“AFET YÖNETİMİNDE YASAL DÜZENLEME İHTİYACI VAR”
GÜNCEL 17.08.2024 14:51:00 0

“AFET YÖNETİMİNDE YASAL DÜZENLEME İHTİYACI VAR”

Dr. Mehmet Tatar: 25 Yıldır Afet Risklerini Azaltmakta Başarısızız. Dirençli Bir Toplum İçin Harekete Geçmeliyiz”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden geçen 25 yılın ardından, Türkiye'nin afetlere hazırlık konusundaki eksikliklerine dikkat çekti. Tatar, ülkemizin doğa kaynaklı afetlere karşı yeterli tedbirleri alamadığını ve bu durumun 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremleriyle bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

"25 yıl önce yaşanan Gölcük depremi, doğa kaynaklı afetlerle mücadelede bir dönüm noktası olarak kabul edildi" diyen Dr. Tatar, "Ancak geçen süreç, altyapımızdaki kırılganlıkların arttığını gösterdi. Kahramanmaraş depremleri, afet risklerini azaltmak için getirilen çözümlerin yetersiz olduğunu acı bir şekilde gözler önüne serdi. 51 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, 100 binden fazla vatandaşımız yaralandı, yüz binlerce bina ve altyapı ağır hasar aldı" şeklinde konuştu.

Dr. Tatar, "imar afları" ve "rantsal dönüşüm" uygulamalarının afet risklerini artırdığını belirterek, "Fay zonları üzerine inşaat yapılması, sıvılaşma, heyelan ve taşkın tehlikesi yüksek alanların imara açılması kabul edilemez. Bu politikalar, ülkemizi afetlere karşı daha savunmasız hale getiriyor" dedi.

Mevcut yasal düzenlemelerin günümüz koşullarına uygun olmadığını belirten Dr. Tatar, "7269 sayılı Kanun, 65 yıl önceki bilimsel ve teknik bilgi birikimine dayanıyor ve artık yetersiz. Ulusal afet yönetim sistemimizin bütüncül, etkin ve risk azaltma odaklı bir hale getirilmesi için yeni bir afetler kanunu hazırlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere tüm illerin jeolojik ve jeoteknik etütlerinin hızla tamamlanması gerektiğini söyleyen Tatar, "Doğal tehlikeleri göz önüne alan master planlar hazırlanmalı ve afet güvenliğinin gerektirdiği imar plan revizyonları uygulanmalıdır. İmar yasası da BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olmalıdır" dedi.

DİRENÇLİ BİR TOPLUM İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ

Dr. Tatar, "Afetlerin tekrarlanmaması için etkin bir mevzuat altyapısı, güçlü bir kurumsal yapı ve afet farkındalığı yüksek bir toplum inşa etmeliyiz. 25 yıl önce yaşanan acılardan ders çıkarmalı ve yara sarma politikaları yerine zarar azaltmayı önceleyen politikalar geliştirmeliyiz," diyerek sözlerini tamamladı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr Mehmet Tatar, Türkiye’nin afetlere karşı dirençli bir toplum olması için kalkınma, halk ve çevre sağlığının korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve doğayla uyumlu bir yaşam için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°