Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden adli tıp uzmanları ve araştırmacıları 2 gün süren “Cinsel Şiddet Sempozyumu”nda bir araya getirdi. Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen sempozyumun açılışına Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de katıldı.
Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin katkı sunduğu 'Cinsel Şiddet Sempozyumu' öncesi Birleşmiş Milletler himayesindeki Acil yanıt için Adalet (Justice for Rapid Response- JRR) örgütünün kurs ve sertifika programı da düzenlendi.
Türkiye’de ilk kez Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde Adana’da yapılan ‘Adalet İçin Acil Yanıt Kursu’nun kursiyerleri, dünyanın çeşitli ülkelerinden, alanlarında uzman Adli Bilimcilerdi.
Ülkemizin BM bilirkişi listesinde yer alması adına önemli olan dört günlük sertifika - kurs programı sonrasında 'Cinsel Şiddet Sempozyumu' gerçekleştirildi.
Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen uluslararası sempozyum açılış konuşmasını Avrasya Adli Bilimler Akademisi Başkanı - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen yaptı. Prof. Dr. Gülmen program hakkında bilgi vererek katılımcılara ve sempozyuma katkı sağlayan kuruluşlara teşekkür etti.
Prof. Dr. Gülmen’in ardından Uluslarararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells söz alarak, cinsel suçların sadece hukuki bir mesele olmadığını belirterek “Bu bir toplumsal mesele ve sağlık problemidir.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, bilim insanlarını Çukurova Üniversitesi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adaletin dünyanın neresinde olursa olsun tüm insanlık için önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kibar, hem JRR Kursu ve “Cinsel Şiddet Sempozyumu”nun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcı bilim insanlarına teşekkür etti
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, Sağlık Bakanlığı olarak şiddetin her boyutunda çözümle ilgili katkı verdiklerini belirterek, “Özellikle çocuk yaştaki insanlarımızın şiddetle ilgili süreçlerine daha öncelik vererek, çocuk izleme merkezleri yoluyla tanılama, tedavi, adli mercilerde olan diyalog süreçlerinde farklı kulvarlar açıyoruz. Adli yargıyla işbirliği yaparak onları daha fazla travmatize etmeden, sorunların çözülmesine destek olduğumuz gibi topluma kazandırılmalarında da önemli adımlar atıyoruz.” dedi.