Adana
Manşet Haber 14.02.2015 16:03:06 0

Adana'da Siyasetin Rengi

Adana'da Siyasetin Rengi

7 Haziran seçimleri yaklaştıkça siyaset arenası da ısınıyor. Çukurova Metropol Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Aladağ Adana'daki siyaset yorumladı. Aladağ'ın yazısı şöyle:

Siyaset kazanının altına odun vurulmaktan imtina edildiği şu günlerde derin bir sessizlik içinde bekleyişin hâkim olduğu Adana’da siyasi partilerdeki son gelişmeleri izah etmeye çalışacağım.

Hani bir türkü vardır. ‘Kaynayan kazan taşmaz mı? Yol buralardan aşmaz mı?’ diye başlayan. Siyaset kazanı kaynamadığı için yolu buralardan aşacak olanlar da derin bir sessizlik içinde beklemeye başladılar. Devlet memurlarının aday olmak için istifalarının gerçekleşmesinin ardından belki kazanın altına bir şekilde odun atılacaktır.

Ak Parti’nin milletvekili aday belirleme usulleri bilindiği için aday olmayı düşünenlerin de hesapları diğer siyasi partilere göre biraz daha ince yapılıyor bu partide. Temayül yoklaması, teşkilatların görüşleri, mevcut milletvekillerinin performanslarının değerlendirilmesi, genel merkezde yapılacak olan sözlü mülakat ve en nihayetinde eski Başbakan yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beyin parti üzerindeki ağırlığı da terazinin kefelerini konulan denge unsurları olarak aday olmayı düşünen kişilerin önünde dağ gibi duruyor.

Ak Parti’nin yaptırdığı son iki aylık milletvekili performanslarının değerlendirildiği anketlerde görülen odur ki, 3 dönem vekillik yapan Ömer Çelik, Necati Çetinkaya ve Ali Küçükaydın artık listelerde yer almayacak. Mevcut 6 milletvekilinden 3 tanesinin bu şekilde ‘yok hükmünde’ olması ile aday adayı olacak siyasilerin şansları biraz daha artıyor. Necdet Ünüvar, Fatoş Zopçuk ve Şükrü Erdinç üçlüsünden yeni listede kimin daha çok şansı var diye bana sorulmuş olsa, yerel siyaseti izleyen bir kişi olarak tereddütsüz Necdet Ünüvar derim.

Aday olmayı düşünen Ak Parti aday adaylarının bu dönem eski klişeleşmiş siyaset tiplemesinden uzak, genç ve konusunda uzman isimlerden olacağını tahmin ediyorum. Bugün aday adaylıkları konuşulan isimlere bakıldığında ortaya bu şekilde bir görüntü çıkıyor. Adana seçmeni, yerli ile yabancı arasında tercih yapılacak noktaya getirilip dayatılır ise tercihlerini Ak Parti bazında değil de diğer siyasi partilerden koyabilir. Bu nedenle Ak Parti’nin özellikle adaylarının yerli adaylardan oluşmasının partinin oylarını artıracak nitelikte olacağını düşünüyorum. Ak Parti’de aday adayı olacak isimlerin de üzerlerinde bir Erdoğan baskısını hissettiklerini söylemiş olsak sanırım yanlışlık yapmamış oluruz.

CHP’de işler biraz daha karışık Adana’da. Ön seçim beklentisinin yaşandığı CHP’nin Adana’da son kararı ‘örgüt gözetiminde ön seçim yapma’ şeklinde şekillenmiş olması çoğu aday adayının gözünü şimdiden korkuttu. Bindirme üye kayıtları ile aday olmayı düşünen kişilerin önceden başka siyasi partili olmalarına karşın CHP’ye üye kaydı yaptıklarını da düşünecek olur isek ve bu sayının da Adana özelinde 4 bin civarında olduğunu telaffuz edersek aday adaylarının işlerinin bir kez daha zorlaştığını söyleyebilirim.

 

CHP’nin her yere aday olan ‘kronik adaylarından’ bir türlü kurtulamadığını da dipnot olarak vermiş olalım. Kendilerinin aday olmalarının bir borç ödeme, bir hakkın teslimi gibi görülmesinden hareket eden bazı kronik aday adaylarının da Adana’daki CHP’ye gönül veren parti seçmenlerini rahatsız ettiğini düşünüyorum. ‘Muhtarlık seçimi olsa utanmasalar oraya da aday olurlar’ diye nitelendirilen bu tipler bu dönem de CHP’nin başına iş açacak. Mevcut Seyhan ve Çukurova gibi iki önemli ilçeyi kazanan CHP’nin, yerel iktidarda güç kaybeden MHP’ye giden emanet oylarını da geri almaları halinde iddialı konumda oldukları bir ortamda kendi ellerini kendi gözlerine batırmamalarını ümit ediyorum.

 

Yeni il başkanının atanması aslında CHP’de kan değişikliğine neden olacaktır diye bir beklenti var iken Burhanettin Bulut’un listesinin Önder Sav ekibine teslim edilmiş, eski yönetim ağırlıklı bir liste olması da genel seçimlere CHP’nin aynı handikapla girmesinin temel dayanağını şimdiden oluşturmuş durumda. Faruk Loğoğlu, Ümit Özgümüş, Turgay Develi ve Ali Demirçalı dörtlüsünden oluşan mevcut milletvekillerinin arasında en fazla şansının olduğu hissedilen isim de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ve Gürsel Tekin’e yakınlığı ile bilinen Ali Demirçalı gibi gözüküyor. Lakin siyasette her an her şey yaşanabildiğinden yeni bir liste çıkar ise hiç şaşırmayız.

 

Gelelim MHP’ye… Yerel iktidarda 8 belediyelik kazanan MHP’nin özellikle yerel politika yapan isimlerin yüzünden ciddi anlamda irtifa kaybettiklerini söyleyebilirim. Seçim meydanlarında CHP’den emanet oy alarak yerel iktidarı yakalayan MHP’nin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerdeki hizmet yöntemindeki tutumu ve tabana yaklaşımı açısından ciddi anlamda oy kaybına uğradıklarını görüyorum. Aklın yolu birdir. İktidarda olanlar bunu göremez ama MHP, Haziran seçimlerinde emanet aldığı CHP oylarından olacağı gibi aynı zamanda kendi partilisinin de beklentilere yanıt bulamaması nedeniyle küskünlüğü ile karşı karşıya kalacaktır.

 

MHP’deki mevcut milletvekillerinden Muharrem Varlı, Ali Halaman ve Seyfettin Yılmaz’ın birbirleriyle olan mesafe ayrılığı bugün parti tabanında da kendisini hissettiriyor olması bu dönem listeyi yapacak olan genel merkezin işini zorlaştırıyor. Hüseyin Sözlü’nün özellikle ilçe başkanlıkları ve il başkanlığı seçimlerindeki taraf olan tutumu nedeniyle de aday adayı olacak isimlerin listede yer alıp almama şanslarının bu ayrılık noktasına gelen ‘ötekileşmeden’ kaynaklanacağını düşünüyorum.

Netice itibariyle Adana’da politika kazanı yeni yeni kaynamaya başladı. Kaynayan kazan taşar elbette. Bu kazanın altına kimler ne kadar odun atarlar bilemem ama kazandan taşacaklar da inanın bana ‘hak ettikleri için’ dışarı taşan isimler olacaktır. Bugün itibariyle isim bazında yaşanan belirsizliğin Mart ayının başında biraz daha netleşeceğinin müjdesini vererek yorumlarımızı gelecek sayımızda isim bazımızda vereceğimizi belirtip yazımıza nokta koyalım istiyorum.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

19.5° / 7.7°