Tarih: 13.03.2021 12:28
ADANA’YA İLKLERİ KAZANDIRAN KADINLAR
Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği “Adana’ya İlkleri Kazandıran Kadınlarımız” programının konukları, Radyo Başkent Genel Yayın Yönetmeni ve Kanal B Adana Temsilcisi Sema Erdoğan ile Manş Denizini Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını ve Seyhan Belediyesi Spor İşleri Müdürü Nesrin Olgun Arslan konuk oldu.
Zoom programı üzerinden gerçekleştirilen programın açış konuşmasını yapan Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Ateş, “Çok mutluyuz ve çok heyecanlıyız” dedi.
“HER KADININ CUMHURİYET’E BORCU VAR”
“Her kadının Cumhuriyet’e borcu var” diyerek sözlerine başlayan Sema Erdoğan, bu sözden yola çıkarak Cumhuriyet’in 80. yılı için neler yapabileceğini düşünerek Adana’ya ilkleri kazandıran kadınlar projesinin ortaya çıktığını kaydetti.
PUDUHEPA HEM ADANA HEM DE DÜNYA İÇİN BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Mesleklerinde ilk ve aynı zamanda rol model olan kadınları araştırmaya başladığını belirten Erdoğan, “Adana” deyince akla ilk olarak dünyanın ilk barış antlaşması olan Kadeş’e imza atan “Puduhepa’nın geldiğini vurguladı.
ADANA’YA İLKLERİ YAŞATAN 24 KADIN
Puduhepa’nın imza attığı Kadeş antlaşmasının sadece Adana’nın değil, dünyanın bir ilki olduğunun altını çizen Erdoğan, “İlk çalışmada 24 kadına ulaştım. Bu kadınların bazıları Adanalı, bazıları Adana doğumlu, ama hepsi de Adana için ilkleri yaşatan kadınlardı. 8 ay çok ummalı bir çalışma süreci sonunda büyük bir törenle bu kadınları aynı sahnede buluşturduk. Başkent Üniversitesi bu projeye çok büyük destek verdi. Özellikle de Prof. Dr.Mehmet Haberal, kitabın basımından, törene kadar en ince ayrıntıları düşünüp destek vermenin yanı sıra, çok geniş katılımın olması için her türlü desteği sağladı. Plaketlere dahi birlikte karar verdik. Benim ve katılımcılar için bir ‘Oscar’ ödül töreni gibiydi” diye konuştu.
ADANA’NIN KADINLARINA DAİR BELLEK ÇALIŞMASI
Projenin aynı zamanda Adana’nın kadınlarına dair bir bellek çalışması olduğunu dile getiren Erdoğan, bunu kayıt altına aldığı için çok gurur duyduğunu belirterek, “Adana’ya İlkleri Kazandıran Kadınlarımız-2” çalışmasının hazırlıklarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
MANŞ DENİZİNİ YÜZEREK GEÇEN İLK TÜRK KADINI
“ Adana’ya İlkleri Kazandıran Kadınlarımız” kitabında yer alan 24 kadın arasında yer alan Manş Denizi’ni yüzerek geçen İlk Türk Kadını Nesrin Olgun Arslan da yüzmeye nasıl başladığını, Manş’ı geçmeye nasıl karar verdiğini ve zorlu çalışmalarını anlattı.
KADINININ BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR
Antrenörü Kutal Özülkü’nün 1979 yılındaki Manş yarışına katılma kontenjanı kendisi için kullandığını aktaran Arslan, yarışma gününü o günün heyecanıyla şöyle anlattı:
“29 Ağustos 1979 gecesi İngiltere’nin Dover kıyısı aydınlatılarak kendimi denize bıraktım. 11 saat sonra Fransa sahillerine yaklaştım. Sahilde bulunan insanları dahi seçebildiğini ve çok az bir zaman sonra biteceğini düşündüm ancak sonra sahilden uzaklaştığımı gördüm. Medcezire yakalanmıştık. Manş’ı geçmeye çalışanların çoğunluğu o noktada yarışı bırakıyormuş. Gazeteci Faruk Zapçı ise ‘Nesrin Olgun kendisi çıkmadıktan sonra, sonuna kadar zorlayıp yarış devam edecek ve Manş’ı geçen ilk Türk Kızı olacak’ demiş. 11 saat yerine 15 saat 47 dakika yüzerek yarışı bitirdim. İmkânsızı başardım. Ben, Namık Kemal Mahallesinden işçi emeklisi babanın kızı olarak bunu başardıysam, herkes her şeyi başarabilir. Yeter ki istesin, yeter ki pes etmesin, yeter ki kendisine güzel bir rota çizsin, inatla üzerine gitsin Türk Kadınının başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Türk kadını olarak başarmak bizim genlerimizde var. Atatürk bizi bugünlere getirdi. Bu şartları bize sağladı. Kadın haklarını, insanlara eşit hale getirdi. Ve biz de bu hakkı sonuna kadar kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz.”
KENDİME YENİ HEDEFLER KOYDUM
Dünyanın en zor maratonunu birinci denemede yüzdüğünü kaydeden Arslan, yüzmeye devam ettiğini ve kendisine yeni hedefler koyduğunu belirterek, “Gençler beni örnek alarak açık deniz yarışlarında yüzmeye başladılar. Bundan da büyük gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —