ADANA’DA EKMEKTE GDO TESPİT EDİLMEDİ
Manşet Haber 23.03.2017 17:27:09 0

ADANA’DA EKMEKTE GDO TESPİT EDİLMEDİ

ADANA’DA EKMEKTE GDO TESPİT EDİLMEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yem sanayisinde kullanılan mısır ve soya hariç Türkiye'de GDO'lu hiçbir ürünün üretilmesinin söz konusu olmayacağını hatırlatarak 'ekmekte GDO' iddialarına ilişkin olarak 'Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir.' dedi.
Bakan Çelik, Şanlıurfa'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) bir şekilde ürüne müdahale olduğunu söyledi.
GDO'lu ürünlerin insan sağlığına ilişkin olumlu veya olumsuz net verilere dayalı etkilerinin tespit edilemediğini aktaran Çelik, verim artışına yönelik etkilerinin olabileceğini belirtti.
Çelik, dünyanın birçok yerinde GDO'lu ürünlerin yaygın olarak kullanıldığını ifade ederek, 'İç piyasada ve ithal ürünlerle ilgili denetimler yapıyoruz. İç piyasada GDO ile ilgili yapılan denetim sayısı bir yılda 660'tır. Çok abartılı konuşuluyor, Bunu yapmayalım, doğru değil.' diye konuştu.
Bir yıl içerisinde 7 çeşit soya kıymasında iç piyasadaki denetimlerde GDO tespit edildiğini, bununla ilgili de işlem yapıldığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:
'İthal ürünler için ise yurt içine girmeden bu denetimi gerçekleştiriyoruz. Bir yıl içerisinde 11 bin 626 ithal ürün denetimi yapmışız. Bu denetimlerde de 105 GDO'lu ürüne ulaşılmıştır. Bunlar yurt içine sokulmadan menşei olduğu ülkelere gönderilmiştir. Çok sıkı bir denetimin olduğunu vurguluyorum. Gerek denetimler gerekse toplumsal duyarlılıklar neticesinde en ufak kapı aralanamayacaktır.'
Çelik, 'Ekmekte GDO' iddiaları üzerine birçok fırından örnekler aldıklarını söyledi. Katkı maddeleri üreten firmalardan da örnekler aldıklarını belirterek, 'Yaptığımız tahliller ve analizleri paylaşmak istiyorum; Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir.' dedi.
Geçmişte ve son dönemde yapılan incelemelerde de ekmekte GDO tespit edilmediğini vurgulayan Çelik, 'Katkı maddesi üreten 5 firma var. Onlarla ilgili de gerekli incelemeyi yaptık. Onlardan da 4 firmada GDO söz konusu değildir. Katkı maddesi üretmek serbest ama GDO'suz olması kaydıyla üretebilirsiniz. Bu çerçevede yaptığımız son incelemede 5 firmanın 4'ünde rastlanmamıştır. Bahse konu bir firmayla ilgili GDO tespiti yapılmıştır, gerekli adli işlemler de yapılmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda emin ve rahat olmalarını rica ediyorum.' ifadelerini kullandı.
'Bundan sonra GDO'lu ürün kullanan firmaların da ifşası söz konusu olacak'
Bakan Çelik, Türkiye genelinde gıda güvenliğine ilişkin sıkı bir denetim mekanizması yürüttüklerini söyledi.
Denetimlerde uygunsuz ürünlerin ifşa edildiğini hatırlatan Çelik, bundan sonra GDO'lu ürün kullanan firmaların ifşasının da söz konusu olacağını belirtti.
Çelik, dünyanın birçok ülkesinde GDO'lu ürünlerin kullanıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
'ABD'de GDO'lu ürünler kullanılıyor, AB ülkelerinde, Kanada'da, Japonya'da bu ürünlerin kullanıldığını görüyoruz. Özellikle gıda ve yem sanayisinde bu gelişmiş ülkelerde GDO'lu ürünlerin kullanıldığını belirtmek istiyorum. Tabi AB ülkelerinde bu ürünler kullanılırken etiketlere GDO'lu ürün diye yazma zorunluluğu söz konusudur. AB ve diğer ülkelerde bu zorunluluk söz konusu da değil, GDO'lu ürünlerin yem ve bitkilerde kullanılmasının serbest olduğunu söyleyelim. Türkiye'ye gelince, GDO'lu bitki ve hayvan üretmek kanunen yasaktır. 'GDO'lu üretim yaparım efendim' diyen olursa müeyyide olarak 5 yıl ila 10 yıl arasında hapis cezasının olduğunu bir kez daha ifade etmiş olalım. Türkiye'de üretmek yasak, zaten olursa da böyle bir müeyyide var. Birisi bir şekilde GDO'lu ürünü temin etmiş, başkası satmış, bir başkası da tüketiciye satmış ise bu sorumluluğu da içeren bir müeyyide olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye'de bu yasağın yanında sadece mısır ve soyanın yem sanayisinde kullanılmasına izin verilmiş bulunuyor. Yani yem sanayisinde mısır ve soyanın GDO'lu olmasına Biyogüvenlik Kurulu tarafından müsaade edilmiştir. Bunun sebebi ise ülkemizde besiciliğin fazla olması ve kesip yeme ihtiyacı var. Yem ihtiyacımız 21 milyon ton civarındadır. Bunun 14 milyonunu çeşitli ürünlerden üretiyoruz.'
'Denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor'
Bakan Çelik, GDO'nun Türkiye'de sadece yemde katkı maddesi olarak kullanılabildiğini ifade etti.
Gıdalara karşı gereksiz şekilde kamuoyunun yanıltılmasının doğru olmadığını dile getiren Çelik, bu konuyla ilgili basın kuruluşlarının hassasiyet göstermesini beklediklerini kaydetti.
Çelik, güvenilir gıdaya erişimi sağlamada üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Türkiye'de GDO'lu ürün üretilmediğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Türkiye'de GDO'lu ürünün üretilmesi söz konusu değildir. Bununla ilgili Biyogüvenlik Kurulunun verdiği izinle yemdeki kısmi ve cüzi açığımızı gidermeye yönelik girişimlerimiz söz konusudur. Kısa süre içinde bu alandaki GDO tartışmalarını ortadan kaldıracağımızı belirtmek istiyorum. Denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. 6 bin 600 teknik personelimizle Türkiye genelinde yaygın bir şekilde gıda güvenliği denetimi yapıyoruz. Bir yıl içinde 2016'da gıdayla ilgili yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdik. Bir milyon denetim içinde 15 bin 500 uygunsuzluk tespit edilmiş, GDO ile ilgili değil farklı gerekli işlemler yapılmıştır.'

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°