ADANA’DA SARI GELİN VE GELİNCİK PAMUK HASADI
ADANA’DA SARI GELİN VE GELİNCİK PAMUK HASADI
Pamuğun öncüsü Adana'da, çevre dostu ve boya kullanılmayan kıyafetlerin yapılacağı yeni bir tür olan renkli pamuk “Sarı Gelin” ve “Gelincik” hasadı yapıldı.
Sarıçam ilçesi Büyük Baklalı Mahallesi’nde gerçekleştirilen pamuk hasat töreninde konuşan Vali Elban, ülkemizin dört bir yanında bakanlığımız tarafından kurulmuş çok fazla araştırma enstitüsü olduğunu söyledi.
Bu enstitülerin bulundukları bölgeye uygun birçok çalışma yaptığını kaydeden Vali Elban, “Enstitülerimiz çiftçilerimize, bölgeye önderlik etmek, yol açmak için çok ciddi faaliyetler yürütüyorlar. Bölgemizde kurulan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün de bu alanda çok sayıda çalışması var. Çukurova’mızdaki çiftçimize de destek olmak, örnek olmak, onların üretim kapasitesini arttırmak için gayret ediyorlar. Bu çalışmalardan biri de renkli pamuk diye tabir ettiğimiz, kahverengi ve daha açık kahverengi iki tür olan Sarı Gelin ve Gelincik. Bunun dışında bir de petrol yeşiliyle ilgili çalışmaları var. Ancak petrol yeşili rengindeki pamuğumuz henüz istenilen düzeye gelmedi. Fakat Sarı Gelin ve Gelincik belli bir aşamaya geldi.” dedi.
Tohum ıslahından bu yana araştırma enstitüsü içinde belli bir alanda sürekli bir ekimin gerçekleştirildiğini aktaran Vali Elban, “Ancak bu ürünlerin mutlak suretle çiftçiyle ve çiftçiden sonra da nihai tüketiciye ürün hazırlayan işletmelerle buluşması gerekiyor. Aksi takdirde bu ürün, ekonomik açıdan çok değerli bir ürün olamaz. Dolayısıyla geçen yıl bu ürünün özel sektörle buluşması için bir çabamız oldu ve yaklaşık 300 dekara yakın bir alanda ekim yapıldı. Buna BOSSA’mız öncülük etti ve Bursa’dan bir firmayla birlikte bu işe başladılar. Üretilen ürünlerde belli bir memnuniyet oluştu. Beyaz pamuğa göre verim miktarı biraz daha düşük, dolayısıyla bu desteklenmezse çiftçimiz açısından çok gelir getirici bir ürün gibi gözükmüyor. Ancak bu desteklenir ve bunun kıymeti nihai tüketici açısından kavranırsa; dünyadaki yeşil mutabakat ve diğer konulardaki çevre hassasiyeti, suyun kıymeti ve boya kullanılmadığı için kimyasaldan ari bir kumaş olduğu konusu çok iyi anlatılırsa bunun çok kıymetli bir ürün olduğu anlaşılacaktır. Onun için bu ürünü eken çiftçinin mutlak suretle fiyat konusunda ve tohum konusunda desteklenmesi gerekiyor.” dedi.
Bu pamuğun esas avantajının üretilecek kumaşlarda boya ve su kullanımını azaltması olduğunu ifade eden Vali Elban; çevre hassasiyeti, insanların daha organik daha doğala yakın yaşam hassasiyeti gibi nedenlerle bu pamuğun çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
Adana’nın çok eskilerden beri pamukla özdeşleşen bir il olduğunu da dile getiren Vali Elban, dolayısıyla pamuk hasadının yapılmasının Çukurova ölçeğinde çok kıymet arz eden bir konu olmadığını belirterek “Ancak doğal renkli pamuğun hasadının bu topraklarda yapılması, bu anlamda çok kıymetli, sembolik değeri yüksek olan bir konu. Bu işin geliştirilmesi için yıllarca emek sarf eden Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsündeki tüm arkadaşlarımıza, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde bu işle ilgilenen bütün arkadaşlarıma ve bu işte cesaretle hareket eden, işin ekonomik tarafını düşünmeyen BOSSA’mıza çok teşekkür ediyorum. Yine aynı şekilde işin ekonomik tarafını düşünmeden bu taşın altına elini koyan tüm çiftçilerimize de şükranlarımı sunuyor; bereketli bir hasat diliyorum.” dedi.
Program, gerçekleştirilen konuşmaların ardından Sarı Gelin ve Gelincik adı verilen doğal renkli pamukların hasadının yapılmasıyla sürdü.
Program sonunda Vali Elban, 6 kuşaktır çiftçilik yapan ailesinin arazisinin başına geçen genç çiftçiye sertifika verdi.