiciler katıldı.










Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°