Adana'da 3 Avukattan Polis Hakkında Suç Duyurusu

2.06.2014 11:54:19

Adana'da 3 Avukattan Polis Hakkında Suç Duyurusu

avukat_polis_sucAdana'da, 2013 yılında Gezi Parkı yaşanan olayların yıldönümünde, Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından dağılan kitleye polisin sert tepkisi nedeniyle avukatlar suç duyurusunda bulundu.

Baro Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Baro Saymanı Av. Ümit Büyükdağ Özdemir, Avukat Taylan Özgür Eker, Kemal Derin ve Ali Akıncı Adana Cumhuriyet Savcılığı'na giderek 'Yaralama, Görevi Kötüye Kullanma, Hürriyeti Tahdit' suçlarından polisler hakkında şikayetçi oldular. Meslektaşlarımız şikayet dilekçesinde şöyle dedi:

'31.05.2014 tarihi 18:00 itibariyle, 2013 yılında yaşanan Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde, Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından dağılan kitleye polisin müdahalesi sonucu arbede yaşanmıştır.

2-Biz şikâyetçi avukatlar olarak, olayları izleyip gözaltına alınan eylemcilere hukuki yardımda bulunduğumuz esnada polis yoldan geçen bir şahsı yoğun bir şekilde darp ederek gözaltına almaya çalışmış, Av. Taylan Özgür Eker'in polislere hitaben:'gözaltına aldınız, daha niye darp ediyorsunuz 'demesi üzerine yaklaşık 10 kadar polis, üzerine üzerine çullanmış ve şikayetçi avukatı darp etmeye başlamıştır.

3- Bu esnada diğer şikâyetçi avukatlar ile olay yerinde olan Av. İlknur Önal, avukatı gözaltına almaya çalışan polislere hitaben hem 'o bir avukat, gözaltına alamazsınız 'demişler hem de darp etmelerini engellemeye çalışmışlardır. Bu esnada Av. Kemal Derin çeşitli yerlerine tekme ve yumruk yemiştir, Av. Ali Akıncı itilerek yere düşürülmüş ve üzerindeki gömlek parçalanmıştır.

4-Olay yerinde bulunan avukatların müdahalesi üzerine polis, şikâyetçi Avukat Taylan Özgür Eker'i, zorla ve darp etmeye devam ederek; polis aracına zorla bindirmiş ve aracın kapısını kilitlemiştir. Bu esnada yukarıda bahsedilen şahsı da aynı araca bindirmişlerdir. Olay yerinde 5-6 dakika beklettikten sonra Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Emniyet Şubesine getirilmişlerdir.'

Meslektaşlarımız, Adana Cumhuriyet Savcılığı'na yaptıkları şikayet ve suç duyurusunda, 'Yukarıda açıklanan ve re'sen gözetilecek sebeplerden dolayı, öncelikle haksız ve hukuka aykırı şekilde yakalama ve gözaltı işlemi yapan, bu işlemler sırasında avukatları darp eden, avukat olduğu belli olan Av. Taylan Özgür Eker hakkında yakalama tutanağı düzenlemeyip keyfi bir şekilde saatlerce emniyet binasında tutan Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis memurlarının tespit edilerek; cezalandırılmaları amacıyla  haklarında gerekli soruşturmanın yapılmasını ve kamu davası açılmasını talep ederiz.' dediler.

TUTANAKTIR

 

Duyum üzerine  Hastaneler Kavşağı eski Numune Hastanesinde bulunan adli tıp kurumuna gidildiğinde  gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle de Adana Atatürk Parkında yapılan basın açıklamasına polisin müdahalesi sonucu yakalama gözaltı işlemi yapılan şahısların yakalama gözaltı için adli muayenelerinin yapıldığı ve av.taylan özgür ekerin de yakalama gözaltı yapılan şahıslara arasında olduğu görüldü.hatta avukat arkadaşlarının kendisi ile görüşmesi  üzerine adana emniyet müdürlüğü güvenlik şubeden ismini bilmediğimiz bir komiserin 'gözaltındaki şahıslarla bu şekilde görüşemezsiniz burayı terk edin,çevik kuvvet çağıracağım' uyarısı üzerine aşağıda imzası bulunan avukatlar oradan ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

Daha sonra yakalanan ve gözaltına alınan şahıslarla birlikte avukat Taylan özgür eker emniyet araçlarına bindirilerek adana emniyet müdürlüğüne götürülmüştür. Güvenlik şube amirliğine gidildiğinde, şifahi olarak adana cumhuriyet savcılarından İlhan Başyiğit'e, gözaltına alınan şahıslar içerisinde avukat var diye polisin bildirimi üzerine polise 'avukatın ifadesini alalım bırakalım' talimatı verdiği, güvenlik şubede bulunan görevli polis memurları tarafından sözlü olarak tarafımıza bildirilmiştir. bunun üzerinde işlemin hukuka aykırı olduğu uyarımızla avukat Taylan özgür eker'in kolluk  kuvvetleri tarafından 31.05.2014 günü saat 19.10 sularında yakalama gözaltına alma işlemi uygulandığı ve fakat bu işlemin tutanağının tarafımıza verilmediği uyarısı üzerine görevli polisler tekrar savcı ile görüşmüş daha sonra görevli polisler yakalama gözaltı işlemi olmadığını iddia etmiştir. ısrarla avukat Taylan özgür eker 19.10 sularında yakalanarak emniyet aracıyla önce adli tıbba daha sonra da emniyet müdürlüğü güvenlik şube amirliğine sevkedildiği bu nedenle CMK ve ilgili yönetmeliğe göre yakalama tutanağı düzenlenerek ilgili şahsa veya avukatlarına verilmesi gerektiği bildirilmişse de görevli polislerce bu işlemin 3-5 saat süreceği iddiasıyla usulsüz işlem akamete uğratılmak istenmiştir.

Yaklaşık bir saat sonra da nöbetçi savcı ile yapılan görüşme tutanağı adı altında bir tutanağın tebliğ edileceği görevli polislerce bildirilmiş okunan tutanağın usul ve yasaya aykırı olması nedeniyle tekrar yakalama tutanağı istenmiş ise de yine orada bekletilmeye devam edilmiş bulunmaktayız.

Saat 23.30 sularında güvenlik şube görevlilerine tekrar yakalama tutanağı sorulmuş ise de tutanağın henüz düzenlenmediği tarafımıza bildirilmiş ve bunun üzerine avukat Taylan özgür eker'in yakalanarak gözaltına alınıp alınmadığı tekrar ve ısrarla sorulmuş ve kaçamak yanıtlardan avukat Taylan özgür eker'in usulüne göre gözaltına alınmadığı anlaşılmış ve mahal terk edilmiştir.Görevli güvenlik güçlerinin tüm ısrarlı taleplere rağmen yakalama tutanağı vermemesi ve yapılan yakalama gözaltı işlemine dair tutanakları ibraz etmemesi üzerine iş bu tutanak düzenlenmiştir.

 

 

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCLIĞINA

 

HAZIRLIK NO                     :2014/              Haz.

ŞİKAYETÇİLER                  :1-Ali AKINCI (TC.NO.47905650220)

     Çınarlı Mah. Atatürk Cd.12 Sk.Torun Apt.9/23 Seyhan ADANA

     2-Taylan Özgür EKER (T.C NO:21001083656)

     Kayalıbağ Mah. Turan Arun Sk. Akgün İşhanı K:3 No:301 Seyhan ADANA

     3-Kemal DERİN (T.C NO:39826186070)

     Turan Cemal Beriker Blv. No:23 Güleç İşhanı 10/19 Seyhan ADANA

ŞİKAYET EDİLEN  :31.05.2014 tarih ve saat 19:00 itibariyle Atatürk Parkı Garanti Bankası Köşesi'nde görev yapan Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis memurları.

SUÇ VE SUÇ TARİHİ         :Yaralama, Görevi Kötüye Kullanma, Hürriyeti Tahdit. 31.05.2014

OLAYLAR                :

1-31.05.2014 tarihi 18:00 itibariyle, 2013 yılında yaşanan Gezi    Parkı olaylarının yıldönümünde, Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından dağılan kitleye polisin müdahalesi sonucu arbede yaşanmıştır.

2-Biz şikâyetçi avukatlar olarak, olayları izleyip gözaltına alınan eylemcilere hukuki yardımda bulunduğumuz esnada polis yoldan geçen bir şahsı yoğun bir şekilde darp ederek gözaltına almaya çalışmış, Av. Taylan Özgür Eker'in polislere hitaben:'gözaltına aldınız, daha niye darp ediyorsunuz 'demesi üzerine yaklaşık 10 kadar polis, üzerine üzerine çullanmış ve şikayetçi avukatı darp etmeye başlamıştır.

3- Bu esnada diğer şikâyetçi avukatlar ile olay yerinde olan Av. İlknur Önal, avukatı gözaltına almaya çalışan polislere hitaben hem 'o bir avukat, gözaltına alamazsınız 'demişler hem de darp etmelerini engellemeye çalışmışlardır. Bu esnada Av. Kemal Derin çeşitli yerlerine tekme ve yumruk yemiştir, Av. Ali Akıncı itilerek yere düşürülmüş ve üzerindeki gömlek parçalanmıştır.

4-Olay yerinde bulunan avukatların müdahalesi üzerine polis, şikâyetçi Avukat Taylan Özgür Eker'i, zorla ve darp etmeye devam ederek; polis aracına zorla bindirmiş ve aracın kapısını kilitlemiştir. Bu esnada yukarıda bahsedilen şahsı da aynı araca bindirmişlerdir. Olay yerinde 5-6 dakika beklettikten sonra Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Emniyet Şubesine getirilmişlerdir.

5-Av. Taylan Özgür Eker Emniyet Müdürlüğü'ne getirildikten sonra Av. İlknur Önal tarafından avukat kimliği getirilmesine rağmen yine serbest bırakılmamıştır. Akabinde sağlık raporu alınması için Adli Tıp Kurumu'na götürülmüş ve sağlık raporu alınmıştır.

6-Raporun ardından Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen şikâyetçi avukat ve müdafileri polis memurlarına tutulması gereken yakalama tutanağını görmek istediklerini, yoksa usulüne uygun bir yakalama tutanağı tutulması gerektiğini beyan etmişlerdir. Görevli polis memurları 'savcı ile görüştüklerini, avukatın, savcıya ifade vereceğine dair bir tutanak imzalaması gerektiğini 'söylemişlerdir.

7-Devamla yakalanan avukat ve müdafileri, görevli polislere, böyle bir tutanağa imza atmayacaklarını, bu tutanağın usulüne uygun olmadığını, CMK hükümlerine göre gözaltına alınan bir avukatın ifadesinin yalnızca savcılık tarafından alınabileceği söylenmiştir. Hala kendilerine usulünce tutulmuş bir yakalama tutanağı hazırlanması gerektiği ve bir gözaltı kararı olup olmadığı bir daha sorulmuş, bunun üzerine tutanağı hazırladıklarını bunun birkaç saat sürebileceği söylenmiştir.

8-Şikayetçi avukat Saat 19:10 ile 23:00 arasında geçerli bir YAKALAMA TUTANAĞI VE GÖZALTINA ALMA KARARI olmadan emniyet müdürlüğü binasında tutulmuş, en son 23:15 itibariyle müdafiiler, müvekkillerini bu şekilde daha fazla tutamayacaklarını söyleyerek; şikayetçi Avukat Taylan Özgür Eker ile beraber emniyet müdürlüğü binasından ayrılmışlardır. Buna ilişkin müdafilerin tuttuğu tutanak ektedir.

DELİLLER               :

1-Müdafiiler tarafından tutulan tutanaklar

2-Adli Tıp Raporları

3-Olay yeri Kamera Kayıtları

4-Tanık Beyanları

Av.İlknur ÖNAL

Av.Remzi Ümit ATAY

Av.Mengücek Gazi ÇITIRIK

Av.Faruk ULAŞ

SONUÇ  VE İSTEM            :Yukarıda açıklana ve re'sen gözetilecek sebeplerden dolayı, öncelikle haksız ve hukuka aykırı şekilde yakalama ve gözaltı işlemi yapan, bu işlemler sırasında avukatları darp eden, avukat olduğu belli olan Av. Taylan Özgür Eker hakkında yakalama tutanağı düzenlemeyip keyfi bir şekilde saatlerce emniyet binasında tutan Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis memurlarının tespit edilerek; cezalandırılmaları amacıyla  haklarında gerekli soruşturmanın yapılmasını ve kamu davası açılmasını talep ederiz.

Şikâyetçiler

Taylan Özgür EKER                        Ali AKINCI                           Kemal DERİN                



1

SİYASİ YASAKLI BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

2

CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A CHP’DEN TAM DESTEK

3

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A SİYASİ YASAK

4

ANKARA’DAN İNCİRLİK ÜSSÜNE YÜRÜYORLAR

5

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR