Türkiye’de ilk kez bir kentten engellilerin yaşamına yönelik araştırma yapıldı. Adana’da Çukurova Üniversitesi İİBF Fakültesi Dekan Yardımcısı Y.Doç. Dr. İsmail Güneş Koordinatörlüğünde “Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında İİBF Maliye Bölümünün 42 öğrencisi engellilerin yaşamına yönelik saha çalışması yaptı.
Adana Kent Konseyi ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlık yaptığı “Adana’nın Ana Cadde ve Bulvarlarının Engellilik durum raporu” açıklandı. Şirin Park Oteli’nde düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Vali Yardımcısı Kadir Okatan, bürokratların da katıldığı toplantıda engelliler çalışma raporunu açıklayan Çukurova Üniversitesi İİBF Fakültesi Dekan Yardımcısı Y.Doç. Dr. İsmail Güneş, çalışmada Turgut Özal Bulvarı, Baraj Yolu, Kenan Evren Caddesi, Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa ve Atatürk Caddesinde toplam 1513 işyerinde engellilik durum analizi yapıldığını, Ayrıca Çalışma kapsamında 140 Banka ve Bankamatik ’in engellilere uygunluğu ile 910 kaldırım bağlantı noktası ve geçişlerin incelendiğini belirterek, “Bu alanda Türkiye’de ilk kez böylesi geniş bir çalışma yapılmış oldu.” dedi.
Y.Doç.Dr. İsmail Güneş çalışma sonuçlarını özetlerken “bugüne kadar hep kamu kurum ve kuruluşlarının engelliler konusunda neler yapıp neler yapamadıklarını konuştuk ve tartıştık. Bu çalışma ile madalyonun diğer tarafına da toplumun dikkatini çekmek istedik. Kentsel yaşamdaki mekânlar bir bütünlük içinde ele alınmalıdır. Ancak bu bütünlük içinde sorunlar ele alınarak çözülürse arzu ettiğimiz çağdaş mekânlara erişebiliriz. Bu konuda görev toplumu oluşturan herkese düşmektedir” şeklinde konuştu.
Çukurova Üniversitesi İİBF Fakültesi Dekan Yardımcısı Y.Doç. Dr. İsmail Güneş İİBF Maliye Bölümünün 42 öğrencisi tarafından gerçekleştirilen saha çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Çalışma sonuçlarına göre Adana İli Ana Cadde ve Bulvarlarında yer alan işyerlerinin %72.97’sinin girişleri engelliler için uygun değil. Uygun durumda olan işyeri sayısı sadece %15 düzeyinde. İşyerlerinin %12’si ise herhangi bir düzenleme yapmaya gerek kalmayacak biçimde düzayak ifade edilen şekilde. Engelli girişine uygun işyerlerinin en yoğun olduğu bölge Turgut Özal bulvarı olmasına rağmen bu bölgede her 4 işyerinden ancak bir tanesi uygun durumda. Gazipaşa Bulvarında 20 işyerinden biri, Atatürk Caddesinde ise 10 işyerinden biri engelli girişine uygun.
Sektörel olarak bakıldığında en iti durumda olanlar %58 ile AVM ve Süpermarketler iken onu % 50 ile, Hastane ve Medikal ürün satış yerleri izliyor. Emlakçı, Gayrimenkul ofisleri, PVC, Kapı pencere güneş enerjisi sitemi satıcıları, çiçekçi, hırdavat malzemesi, inşaat malzemesi, hırdavatçılar sektörel olarak engelli girişine en uygun olmayan işyerleri.
Adana’daki işyerlerinin %96,2’sinin görme engellilere özgü bir hizmetleri bulunmuyor. Görme engellilere dönük hizmetlerde hastanelerin %30’u bu hizmeti sunuyor ve ilk sırada yer alıyor.
Adana’daki işyerlerinin %92,4’ünde engelli tuvaleti yer almıyor. Engelli Tuvaletinin en yüksek oranda bulunduğu Turgut Özal bulvarında bile bu oran sadece %8 düzeyinde. Engelli tuvaletinin en çok bulunduğu sektörler Eğitim kurumları %37, Hastaneler %30, Enerji, elektrik ve Petroller %23 oldu.
İncelenen 910 kaldırımın yaklaşık %13’ü engellilere uygun durumda değil. Banka şubelerinin %61’i, Bankamatiklerin ise %68’i engelli durumda.
Çalışmada engelliler ile ilgili konularda işyerlerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları için işyerinde uzmanlarca bilgilendirme yapılmasını istermisiniz sorusuna sadece %26,4’sı evet isterim cevabı verirken %52’si hayır istemem cevabı verdi. %21.6 sı ise kararsızım, bilmiyorum yanıtı verdi. “
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin sözlü, hedeflerinin Adana’yı engelsiz bir kent haline getirmek olduğunu, bu konuda çalışmalar yapıldığını, ilçe belediyeleri ile de işbirliği yapılacağını ifade ederek, “İlçe Belediye başkanlarımızdan yeni açılacak işyerlerinde engelliler ile ilgili tüm kriterlerin uygulanmasını görüşeceğim. Nasıl bir sonuç alırız bilemiyorum. Ancak ilçe belediyelerimiz yeni açılan işyerlerine engelliler ile ilgili önlem almamaları durumunrda işyeri açma ruhsatı verilmemesini talep edeceğiz. Hedefimiz engelsiz bir kent oluşturmak. Bu anlamda belediye otobüslerimizde gerekli önlemi aldık. Halk otobüslerinde de aynı uygulama olacak. Her alanda engellilerimizin yaşamını kolaylaştırmak için çaba harcanacak” dedi.
Adana Vali Yardımcısı kadir Okatan da engelliler ile ilgili yasanın yürürlükte olduğunu anımszatarak, bu konuda gerekli yaptırımların da uygulanacağını kaydetti. Okatan, amaçlarının yasa ile standartların yerine getirilmesine katkı koymak olacağını bu konuda kamu ve özel sektöre de büyük görev düştüğünü kaydetti.
İsmail Güneş Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen engelliler szaha çalışması sunumuna
http://www.ismailgunes.com/adanaraporu.pdfadresinden erişebilirsiniz.
(Haber: İsmail BAŞKAN)