“AHLAK VE ETİK DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”
GÜNCEL 17.08.2024 15:31:00 0

“AHLAK VE ETİK DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, “Depremlere karşı dilek tutmaktan öte bir şeyler yapmak gerekiyor”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeojizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, depremlere karşı dilek tutmanın ötesinde bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 25. Yılı nedeniyle açıklama yapan Pişkin, “Ahlak ve etik değerleri içerisinde mühendisinden mimarına, işçisinden ustasına, yöneticisinden vatandaşına herkesin üzerine düşen görevi hakkıyla yapması gerekiyor. Sadece yapı değil, sadece zemin değil, Yapı – Zemin İlişkisi iyi kurulmuş binalar tasarlanması gerekiyor. Bu şekilde inşa edilmiş binalar deprem anında sallanır ama yıkılmazlar. Depremin merkez noktası olan Kahramanmaraş’taki İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası gibi” dedi.

Pişkin, şunları söyledi:

“Büyük çapta can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos Gölcük Depreminin 25. Yılı vesilesiyle, kayıplarımızı ve acılarımızı andığımız bu günde benzer acıların tekrar yaşanmamasını dileriz ve dilemiştik. Bu depremden yaklaşık 24 yıl sonra olan 6 Şubat Maraş depemleri için de aynı acıların yaşanmamasını diledik ve diliyoruz. Sadece bu iki büyük deprem değil, zaten bir deprem kuşağı üzerinde olan Ülkemizde Erzincan, İzmir, Bingöl gibi farklı tarihlerde gerçekleşen ve yine büyük kayıplara neden olan depremler sonrasında da aynı acıların yaşanmamasını diledik, diliyoruz, dileyeceğiz.  Fakat öyle görünüyor ki, dilek tutmanın ötesinde birtakım şeyler yapmak gerekiyor. Depremler de birer doğa olayıdır, afete dönüşmesinin sebebi tedbirsizliklerdir. Ve yerkabuğu altındaki magma tamamen soğumadığı sürece, farklı büyüklüklerde, farklı noktalarda olmaya devam edecektir. Dolayısı ile dileklerimizin depremin olmamasını beklemekten çok yıkılmayacak yapıların tasarlanması yönünde olması gerekiyor. Ve bu mümkün.”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°