Adana Tabip Odası “Gaitada Gizli Kan” tarama testlerinin yapılmasını şart koşan Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün her hekime belirli kotalar vererek her ay o sayıda testin yapılmasını zorunlu kılmasına tepki koydu.
Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş yaptığı açıklamada, bir süredir Adana’da çalışan Aile Hekimlerinin kanser tarama testleri nedeniyle soruşturma geçirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“ Gaitada Gizli Kan (GGK) tarama testlerinin yapılmasını şart koşan Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü her hekime belirli kotalar vererek her ay o sayıda testin yapılmasını zorunlu kılmıştır. Halkımızın sosyo kültürel durumu yanısıra Aile Hekimlerinin iş yükünün aşırı derecede artışı, Adana gibi sıcak bir bölgede halkın yaz aylarında yaylalara ve yazlıklara gitmesi nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün verdiği sayılara ulaşılamamıştır”
HASTALAR UTANGAÇ VE ÇEKİNGEN DAVRANIYOR
Testlerin yaptırılmasının önündeki en büyük engelin vatandaşların bu işe sıcak bakmaması, sağlık çalışanlarının ısrarlarına rağmen önemli bir grup hasta ikna edilememesi olduğunu ifade eden Ulutaş, “Bir grup hasta, gaita tetkiki gibi bir konuda utangaç ve çekingen davranmaktadır. Testin anlatıldığı hastaların bir kısmı ‘ben bunu yapamam’ diye tekrar iade etmektedir. Üstelik bu testlerin yapılmasının önündeki onlarca engele bir yenisi daha eklenmiştir. Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililerince Gaitada Gizli Kan testleri eczaneler aracılığı ile vatandaşlara dağıtılması na başlanmıştır. Kanser taraması gibi ciddi bir olayın müdürlük tarafından bu şekilde yürütülmesi bilimsel olarak ta dayanaksız olduğu kaanatindeyiz. Diğer taraftan Aile Hekimlerine her ay konan GGK test kotası hastalar tarafından “bize eczane tarafından verildi, biz bu testi yaptık” denilmesi nedeniyle de tamamlanamamaktadır”dedi.
YAPTIRIM DOĞRU DEĞİL
Dr. Ulutaş, açıklamasında şu görşlere yer verdi:
“Bu testin bilimsellik tartışmaları bir yana, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bu şekilde yaptırılması doğru değildir. Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, aile hekimleri ile hasta arasına yaptığı bu uygulama ile teması azaltmakta ve sonra da aile hekimlerinden “bu testi hedefinizden az yaptınız” diye savunma istemekte cezalar önermektedir. Adana'daki yüzlerce aile hekiminden kendi kontenjanından az kanser tarama testinin yapıldığı için istenen savunmalar haksızdır. Ayrıca, bu şekilde yapılan kanser tarama testinin halkta gereksiz paniğe yol açabileceğini unutulmamalıdır. Tarama testlerinin bu şekilde uygulanması kabul edilebilir değildir. Dolayısıyla bu yanlıştan derhal dönülmelidir. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Aile Hekimlerinin çalışma şartları ve şikayetlerine eğilmek yerine kota doldurmaya ve cezalandırmaya yönelik tavrından artık vaz geçmesi gerekir. Yüzlerce hekimden istenen savunma ile aile hekimlerinin çalışma moral ve motivasyonlarının kaybolacağını da hatırlatmak gerekir. Gaitada Gizli Kan kanser tarama testlerinin hedeften az yapıldığı iddiası ile aile hekimlerinden istenen savunmalar derhal geri çekilmelidir.”