Tarih: 10.03.2013 13:31

Adana'ya Tarım Müzesi

Facebook Twitter Linked-in

Adana(Ulus)--Tarımda bir zamanlar Türkiye'nin başkenti gösterilen Adana'da Tarım Müzesi oluşturulması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

tarım_muzesiAdana'nın tanınan ailelerinden Özler Tarım Ürünleri A.Ş.'nin hayata geçirmek amacıyla hazırladığı Tarım Müzesi Projesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana Güçbirliği Vakfı (AGV), Ticaret Borsası (ATB) ve Çiftçiler Birliği'nin (AÇB) de desteğini aldı. Bir araya gelen 5 paydaş, Adana Tarım Müzesi İşbirliği Protokolü'nü törenle imzaladı. Tarım araç ve ekipmanlarının toplanacağı 2 yerden biri olan Özler'e ait Abdioğlu Köyü'ndeki tesislerde yapılan törende konuşan AGV Başkanı Prof. Dr. A. Hamit Serbest, Adana'nın ülke ekonomisinde tarım yönünden sahip olduğu ağırlığı vurgulamak amacıyla tarım müzesi kurmak istediklerini söyledi. Müze oluşturmanın masraflı bir iş olduğunu ve yaşatılması gerektiğini kaydeden Serbest, şöyle dedi:

'Bu müze toplanacak eşyalarla sınırlı kalmayacak. Biz yaşayan mekan yaratma amacındayız. Yörenin yiyecekleri, sebzesi, meyvesi, yemeklerinin de sunulacağı, insanların oraya icabında piknik yapmak için gidecekleri, okul öğrencilerinin yöresel kültürleri tanımak için götürülecekleri bir alan, bunun yanında tarımla ilgili tüm teknolojik gelişmeleri de görebilecekleri mekan olmalı. Gençlerimizin köy kültürünü bir nebze de olsa tadabileceklerini ümit ediyoruz. Hayalimiz budur, devletten talebimiz de bunun için arazi sağlamasıdır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında tarım ülkesi olan Türkiye, Cumhuriyet'in gelişimi ile birlikte tarımdan yaptığı kazanımlarla sanayileşmesini sağlayabilmiştir ve tarımdaki tüm yenilenmeler, tüm ilkler Adana'dan başlamış ve bütün ülkeye yayılmıştır. Şu an vardığımız noktada Adana'nın nüfusunun yüzde 88,24'ü il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır. Dolayısıyla belde ve köylerde yaşayan nüfusumuz sadece yüzde 11  dolaylarındadır. Acaba köy yaşamı bitiyor mu diye de düşünmek lazım. Eğer bitiyorsa herhalde birşeyler yapmamız gerekir.'

Özler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özler de, Adana'ya kazandırmak istedikleri Fen Lisesi projesi ile birlikte atadan kalma tarım araçlarının, aletlerinin sergileneceği müze fikri ile hazırlık yapmaya başladıklarını, diğer kurumların da destek ve ilham vermesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

TARİHE TARIMLA GEÇEN KENT

Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ise, bölgelerin kültürleri ile tanındığını vurgulayarak, 'Adana, öncelikle tarım bölgesi olarak Türk tarihine geçmiştir. Ağalarımız sinemalarda konu olmuştur. Şu anda da, Adana'yı 'tarımın başkenti' olarak ifade ediyoruz. Bu işin başlangıç noktasından bugüne kadar gelen tarım kültürünün, insanlar tarafından bilinmesini faydalı gördüğümüz için bu projeyi destekliyoruz' diye konuştu.

Tarım Müzesi'nin Türkiye'de tarımın geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken ATB Başkan Vekili Selahattin Yumuşak da, ATB'nin 100'üncü yaşına denk gelen çalışmayı önemsediklerini belirterek, 'Bu müze, tarımın nereden nereye geldiğini ifade etmesi açısından bizler için çok önemli. Karasabandan sonra traktörü bile geçtik, uçağa kadar ulaştık' dedi.

ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise, 40 yılı geride bırakan ÇÜ'nün ilk fakültesi olan Ziraat Fakültesi'nin mezunlarının da tarımın gelişmesinde katkısı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Fenercioğlu, aynı mezunların bölgede çiftçi ile birebir irtibatta olması nedeniyle müzeye tarım aletlerinin teminine de yarar sağlayacağını söyledi.

Konuşmalar sonrası müzenin kuruluş protokolü imzalandı. Tarım makinelerinin, aletlerinin toplanması, korunması ve kurulacak Tarım Müzesi'ne devrinin sağlanmasını amaçlıyor protokol kapsamında, bölge halkı bilinçlendirilecek, ellerindeki tarım aletleri. araçları ve kültürel değeri olan her türlü tarım aletinin tarım müzesine bağışı sağlanacak.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —