Tarih: 02.11.2012 10:40

Adana’nın Uçan Balonu: Fazilet Aksu

Facebook Twitter Linked-in

Adana'da 1996 yılından itibaren faaliyetini sürdüren Adana Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği 'Bir sorundan şikâyet ediyorsak, çözümün bir parçası olmalıyız.' ilkesiyle faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Dernek başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, 5 Ocak Gazetesi'nin sorularını yanıutladı.
Öncelikle Prof. Dr. Fazilet Aksu'yu tanıyabilir miyiz?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesiyim. İlaç bilimi üzerine çalışmaları yürütüyorum. Evliyim, iki çocuk sahibiyim. 1996'da Adana Sokak Çocukları Derneği'ne üye oldum. 2000 yılında da Dernek Başkanı olarak göreve başladım.
Adana Sokak Çocukları Derneği ne zaman kuruldu?
15 Mart 1996 tarihinde Adana Sokak Çocukları Derneği olarak kuruldu. 2009 yılında da derneğimiz Uçan Balon ve Gençlik Derneği adını aldı.

Derneği kurma fikri nasıl oluştu?

'Adana'da sokak çocuğu gözle görülür ve toplum vicdanını rahatsız eder hala gelmişti'

Sokak çocukları kavramı 1950'li yıllardan beri var olan bir kavram olsa da 1980'li yıllardan sonra kamuoyunun dikkatini daha fazla çekmeye başladı. Ve artık bir çözüm bulma yoluna gidildi. Daha önceki yıllarda acıma ve parayla geçiştirilen olayın böyle olmadığı daha önemli ve ciddi tedbirler almak gerektiği ortaya çıktı. Birkaç sokak çocuğu derneği kurulmuştu. İlki İstanbul'da kurulmuştur. Hala da faaliyetine devam etmektedir. Bizim de ilimizde duyarlı arkadaşlarımız Adana'da çok göç alan bir ilimiz olduğu için Adana'da sokak çocuğu gözle görülür ve toplum vicdanını rahatsız eder hala gelmişti bu nedenle sokak çocukları derneği kuruldu. Ben kurucu üyeler arasında değilim ama hemen bir ay sonra haberim oldu. Arkadaşların yönlendirmesiyle ilk yönetim kurulunda yönetime katıldım.
Adana Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği'ni seçme nedeniniz ve bu nedende yatan şey nedir?
'Çocuk benim için çok önemli'
Geçmişe yönelik düşündüğüm zaman, kendi çocukluğumda bile zor durumda olan çocuklara üzüldüğümü ve onlar için bir şeyler yapmak isterdim. İnsanlar hayal kurar. Örneğin, milli piyangodan para çıkarsa şunu alırım bunu alırım der ama ben her zaman çocuklar için bir şeyler yapmayı planlamışımdır. Derneğin varlığından haberdar olunca, çocuklar için bir şeyler yapabileceğimi düşündüm. Sonra üniversitedeki hayatım ve orda öğrendiklerim faydalı bir şey yapmaya yöneltti.
'Bir iş yapacaksanız onun sonucunu görmek istersiniz'
Bir işle uğraşacaksanız uğraştığınız işin başkalarına yararı olmalı. Bir yandan ilaç çalışmaları yapıyorum. Ne için? Toplum sağlığına katkım olması için. Derse girip ders anlatıyorum öğrenci yetiştirmek için. Akademik olarak bir problemi görme, gördüğüm problem için çözümler üretme ve bu çözümleri hayata geçirmeyi hedefledim. Bu akademik bilgilerin sosyal hayatta da kullanılabileceğini düşündüm.
'Çocuklar neden bu ortamda? Ne yapılmışta çözülememiş?'
Bu sorulara bakıyorsunuz araştırmada da öyle değil mi? Bir sorun vardır, bu sorunla şimdiye kadar neler yapılmıştır. Bu yapılanlardan farklı ne yapabilirsiniz? Dernekteki çalışmalarımızda hep aynı şekilde devam etti. Yani çocuklara ne yapılmış? Temel ihtiyaçları düşünülmüş ama kimse bu çocukların sokakta olma nedenlerine değinilmemiş. Özellikle aile hiç düşünülmemiş. Öncelikle aileyi çözmek zorundasınız, çocuğun sokakta olmasının sebebi aile ama ailenin arkasında başka nedenler yatıyor. Böyle nedenlere yönelerek nedenleri ve olumsuzlukları ortadan kaldırıp çocuklara bir faydamız olabileceğini düşündüm. Gerçektende yaptığımız işlerin çoğundan olumlu sonuçlar alınca doğru yolda olduğumuzu anladık. İş işi getirdi ve bizde bu alanda kendimizi eğitmiş olduk
Dernek faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
'Derneğimiz çocukların evi gibidir'
Faaliyetlerimizi günlük, klasik işlerimiz ve projelerimiz olarak iki gruba ayırdık. Günlük işlerimiz arasında çocukların yeme içme, giyinme ihtiyaçlarının karşılanmasını kapsıyor. Onun dışında çocuklarımız derneğimize dinlenmek için, dertleşmek ve ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için gelirler. Derneğimiz çocuklarımızın evi gibidir. Projelerimiz ise; sosyal uyum ve meslek edindirmeye yönelik projeler, AB, BM, SRAP projeleri ve yerel destekli projeleri kapsamaktadır.
'Son projemizde çocuk haklarına yer verdik'
Tamamlanmış projelerimiz ise Sokaktan Geleceğe, Aydınlık Yarınlar, Negatiften Pozitife Kaynak, Adana Avrupa Kültür Festivali ÇUGİAD' la Sokaktan İş Dünyasına, İşte Biz projeleridir. son tamamlanan projemiz olan Çerçeve Dışı Karelerde çocuk haklarına yer verdik ve yeni projelerimizde çocuk haklarına yer vermeye devam edeceğiz.
Derneğinizin hedef kitlesini kimler oluşturuyor?
Sokakta çalışan veya yaşayan çocuklar, evden kaçan çocuklar, evi ailesi olmayan çocuklar, ailesine yardım amacıyla sokaklarda uygunsuz koşullarda çalışan çocuklar, ekonomik yetersizlik nedeniyle eğitimine devam edemeyen çocuklar, madde kullanan çocuklar ve tüm bu çocukların yakınları hedef kitlemiz arasında yer alıyor.

Eğitime yönelik yaptığınız dernek faaliyetleri nelerdir?
'Eğitime önem veriyoruz'
Dernek olarak eğitimin her şeyin başı olduğunu ve çocuklarımızın topluma kazandırılması sürecinde eğitimin önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Okula gidemeyen çocukların okula yönlendirilmesi kayıtları ve tüm okul ihtiyaçlarının sağlanması, dernekte özel dersler, ödevlerine yardım, lise ve üniversite sınavına hazırlık için dershane desteği, ilköğretim ve liseye devam eden çocuklarımıza burs, üniversiteyi kazanan çocuklarımızın, kayıt, seyahat ve yurda yerleştirme işlemleri, okuma yazma ve meslek kursları düzenlenmesi gibi eğitimin her alanında eğitime yönelik faaliyetler düzenlemekteyiz.
' Sokak çocuğu' kimdir?
'Sokakta yaşayan çocuklar demeyi tercih ediyoruz'
Birçok tanımı var ama 24 saat sokakta yaşayan, ailesinden kopuk olan geçimini sokaktan sağlayan çocuklar. Bunlara son zamanlarda madde bağımlılığı olan ve suça yönelenleri de ekleyebiliriz. Bu çocuklar aynı zamanda aileleri ile problem yaşayıp evden kaçan çocuklar. Bu arada biz 'sokak çocuğu' yerine 'sokaklarda yaşayan çocuklar' demeyi tercih ediyoruz.
'Sokak çocuğu' kavramında ailenin yeri nedir?
'Çocuklar keyfi olarak sokaklarda çalışmıyor'
Ailenin büyük bir önemi var. Çocuğunu sokakta çalıştıran aileler çoğunlukla göçle gelen aileler. Göçle gelen ailelerin tutunacakları bir şey yok. Köyden gelmişler, iyi kötü başlarını sokacak evleri var, kimsinin köyde toprağı ve hayvanı var bir şekilde geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Ama özellikle seksen göçleri arasında bu durum görülmüyor. Göçle birlikte yerleştiği ilde akrabası, maddi gelirleri olmuyor, yetkililer tarafından işlere yerleştirilmiyorlar. O yüzdende evde olan çocuklar çalışmaya gönderiliyor. Toplum olarak çocuklara acıma duygusu ile yaklaşılıyor. Bununla birlikte çocuklar sokaklarda çalışmaya başlıyor.

'Çocuk şiddet görüyor'
Çocuk para kazanmaya başladıktan sonra ailelere tatminkâr geliyor. Bunun yanında akşama kadar çalışan çocuk eve gidince şiddet görüyor. Şiddet gören çocukta ben paramı kazanıyorum kendime bakabilirim duygusu gelişiyor. Bu duygu ile birlikte çocuk evden kaçıyor.

Adana'nın sokak çocuklarına bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

'Adana sokak çocuklarına duyarlı'

Önceleri bu çocuklara acınıyordu. Para verilip sevindiriliyordu. Sonra bu çocuklardan korkulmaya başlandı. Onlardan zarar geleceklerine inanıldı. Daha sonra bu düşünceler değişti. Yerine onlar için bir şeyler yapabilmeyi isteme duygusuna bıraktı. Derneğimize yaptıkları bağışlarla, çocuklarımızın eğitimi için sağladıkları kolaylıklarla Adana'nın sokak çocuklarına duyarlı olduğunu söyleyebiliriz.
Desteklerinizi yeterli buluyor musunuz?
'Desteklerimizi bekliyoruz'
Diğer sivil toplum örgütlerinden desteklerimizi görüyoruz. Aynı zamanda Adana Valiliğin aş evinden çocuklarımızın öğlen yemeği ihtiyacı karşılanıyor. İş adamlarından destek görüyoruz. Ama bunların yanında da personel ücreti, faturalar ve diğer maddi giderlerimizde sıkıntı çekebiliyoruz. Yasal olarak diğer sivil toplum örgütleri gibi gönüllü yaptığımız bu işte desteklerinizi bekliyoruz.

Son olarak derneğinizi bilmeyenlere nasıl bir çağrıda bulunursunuz?

'Adana da tanınıyoruz'
Adana'da tanınmışlığımız olduğu için aileler veya çocuklar bizlere ulaşabiliyorlar. Aynı zamanda ben dâhil diğer üyeler ve personeller sokakta gördüğümüz, derneğimizden haberi olmayan çocukları derneğimize yönlendiriyoruz.
Şikayet etmeyin, sizde çözümün parçası olun'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —