ADANA’DA HASAR TESBİTİNE BAŞLANDI

10.02.2023 22:01:38

ADANA’DA HASAR TESBİTİNE BAŞLANDI






Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı Adana’da, depremden en çok etkilenen ve 20’ye yakın binanın yıkıldığı 500 dolayında binanındı hasar gördüğü Güzelyalı ÖMahallesi ile çevresindeki binalarda hasar tespitine başlandı. Hasar tespit çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubei ekiplerince sürdürüldüğü öğrenildi. Ekiplerin yetersiz kalması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara’dan da ekipler görevlendirildiği bildirildi.





Adana Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Adana’da çöken binalardaki kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerinde aralıksız çalışmaya devam ediyor. Gece boyunca kamyonlar, ekskavatörler, loderler, vinçler, kepçeler ve çok sayıda personelle arama-kurtarma çalışmalarına destek veren Adana Büyükşehir Belediyesi, vatandaşın kent genelindeki sorunlarının çözümü için bütün olanaklarıyla çaba gösteriyor.









Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, gece boyunca çalışmalarda görev alan Büyükşehir ve diğer kurum ve kuruluşların personeli ile gönüllüleri ziyaret etti, çalışmaları gözledi. Karalar, evlerine giremeyen vatandaşlar için oluşturulan toplanma alanlarında kalan vatandaşları da ziyaret edip, eksik ve ihtiyaçları bizzat tespit edip, sorunların giderilmesi için çaba gösterildiğini ifade etti.





Öte yandan Adana Büyükşehir Belediyesi’ndeki mühendis ve mimarlar, hasar tespit çalışmaları için oluşturulan öncü ekiplerde görev alarak, sonradan artırılmak üzere şimdilik günde 200 binada nitel gözlemler yapıyor, gerektiği taktirde tahliye için girişimde bulunuyor.





ÇEVRE İLLERE DESTEK









Önceki gün Hatay için arama-kurtarma ve itfaiye ekiplerini bölgeye gönderen





Adana Büyükşehir Belediyesi, daha zor durumdaki şehirlere destek için yardım tırı ve araçlarını da yola çıkardı. Tır ve araçlarda evsiz barksız kalan vatandaşların yaşama tutunmalarına yardımcı olacak malzemeler mevcut. Malatya Gölbaşı ve Hatay Samandağ’a gerek karayoluyla gerek Karataş üzerinden deniz yoluyla, battaniye, erzak, su, giysi ve hijyen malzemeleri gönderildi.





BİNALARDA HASAR TESPİT İÇİN ÖNCÜ EKİPLER ÇALIŞIYOR





Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle:





“Depremin yarattığı bir diğer tahribat ise milyonlarca insanın evlerine girememesi.  Oturdukları evlere girmelerinde bir sakınca olup olmadığına dair bilgi sahibi olamayan Adanalıların bu konudaki beklentisini karşılamak ve onlara yol göstermek için, Adana Büyükşehir Belediyesi, resmi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönettiği hasar tespit çalışmalarına öncü ekiplerle destek veriyor.









Adana’da binaların hasar gördüğü bölgelerde başlatılan çalışma kapsamında Bakanlık görevlileri, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden mühendis ve mimarlar, ilgili başka kurumlardan görevlilerle birlikte hasar tespit çalışması gerçekleştiriyor.





Adana Büyükşehir Belediyesi, gelen ihbarları değerlendiriyor ve teknik ekipleri öncü olarak gönderiyor, nitel gözlemler yapılıyor, ilk intibalar alınıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tüm mühendis ve mimarları bu iş için sahada görev yapıyor.





Orta ve ağır hasar tespit edilen binalarla ilgili uyarı yapılıyor ve tahliye gerçekleşmesi için girişimde bulunuluyor. Tespitler sistemsel olarak Bakanlığa rapor ediliyor.”





Adana Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nce oluşturulan öncü ekiplerin, günde 200 bina incelediği ve bu sayının sürekli artırıldığı açıklandı.





BÜYÜKŞEHİR VATANDAŞIN YANINDA





Adana Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, “Toplama alanlarında kalan vatandaşlara yemek, hijyen malzemesi, su, battaniye dağıtımını sürdürürken, Adana Büyükşehir Belediyesi Meryem Kadın Kooperatifi ve Payhane bünyesinde yapılan çalışmalarla da vatandaşın yiyecek ihtiyaçlarına yönelik destek sağlanıyor.” ifadelerine yer verildi.




1

ADANA’DAN KASIM AYINDA 290 MİLYON DOLAR İHRACAT

2

ADANA’DA ÖLDÜRÜLEN KADINLARINA ANISI HATIRA ORMANI

3

DEMİRÇALI: “ÜRETEN KADINLARIN YANINDAYIZ”

4

50. SANAT YILI GECESİ

5

Haluk UYGUR yazdı/KEÇİ NİHAT...