Tarih: 26.01.2025 01:17

ADANA’DA KALDIRIM İŞGALLERİ!

Facebook Twitter Linked-in

Çukurova Üniversitesi öğrencileri “Çevre Ekonomisi” dersi kapsamında öğrenciler, Adana’da sokakları taradı ve fotoğrafladı. Fotoğraf konusunu da “ Kaldırım İşgalleri” olarak adlandırdı. Bu fotoğrafların Adana’nın her cadde ve sokağında yaşanan tabloyu da gözler önüne serdi.

Çukurova Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Güneş,  öğrencilerinin fotoğraf çalışmasını “Kaldırım İşgalleri” başlığı ile sosyal medya hesabından şu ifadelerle paylaştı:

“ Çevre Ekonomisi dersi kapsamında yaşadığımız kentin çevresel sorunları ve Kentte yaşanan kirlilikler konusunda fotoğraflı gözlem adını verdiğimiz çalışmalarla öğrencilerimizin farkındalığını ve duyarlılığını artırmayı hedefledik. Bu amaçla öğrencilerimizin çalıştığı konulardan biride KALDIRIM İŞGALLERİ çalışması oldu. Farklı gruplar kentin değişik yerlerinde gözlemler gerçekleştirdi ve bir grubumuz yaşanılan mağduriyeti topluma aktarabilmek icin gruplarına KALDIRIM ELCİLERİ adını verdi. Genç elçilerimizin gözlemlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kaldırımlar, trafik akışı olan bölgelerde yayaların güvenli bir şekilde yürümeleri için ayrılmış yaya yollarıdır. Yaya yolu, yayalarındır. Yollar, kaldırımlar, otoparklar bir kentte medeniyet ölçütleri arasında yer alır. Kent yaşamında yayaların güven içinde hareketliliğini sağlarken araçların trafik ve kent düzenini bozmadan uygun parkını sağlamakta gereklidir. Kaldırım gözlemlerimizde karşılaştığımız sorunlar şunlar olmuştur,

1. Kaldırımların motorlu araçlar tarafından işgal edilmesi 

2. Kaldırımların ticari işletmeler tarafından işgal edilmesi 

3. Kaldırımların standartlara uygun olmaması, tahrip edilmesi

Çalışmamızın birinci gözlemi sorunun kentin tamamında yaygın bir sorun olmasıdır. Kentin ayırımsız şekilde tüm ilçe cadde ve bulvarlarında aynı sorun yaşanmaktadır. İşletmelerin, imara aykırı tadilatlarla kullanım alanlarını genişletmesi, seyyar satışlar, reklam amaçlı kullanımlar, herkes için engeli hale gelen kaldırımlar gerçek sahipleri olan yayalarda alınmış görünmektedir. Kaldırımlar en az yayaların faydalanabildiğini, gece gündüz fark etmeksizin 24 saat boyunca işgal altında olduğunu gözlemledik. Gündüzleri işyeri, geceleri seyyar yemek alanları gibi çalışan kaldırımlar otopark görevi de görmektedir. 

Fotoğraflarda da görüleceği üzere kaldırımlar otomobiller, motorlar, lokanta ve kafeler başta olmak üzere esnafın ve seyyar satıcıları kuraldışı şekilde kullanılmaktadır. Kent estetiğini bozan, karmaşa yaratan ve yayaların en temel haklarını çiğneyen uygulama, Adana kentinde normalleşmiş görünmektedir. Sorunun bir ya da bir birkaç bölgeye özgü olmayıp genel uygulamaya dönüşmüş olması sorunun boyutunu büyütmektedir. Konu kent için bir kamu düzeni sorunu halini almıştır. Yetkili kurum ve kuruluşların kamu iradesini ve yasal yetkilerini güçlü şekilde kullanmaması ve dolaylı olarak bu sistemsizliğe göz yumulması sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Çalışmada tespitlerimizin sadece küçük bir kısmını sizlerle paylaşırken bu kadarının bile sorunun net şekilde anlaşılmasına yeteceğini düşünüyoruz. Daha çağdaş, medeni bir kent olma iddiası taşıyan kente yakışmayan bu görüntülerin kenti oluşturan tüm bileşenlerin kararlı ve samimi işbirliği ile düzeltilebileceği umudunu taşımaktayız. “




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —