ADANA’DA ‘SU YOK, EKİM YAPMAYIN’ TALİMATI TBMM’NE TAŞINDI
SİYASET 13.08.2024 22:31:00 0

ADANA’DA ‘SU YOK, EKİM YAPMAYIN’ TALİMATI TBMM’NE TAŞINDI

Türkiye’nin en önemli ve en verimli tarım merkezlerinden Çukurova’da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları konusundaki uyarı yazısı TBMM'ne taşındı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’nin en önemli ve en verimli tarım merkezlerinden biri olan Çukurova’da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları konusunda bir uyarı yazısı gönderildiği iddialarını Meclise taşıdı. Karal, soru önergesinde, “Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından Çukurova’daki çiftçilere gönderildiği belirtilen söz konusu uyarı yazısıyla ilgili Bakanlığınızca yapılan herhangi bir inceleme bulunmakta mıdır?” diye sordu. 

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Verimli topraklara sahip Çukurova bölgesinin geniş ekilebilir alanları ile hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Milletvekili Karal, bölgede son dönemlerde tarım arazilerinin sulanması konusunda gerekli yatırımların yapılmaması ve mevcut suyun yönetilememesi nedeniyle su sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. 

Çukurova’daki su sorunu resmi yazıyla gün yüzüne çıktı

Bölgede faaliyet gösteren Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin 24 Temmuz 2024 tarih ve 13743023.956-1313 sayılı yazısı ile çiftçilere güzlük ekim yapmamaları konusunda bir uyarı yazısı gönderildiğinin basına yansıdığını anımsatan Karal, Birlik Başkanı ve Birlik Müdürü imzasıyla Ceyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Karataş ilçelerine bağlı 102 mahalleye (köy) bildirilmesi ve duyurulması için muhtarlıklara gönderilen yazıda, “12.07.2024 tarihi itibariyle Seyhan Barajında 357.31 hm3 sulamada kullanılabilir su bulunmakta olup bu miktarın ancak çok yıllık bitkilerin (narenciye, her çeşit meyve bahçesi, her çeşit fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden güzlük ekim (soğan-sarımsak, patates, her çeşit sebze vb.) yapılması halinde çok yıllık bitkilere su verilmemesi riski oluşacağından kendi imkanı ile sulama yapabilecek çiftçiler haricinde güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile su verilemeyeceği konusunun mahalle halkına duyurulması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.” ifadelerine yer verildiğini kaydetti.

“Çiftçilere ‘su yok, ekmeyin’ denildi”

Karal, söz konusu uyarı yazısı ile çiftçilere ‘ekim yapmayın, su yok’ denildiğini vurguladı. Çukurova’da yapılacak güzlük ekimin büyük riske gireceğine dikkat çeken Karal, tarımsal üretim için çok büyük tehdit oluşturan su sorununun da katlanacağını belirtti. 

“Çukurova’da tarımsal üretimi etkileyecek su sorunu mevcut mudur?”

Karal, Çukurova’daki tarımsal sulama ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“1) Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından Çukurova’daki çiftçilere gönderildiği belirtilen söz konusu uyarı yazısıyla ilgili Bakanlığınızca yapılan herhangi bir inceleme bulunmakta mıdır? 2) Mevcut suyun yeterli olmadığı ve üretim yapılmaması hususlarının yer aldığı söz konusu yazı içeriği, Bakanlığınız tarafından teyit edilmekte midir? 3) Çukurova’da tarımsal üretimi etkileyecek su sorunu mevcut mudur?

“Tarımsal üretimde su verimliliğinin sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar ve alınan önlemler nelerdir?”

 4) Bölge çiftçilerinin sıklıkla su sorunu yaşandığına ilişkin şikayetlerine karşı tarımsal üretimin devamlılığı ve su temini için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? 5) Tarımsal üretimde su verimliliğinin sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar ve alınan önlemler nelerdir? 6) Türkiye genelinde mevcut bulunan yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarımsal üretim için yeterli midir? 7) Ülke genelinde tarımsal üretimde kullanılan baraj, su havzaları vb. sayısı kaçtır? Bu su kaynaklarında kaç hektar ekilebilir tarımsal alan sulanmaktadır? 8) Tarımsal üretimde su verimliliğinin artırılmasına ve tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalar nelerdir? 9) Tarımsal üretimde suyun verimli kullanılması için çiftçilere ve üreticilere verilen destekler/eğitimler nelerdir? 10)Tarımsal üretimdeki su sıkıntısı nedeniyle verim kaybı yaşanan ürünler hangileridir? Bu ürünlerin miktarı nedir?”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°