Türkiye’deki ve Adana’daki sigortalılık oranlarıyla ilgili bilgi veren Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Adana’da her dört otomobilden ve kamyonetten birinin kasko; her üç evden birinin DASK güvencesinde olduğunu söyledi. Türkiye’de DASK’lı konut oranının yüzde 46, kaskolu araç oranının yüzde 27 olduğunu hatırlatan Uğur Gülen, Adana’da kasko güvencesi altındaki araç sayısının düşük olduğuna dikkat çekti.
Aksigorta’nın Adana’da düzenlediği basın toplantısında konuşan ve sektörle ilgili bilgi paylaşımında bulunan Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “2017 Eylül sonu itibarıyla Hayat dışı prim üretimi 27,3 milyar TL. Hayat dışındaki üretim geçen senenin aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3 artış gösterdi. Haziran sonu sonuçlarına göre sektörün aktif toplamı 47,2 milyar TL. Sigorta sektörünün büyümesi, ekonominin büyümesinden yatırımlardan ve toplumun gelir seviyesinden farklı bir yerde düşünülemez. Bunun yanı sıra bireylerin alışkanlıkları ve bilinci de günden güne artıyor; ülkemizde sigorta sektörünün gelişim ve büyüme potansiyeli çok yüksek” dedi.
Haluk Dinçer, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde sigortacılık alanında müşteriyi en iyi tanıyan ve anlayan, mevcut ürün ve hizmetlerini bu doğrultuda kişiselleştirebilen ve kurumsal stratejinin merkezine müşteriyi konumlandırarak çalışmalarına yön veren firmalar başarılı olacak. Biz de müşterilerimizin ihtiyaçları ve risk perspektifi ekseninde tanıma önceliğiyle hareket ediyoruz ve müşterilerimizi merkeze alarak iş süreçlerimizi sürekli geliştiriyoruz.”
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bölgenin sigorta potansiyeliyle ilgili bilgiler de verdi. Bölgenin sigortacılık potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Uğur Gülen, şöyle dedi:
“Adana’da makine ve ekipman imalatı, makine ve ekipman kurulumu ve onarımı, tekstil ürünleri imalatı sektörleri; Mersin’de metalik olmayan minerallerin imalatı öne çıkıyor. Uluslararası sermayeli şirket sayısı açısından değerlendirildiğinde bölgenin her iki ili de ilk 10 içerisinde yer alıyor. Mersin 496 uluslararası sermayeli şirketle 8. sırada, Adana 218 şirketle 10. sırada bulunuyor. Bu rakamlar bölgenin potansiyelini ve ticaret, üretim kapasitesini gözler önüne seriyor. Bölgenin fiziki şartlarının uygun olması sebebi ile Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarına ilgi yüksek. Aksigorta olarak biz de ilgili faaliyet için geniş ve rekabete uygun poliçeler sunuyoruz. Bölge ve çevresinde tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu sebebi ile ihracat ve yurtiçi satışlar belli bir paya sahip. Bu ticarete bağlı nakliyat, işyeri ve oto sigortaları gün geçtikçe payını arttırıyor. Mersin Limanı’nın ve bölgenin sanayi gücüyle birlikte önemli bir ticaret merkezi olan Çukurova ve İç Anadolu Bölgesi’nde 110 bin poliçe ile 39 milyar TL’lik riski güvence altına alıyoruz. Bu rakamlar Adana özelinde 44.500 poliçe ile 23 milyar TL’ye ulaşıyor. DASK için Adana’da sigortalılık oranı yüzde 33,9; Kasko için de penetrasyon oranı yüzde 21,71 olarak görünüyor.”
Bölgenin risklerine de değinen Uğur Gülen, sözlerine şöyle devam etti:
“Geçen sene sonu ve bu sene Mersin ilinde yaşanan sel olayları sektör hasar prim oranlarına olumsuz etki yarattı. Adana ve çevre illerde tarım faaliyeti öncelikli sektörler arasında. İklim değişiklikleri çerçevesinde artan dolu ve kuraklık sektörü olumsuz yönde etkilemekte ve kalite kaybı sebebi ile yaş meyve/sebze ihracat cirolarında düşüşler yaşatmakta. Tüm bu olumsuzluklar sigortanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bölge 2. derece deprem bölgesi içinde. 27 Haziran 1998 yılında 6.2 Adana-Ceyhan depremi ile bölgemizde artan bir deprem sigorta bilinci oluşmuştur.”
2017 İLK HAMLE YILIYDI
Aksigorta’nın sigortacılık alanında müşteriyi en iyi tanıyan ve anlayan şirket olma hedefiyle dijital ve inovasyon yetkinliklerini geliştirmek üzere önemli yatırımlar yaptığına da değinen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şöyle dedi:
“Müşteri odaklı yaklaşımımızı güçlendirmek için analitik, inovasyon ve dijitale yatırım yapmaya devam ediyoruz. Şeffaf ve güvenilir bilanço yapımız ve güçlü sermayemiz ile selektif büyümeyi ve istikrarlı bir sermaye karlılığı elde etmeyi hedefliyoruz. 2017, Aksigorta’nın ilk hamle yılıydı, 2018 ve sonrasında bu hamle çok hızlı bir şekilde devam edecek. Geleceği çok berrak görüyoruz.”
Acentelerin gelişimi ve büyümesinin hem Aksigorta ve sektöre hem de bölge ekonomisine etkisi açısından son derece önemli olduğunu belirten Uğur Gülen, “Bu amaçla ürün portföyümüzü ve süreçlerimizi sürekli yeniliyoruz. Findeks kredi notuna göre kaskoda yüzde 2 ila 15 arasında indirim sunuyoruz, bunu sektörde ilk ve tek yapan firmayız. Whatsapp uygulamamız ile hasar evraklarının gönderim süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Yeni sağlık ürünümüz ile müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarına cevap oluyoruz. Acentelerimizi sürekli dinliyoruz. Onların ve müşterilerimizin faydasına olacak geliştirmeleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.