Adana'da Ağız-Diş Hijyen Eğitimi
Adana'da Ağız-Diş Hijyen Eğitimi
Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Dünya Oral Sağlık Günü kutlamaları kapsamında 15 Anaokulu ve Kreşlere Bin 388 Çocuğa Ağız-Diş Hijyen Eğitimi Verilip, Maketle Diş Fırçalama Yöntemi Anlatıldı.
''Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır'' diyen Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada şöyle dediler:
“Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen sağlık sorunlarının başında yer almakta olup Kurumumuzun hedefleri arasında 'koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilerek sürdürülmesi' önemli bir yere sahiptir. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları yani oral hastalıklar, ülser ve kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığı tetikleyebilmektedir. Dünya Diş hekimleri Birliği; işte bu riskleri kontrol altına almak ve ağız diş sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla 20 Mart 2013’ü Dünya Oral Sağlık Günü olarak ilan etmiştir.
Ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık arasındaki ilişkinin farkındalığını arttırmak ve optimal ağız sağlığına ulaşmak amacıyla; dünya diş hekimleri ile birlikte Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuz İllerimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; 20 Mart’ta FDI üyesi olan 150’den fazla ülke ile beraber Türkiye’de de ağız ve diş sağlığı bilincinin artırılması için çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yapılmasını hedeflemiştir. İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda, 20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü'nde ve tüm yıl boyunca İlimiz tüm ilçe Toplum Sağlığı Merkezi diş hekimlerimiz ve eğitim hemşirelerimiz tarafından ilimizdeki ilkokul, anaokulu, engelli okullarımızda ve kreşlerde çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize yönelik doğru-etkili diş fırçalama yöntemleri ve sağlıklı beslenme konularında bilgilendirme seminerleri, ağız - diş tarama faaliyetleri, koruyucu flor jel, flor vernik uygulama programları düzenlenmektedir. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerimizde ve Kuran Kurslarımızda anne ve anne adaylarımıza ağız diş sağlığı eğitimleri verilmektedir.
Diş çürüğü nezleden sonra en yaygın ikinci hastalık!
Ağız hastalıklarının başında gelen diş çürüğünün engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalık olduğu birçok bilim insanı tarafından bilimsel çalışmalarda altı çizilerek bahsedilmektedir. Bu doğrultuda diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Koruyucu sağlık hizmetleri faaliyetleri ile toplumumuz daha sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşacaklardır.
Ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar önce kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız - diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir.”