Tarih: 16.03.2017 11:23
ADANA’DA AVUKATLAR NEDEN SOKAKLARDA?
Adana Baro Başkanlığı Adli Yardım Komisyonu ‘Haklarınızı Biliyor musunuz’ sloganı ile cadde ve sokaklarda yurttaşlara Adli Yardım Merkezi hakkında bilgiler vererek tanıtıcı broşür dağıttı.
Hukuki Yardıma İhtiyaç duyan ve avukat tutmaya maddi imkanı yeterli olmayan yurttaşlar için Adana Baro Başkanlığı tarafından kurulan Adana Adli Yardım Merkezi, daha evvel hazırlanan tanıtım afişi çerçevesinde yapılan el broşürleri ile Adli Yardımı ve kapsamını yurttaşlara tanıttı.
İnönü Parkı, Çakmak Caddesi ve Fenerli Sokak’ta tanıtılan Adli Yardım Bürosunun içeriği hakkında bilgiler veren Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, temel amaçlarının hak aramanın ve adalete erişimin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtti.
Broşürler dağıtılırken Adli Yardım Merkezinin daha önceden hizmet verdiği Taş binadaki Adliyesinden Reşatbey Mahallesi Av. Mehmet Eroğlu Sokak 19 Nolu (Hukukçular Derneği) adrese taşındığı da aktarıldı.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana Barosu Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Adli Yardım Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülsen Çalıkuşu Baykal, Adana Barosu Disiplin Kurulu Üyesi Av. Timur Ortatepe ve avukatlar tarafından tanıtımı yapılan Adli Yardım Bürosu, hakkında bilgiler alan yurttaşlar projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Adana Baro Başkanı Av. Küçük, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Burada bulunma amacımız daha çok sayıda hak sahibi yurttaşlarımıza hukuki destek sağlamaktır. Tanıtımın yapılmasında ki en büyük amacımız ise vatandaşlarımızın adli yardım hizmetlerinden ve içeriğinden haberdar olmalarını sağlamaktır.
Avukatlık kanunun 176. Maddesine göre; avukatlık ücretini karşılama olanağı bulunmayanlara bu kanunda yazılı avukatlık hizmetlerinin sağlanması anlamına gelen adli yardım hizmeti Adana Barosu’nun çalışmaları ile halka büyük bir hukuki destek olarak ulaşmaktadır. Adli yardımdan yararlanan kişinin avukatlık ücreti baro tarafından karşılanmaktadır”
AVUKATLAR TANITTI
Adli Yardım kurumunun tanıtılması için böyle bir çalışma yaptıklarına işaret eden Av. Küçük, broşürlerin bizzat avukatlar tarafından dağıtıldığını söyledi. Av. Küçük, Sosyal Devlet ilkesinin gereği olarak hukukta eşitliğin sağlanması için haksızlığa uğramış ya da dava açmakta haklı olan kimselerin mali olanaklarının yetersiz olması sebebiyle hak kaybına uğramamalarını sağlam amacıyla yargının savunma mekanizmasının temsil eden avukatlar sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirtti.
Projenin içeriğine de değinen Av. Küçük, adli yargının amacının hak aramada ki ve adalete erişimindeki önündeki engelleri aşmak olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Adli yargının amacını, kişilerin hak arama özgürlüklerinin önünde ki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında özgürlüğü sağlamak üzere avukatlık ücretini karşılama olanağı bulunmayan kişilerin avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır. Her Baro merkezinde Baro Yönetim kurulu tarafından belirlenip görevlendirilecek yeterli sayıda avukattan oluşan bir adli yardım bürosu kuruludur. Adana Barosunun 29. Döneminde biz görevi devraldıktan sonra Adli Yardım kapsamını yönetim kurulu kararı ile genişleterek; aile hukukundan kaynaklanan davaların tamamı, kişisel hukuk, AİHM kapsamındaki davalar, iş hukukunun sigortalılığın tespitine dair bölümü, şiddete maruz kalan kadınlarımızın davaları ve konu ayrımı gözetmeksizin engelli yurttaşlarımızın davalarının tamamı bu kapsama dahil edilmiştir. Bizim de amacımız hem meslektaşlarımız hem de yurttaşlarımız bu haktan yararlanmasıdır.” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —