ADANA’DA “TABELA KİRLİLİĞİ”
Çukurova Üniversitesi öğrencileri bu kez Adana’nın “Tabela” kirliliğini sergiledi, Çevre Ekonomisi dersi kapsamında Adana’nın caddelerini tarayan öğrenciler çektikleri fotoğrafları da sosyal medyadan paylaştı.
Çukurova Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Güneş, Çevre Ekonomisi dersi kapsamında yaşanılan kentin çevresel sorunlarını fotoğraflı gözlem yoluyla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını, öğrencilerin bu kez “TABELA KİRLİGİ” konusunu işlediklerini ifade etti. “Öğrencilerimiz kentte karşılaştıkları örneklerini tespit ettiler.
Biz bunlardan çok küçük bir bölümünü sizlerle paylaşıyoruz.” paylaşıyoruz diyen Güneş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda fotoğraflara da yer verdi ve şöyle dedi:
“Kentlerimiz de giderek kaos hakim olmaktadır. Çok farklı görsel kirlilik kaynakları yaşam alanlarını karmaşık ve estetikten uzak bir hale getirmektedir. Kentlerdeki en çok rastlanan kirlilik türü olan Görsel kirliliğin bir alt maddesi olarak kabul edilebilecek tabela ve ilan-reklam panoları kirliliğini inceledik.
Artan iş yeri çeşitliliği, yüksek katlı binalar ve iş alanı olarak kullanılan daire sayısının artışı dikkat çekmek, şehirdeki hareketliliğe yön vermek için reklam panoları ve yönlendirme levhaları sayısı hızla artmaktadır. Boyutları büyürken pek çok firmanın görselleri pervasızca sokakları, caddeleri insan yaşamını ve trafiği olumsuz etkileyecek şekilde şehri kaplamakta ve görüntü kirliliği, mimari estetiğin bozulmasına neden olmaktadır. Algıyı zorlaştıran bir kirlilik kaynağına dönüşmüştür. Kent kültürel belleğini, kamusal alanlara erişimi engelleyecek boyutlara ulaşarak kentler için çevresel bir sorun niteliğine bürünmüştür. Etkin bir denetimle iyileştirilmesi mümkün olmakla beraber mevzuatların yetersizliği, idari ihmaller sorunu kalıcı hale getirmektedir.”