ADANA'DA PIRLANTA SEMİNERİ

16.11.2019 19:47:28

ADANA'DA PIRLANTA SEMİNERİ



İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye kuyumculuk sektörünün, üretimden ihracatta dünya ikincisi olduğunu söyledi.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) ve Adana ESOB'a bağlı Kuyumcular Odası işbirliği ile Sheraton Otel'de GLT (Gemoloji) laboratuvarı tanıtım toplantısı ve pırlanta eğitim semineri düzenlendi. Adana'daki kuyumcu esnafına yönelik düzenlenen ve oldukça geniş bir katılımın sağlandığı toplantının açılışında konuşan Adana Kuyumcular odası Başkanı Oğuz Başman, göreve geldikleri günden bu yana önceliklerinin eğitim olduğunu söyledi. Sektörün gelişerek büyüdüğünü dile getiren Başman, 'Kuyumculuk denildiği zaman ilk akla altın geliyor. Ancak kuyumculuk sadece altından ibaret değil. Sektörün önemli bir bölümünü pırlanta ve elmas başta olmak üzere değerli taşlar oluşturuyor' dedi.
Son yıllarda değerli taşların altının önüne geçmesine rağmen bilinç düzeyinin yeterli olmadığını dile getiren Başman, 'Bu nedenle eğitimi her zaman ön planda tutarak, mümkün olduğu kadar geniş bir şekilde sektör çalışanlarına ulaşmayı kendimize görev edindik. Çünkü her şeyin başı bilgidir, biz sattığımız ürün hakkında doğru bilgiye sahip olursak, müşterilerimizi doğru yönlendirebiliriz. Biz öğrenirsek, müşterilerimize de öğretiriz. Böylece müşterilerimize daha güvenli alışveriş imkanı sunmuş oluruz' diye konuştu.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık da odanın bünyesinde kurulan GLT (Gemotoloji) laboratuvarı ve Türkiye'de kuyumculuk sektörü hakkında açıklamalarda bulundu. Dünyada değerli taşları sertifikalandıran 4 laboratuvar bulunduğunu, bunlardan birinin de İKO GLT laboratuvarı olduğunu dile getiren Atayık, verilen sertifikaların tüm dünyada geçerliliğinin olduğunu kaydetti. İKO GLT laboratuvarının Türk girişimcilerin kurduğu doğrudan devlete bağlı tamamen milli bir laboratuvar olduğunu belirten Atayık, yer altından çıkan tüm değerli taşların incelendiği laboratuvarın tamamen dünya standartlarında hizmet verdiğini ifade etti.
Konuşmasında sektör hakkında da açıklamalarda bulunan Atayık, Türkiye'de 40 bin civarında kuyumcu bulunduğunu, bunun 7 bin kadarının tamamen üretime dayalı atölyeler olduğunu söyledi.
Dubai'de üretim yapan kuyumcu atölyesi bulunmamasına karşın yıllık mücevher ihracatının 15 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Atayık, 'Türkiye kuyumculuk sektörü üretimden ihracatta dünya ikincisi, üretimde dünya üçüncüsü, pazar payında ise dünya beşincisi konumunda' dedi.
Atayık, bu kadar önemli olmasına karşın, cari açığı arttıran, lüks tüketim sektörü olarak algılanan kuyumculuk sektörünün gelişmesi ve büyümesi için, yurt dışından gelen yabancıların yanlarında 3 kiloya kadar hurda altın getirmesine izin verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Gemotoloğ Emre Günay GLT laboratuvarının çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.
Günay, İstanbul Kuyumcular Odası bünyesinde hizmet veren GLT laboratuvarında pırlanta, renkli taşlar ve mücevher sertifikalandırılması işlemi, pırlanta eğitimi ve Borsa İstanbul değerleme hizmeti faaliyetleri yürütüldüğünü belirterek, 'TÜRKAK’tan TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyon belgesini alarak dünyanın sayılı laboratuvarları arasına giren Türkiye Gemoloji Laboratuvarı (GLT), şimdi de Adana’dan başlayarak tüm Anadolu’daki kuyumcu esnafına pırlanta konusunda eğitim vermek amacıyla yola çıktı. GLT’nin verdiği pırlanta eğitimleri özellikle, kuyumcu esnafıyla tüketiciler arasında bir güven köprüsü kurulması ve müşteri memnuniyeti açısından büyük önem taşıyor' dedi.



1

“ADANA SANAYİCİLERİNE İLHAM VEREN YAKLAŞIMLAR”

2

YETKİSİZ ÇAKARIN CEZASI 96 BİN LİRAYA ÇIKTI

3

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

4

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

5

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE