Adana’da Kuraklık Alarmı

17.01.2014 13:41:50

Adana’da Kuraklık Alarmı

kuraklik_Türkiye genelinde hissedilen kuralığa karşı önlem ve öneriler alınmaya başlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yağışın olmaması durumunda kuraklığa dayanıklı ürünler ekilmesi önerisinde bulundu.

Çukurova’da geçen yıla oranla yağış oranının düşmesi çiftçiyi büyük sıkıntıya sokuyor. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova Bölgesi'ne geçen yılki yağış ortalamasına göre bu sene yüzde 75 oranında daha az yağış düştüğünü belirtti. Karademir, yağış olmazsa kuraklığa dayanıklı ürünler ekilmesini önerdi.
Çukurova Bölgesi'nde önümüzdeki dönemde de kuraklığın devam edeceğini bildiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 'Geçmiş yılların yağış ortalamalarına göre bu yıl yüzde 27 civarında yağışlarda azalma var. Sadece geçen yılki yağış miktarına göre de bu yıl yağış miktarı yüzde 75 civarında daha az. Geçen yıl yüzlerce milimetre yağış miktarından bahsederken bugün Adana'ya yağış miktarı 25 milimetredir. Bu da üreticiler açısından olumsuz bir durum ortaya koyuyor' diye konuştu.

Ekonomik Zarar Olabilir

Yağışların yeterli olmamasından dolayı kış döneminde ekilen buğday, arpa, soğan ve patates gibi ürünlerin henüz çimlenmediğini anlatan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 'Yağış azlığından narenciye ürünleri de yeterince sulanmadı. Üretim sezonu devam ediyor. Önümüzdeki dönemde sulanma yapılmadığı zaman verimlerin düşeceğini söyleyebiliriz. Ekilen buğdayda kuraklıktan dolayı zarar olduğunu söyleyebiliriz. Eğer önümüzdeki mart-nisan döneminde de yağmur yağmazsa özellikle tahıl ürünlerinde ciddi bir rekolte kaybı ve ekonomik zarar olabilecek. Mutlak suretle su ihtiyacı olan ürünlerden kaçınılmalı. Bunun yerine kuraklığa dayanıklı ürünler ekilmeli. Suyun azalmasından dolayı pamuk, mısır ve kavun gibi ürünler ekilmeli. Bunlar damla ve yağmurlama sulama yöntemleriyle sulanmalı. Sulama amaçlı kullanılan sularda tasarruflu davranılmalı. Sulama amaçlı su transferinde sızma ve buharlaşmadan kaynaklı kayıplara karşı kapalı yöntem kullanılmalı. Hızlı şekilde de tarlalarda yağmurlama ve damlama sulama yöntemlerine geçilmeli” dedi.



1

SİYASİ YASAKLI BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

2

CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A CHP’DEN TAM DESTEK

3

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A SİYASİ YASAK

4

ANKARA’DAN İNCİRLİK ÜSSÜNE YÜRÜYORLAR

5

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR