“ADANA’DA YENİ KENT MODELİ GELİŞTİRİLMELİ”
Manşet Haber 20.02.2018 11:19:30 0

“ADANA’DA YENİ KENT MODELİ GELİŞTİRİLMELİ”

“ADANA’DA YENİ KENT MODELİ GELİŞTİRİLMELİ”

Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu, Adana’nın Çukurova’ya model olabilecek yeni bir kent modeli geliştirebilmesi gerektiğini, Adana’da en önceliksiz şeyin kentsel yayılması olduğunu savunarak, “ Adana imar planı ile büyümez, dönüşmez, gelişmez” dedi.
TÜYAP 12. İnşaat Fuarı’nda TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından “Adana’nın geleceği ve Yeni Kent Modeli” konulu söyleşi düzenlendi.
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, mimarlar ve ÇÜ Mimarlık Bölümü öğrencilerinin katıldığı söyleşinin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Mesleğimize, örgütümüze ve kentimize sahip çıkma kararlılığı ile; aynı kentte birlikte yaşama ve var olmak adına, meslektaşlarımızın problemlerini ve kenti mimarlık mesleğimizin gücü ile sorgulayıp çözüm üzerine öneri modelleri geliştirmeliyiz.”dedi.
Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu “Adana’nın Geleceği ve Yeni Kent Modeli” konusunda görüşlerini dile getirdi. Adana’nın Çukurova’nın en önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, “Adana bu bölgede model olabilecek yeni bir kent modeli geliştirebilmeli. Bu kent modelini tartışmalı. Adana’nın diğer kentlerde olduğu gibi müthiş bir öğrenci potansiyeli var. 45 binin üzerinde öğrencisi var bu az değil.” dedi.
Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu, Tasarım, yürüttükleri Araştırma Katılım (TAK) projesi ile her kentin 10 temel sorununu ve fırsatını ortaya çıkardıklarını ifade ederek, Adana’nın Geleceği ve Yeni Kent Modeli” konusunda görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Bize göre en önceliksiz şey Adana’nın kentsel yayılması. Adana yayılıyor. Yarın Adana tarım alanlarını geçerek Akdeniz ile buluşabilir. Bu tür risklerin olduğunu biliyoruz. Adana’nın bir tarafı Toroslar, bir tarafı Akdeniz. Doğu ve batıda yayılmaları var.
Adana’nın gelecek stratejilerini nasıl tasarlarız diye düşündük. Bu gelecek stratejilerinin neler olduğunu düşündük. Adana’nın dününde 2 tane Adana vardı. Bir doğu Adana, bir de batı Adana. Ortasından geçen bir Seyhan Nehri var. Adana’nın bugününe baktığımızda 4 Adana var. Sorun şu? 3 veya 4 Adana’nın temel sorunu nedir? 4 Adana’yı nasıl bütünleştireceğiz. Sosyal anlamda, mekansal anlamda, ekonomik anlamda nasıl bütünleştiririz?
İmar planı çizerek bu bütünleşmeyi sağlayamazsınız. O dil bitti. Bunun yerine neler önerebiliriz bunu tartışmalıyız. Önümüzde yapılaşmış Adana var.14 kilometre batıda, 10 kilometre doğuda, 8 kilometre kuzeyde ve 4 kilometre güneyde yayılmış bir Adana. Bu yayılma devam ediyor.
Adana’yı kendi içinde bölgelere de ayırmak gerekiyor. Seyhan’ı, yanı eski Adana dediğimi tarihi kültürel mirasın olduğu. Adana’nın bu kalbi dediğimiz olanı siz yaşatmazsanız, istediğiniz kadar doğuya, batıya doğru büyüyün hiçbir anlamı yok. O nedenle Adana kent merkezini nasıl canlandıracağız?
Adana imar planı ile büyümez, dönüşmez gelişmez gelecek kuramını yazamazsınız. Adana’nın gelecek kuramını yazmak için kendimize özgü yeni bir kuram, yeni bir hikaye yazmamız lazım Adana’nın yarınına bakıyorsunuz. Başka çaremiz de yok Adana’yı otoyollarla bölen çevre yollarıyla bölen yeni yollar ortaya çıkacak. Negatif etkileri olumsuz etkileri nasıl ortadan kaldırabiliriz. Düşünmemiz lazım.
Adana’nın her kente nasip olmayan bir boğazı var Adana’nın ortasından geçen. Böyle düşünmemiz lazım. Bu boğaza ulaşılıyor mu, ulaşılmıyor mu soru işareti? Ulaşmak demek yaşamak demek dokunmak demek bu sağlanabiliyor mu bilmiyorum? Bu boğazı yeniden canlandırmak lazım. Bunun yaratacağı olumlu etkileri düşünerek kenti yeniden kurgulamak lazım. Su önemli. Bütün medeniyetler suların kenarında oluşmuş. Bu suyu yeniden nasıl kullanabiliriz. Nasıl değer yaratacağız?
Mesela Adana bir kanal kenti. O kadar çok kanal var ki? Ortadan geçen bir Seyhan Nehri var. Buna akan bir takım kanallar var. Zamanında ulaşım için ekonomi için kullanılmış. Bir mavi-yeşil örtüsünü nasıl canlandırabiliriz? Bunları düşünmemiz lazım. Yani yeni bir düzene ihtiyacımız var Ekonomi ile ekoloji arasında dengeler oluşturmamız gerekiyor. Yeni Adana’yı kent merkezi ile nasıl entegre edeceğiz. Tüm bunları ulaşımla değil kanalları ile aksları ile nasıl yapabiliriz. Bunları sağlamamız lazım. Adananın bazı ringlere ihtiyacı var. Doğu batı işliyor. Kuzey- güney ne olacak? Yeni bir ağ oluşturmamız lazım.
Sonuç olarak; 3 strateji 3 bilezik dedik. Adana’nın altın bileziği merkez. Hala canlı, hala değerli, fıkır fıkır kaynıyor. Altın bileziğin ilkelerini hep birlikte koymamız lazım. İkinci bilezik mavi bilezik. Kanalları dikkate alarak hemen dış halkayı nasıl tasarlayacağız? Tarımsal alanda kentsel yayılmayı nasıl önleriz?”
10 TEMEL SORUN 10 TEMEL FIRSAT
Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu, Adana’nın 10 Temel sorunu ve fırsatını da şöyle sıraladı:
1. Kentsel Yayılma, 2. Göç, 3. Markalaşma ve Pazarlama Eksikliği, 4. Kentsel Dayanıklılık, 5. Kamu - Yerel – Özel - Sivil İşbirliği Kültürü, 6. Eğitim, 7. Doğal ve Kültürel Miras Yönetimi, 8. Doğal Kaynak Kullanımı, 9. Sosyal ve Mekansal Ayrışma, 10. Kent ve Kır Mekanında Dengesiz Gelişim.
10 TEMEL FIRSAT: 1. Metropoliten Bölge Odağı; Kent Bölge, 2. Çukurova Kavşağı; Lojistik Merkez, 3. Ticaret Merkezi, 4. Su Ağı; Seyhan ve Ceyhan, Ova; Verimli Topraklar, 5. Sanayi Kenti; Tarım ve Endüstri Mirası
6. Üniversite; Genç Kaliteli İşgücü, 7. Enerji Koridoru ve Yenilenebilir Enerji; Dağıtım ve Üretim Üssü, 8. İnovasyon ve Ar-Ge; Yenilikçilik ve Girişimcilik
9. Kültürel/ Tarihsel Derinlik; Geçmişin İzleri, 10. Turizm Yelpazesi; Alternatif Turizm.
Öte yandan, Mimarlar Odası Adana Şubesi işbirliği ile “Kentinizi Siz Planlayın” sloganı ile Adana Kent Mozaiği etkinliği yapıldı. Fuara gelen ziyaretçiler Adana’nın şehir planı üzerinde değişiklikler yaparak kendi kentini oluşturdu. Bu arada, Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması(UMÖB) 17.5 Grubuna ait mimarlar ve Ç.Ü. Mimarlık Bölümü öğrencilerinin “Göç” konulu atölye çalışmasının final sunumu gerçekleştirildi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°