ADANA
Manşet Haber 12.10.2022 00:00:00 0

ADANA'DA LEZZET ŞÖLENİ

ADANA'DA LEZZET ŞÖLENİ

Adana Valiliğinin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenen 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde üç gün boyunca muhteşem bir lezzet şöleni yaşandı.
Festival; kortej yürüyüşünün ardından mangal ateşinin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Vali Dr. Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Adana Milletvekilleri, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, odalar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından yakılmasıyla başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ardından bir konuşma yapan Vali Elban, açılış programında gerçekleştirdiği konuşmada; festivali bu yıl 6. kez organize ettiklerini ve festivalde bu sene de son gününe kadar 3 gün boyunca çok farklı etkinliklerin gerçekleştirileceğini belirterek “Konferanslar verilecek, çok farklı etkinliklerimiz var. Festivalimizi bu yıl ilave programlar üzerine kurduk. Şovlarımız alanda gerçekleştirilecek. Ayrıca alan dışında da yapılan birçok yeni programımız var. Bizim hedefimiz; bir önceki yıl yaptığımızı muhafaza etmek ya da ona benzer bir program yapmak yerine, onun üzerine her yıl yeni bir tema, yeni bir konu ve yeni şovlar hazırlamak. Tabii ki mevcut Adana lezzetleri ile ilgili sofrayı da olabildiğince geniş tutmaya çalışıyoruz. Hem göze hem gönle hem mideye hem damaklara hitap edelim istiyoruz.'dedi.
'Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak' temasıyla düzenlenen ve Merkez Park’ta gerçekleştirilen 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde konuşma yapan Bakan Kasapoğlu Adana’nın çok özel bir kent olduğunu belirtti. Bakan Kasapoğlu “Adana, medeniyetlerin buluşma noktası. Birbirinden samimi insanıyla çok kıymetli, bereketli topraklarıyla, sanayisi ve üretimiyle özel bir şehir. Bizde bu şehrin tıpkı diğer illerimizde olduğu gençleri, insanları için yeni hizmetleri buluşturma adına gayret göstermekten büyük bir heyecan duyuyoruz. Pek çok çalışmayı ortaya koyuyoruz. Adana, hakikaten sembol bir şehir. Eğitimden, sağlığa birçok olanağı var.”dedi.
Adana mutfağının öneminden bahseden Bakan Kasapoğlu “Adana mutfağında birbirinden farklı onlarca, yüzlerce lezzet var. Bereket dolu bir ortam, bereket dolu bir mutfağı var. Bu güzel emaneti bugünlere taşıyanlara binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bu festival, bu emaneti yarınlara taşıma vesilesi. Adana, medeniyetlerin buluşma noktası. Aynı zamanda mutfakları da bir araya getirmiş. Tabi ki bu birikim çok güçlü. Elbette diğer illerle rekabet var ama biz rekabetten kalitenin doğduğuna inanıyoruz. Yeter ki dostluk olsun.”dedi.
Adana mutfağının gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu kaydeden Bakan Kasapoğlu, “Bu birikimi bir kültür mirası olarak değerlendirmek ve bunun gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak hepimiz için mesuliyettir. Ben genç şefler yarışmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kültürel birikimi gastronomi turizmi ve gastro diploması gibi alanla daha etkin bir şekilde kullanmanın da mümkün olduğuna inanıyorum. Bu buluşmanın da ülkemizde düzenlenen gastronomi buluşmaları arasında en büyüğü olması kayda değer. Bu festival pek çok açıdan önemli. Önemli bir misyonu yerine getirmesi açısından çok değerli. Burada tarifler, reçeteler konuşulacak. Sürdürülebilir mutfak mottosu bu festivalin önemli mesajlarından bir tanesi” diyerek Milli Eğitim Bakanlığının projesi olan ‘Gastronomi Enstitüsü’nden birinin Adana’ya açılacağını müjdeledi. Bakan Kasapoğlu sıfır atığın bu festivalin gündemlerinden birisi olduğunu ve bu festivaldeki tüm ambalaj ve gıda atıklarının ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulduğunu belirterek ‘Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin Türkiye’de yapılan festivaller içerisinde en düşük karbon ayak izine sahip olduğunu söyledi.
50’yi aşkın yerli ve yabancı şef ile gastronomi dünyasına yön veren 200 konuğun ve lezzet meraklılarının da coşkusuna ortak olduğu Uluslararası Adana Lezzet Festivali 667 bin ziyaretçiyi ağırladı. Sadece festival alanında 261.500 kg et, 196.800 litre şalgamın tüketildiği festival boyunca; gastronomi konferansları, gala yemeği, gastronomi treniyle Belemedik turu, narenciye hasadı başta olmak üzere birbirinden farklı birçok etkinlik gerçekleştirildi.
Dünya gastronomi turizminden pay almayı amaçlayan Adana, bu yıl festival kapsamında; Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir, Sahrap Soysal, Arda Türkmen gibi gastronomi dünyasının yıldızlarının yanı sıra ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.6° / 22°