Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mersin Bölge Başkanı Nihat Kürklü ve Yönetim Kurulundan oluşan heyet Adana Ticaret Odası'nı ziyaret etti. ATO Başkanı Atila Menevşe, Meclis Başkanı İsmail Acı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aycan Aktürk ve Genel Sekreter Birol Yarman heyetin sorunlarını dinledi.
Ziyarette akaryakıt sektörünün sorunlarını dile getiren PÜİS Mersin Bölge Başkanı Nihat Kürklü yaptığı bilgilendirmede, “Akaryakıt bayilerinin karlılıklarının düşmesi, bayilerin kredi kartı ve benzeri ödenen komisyonlarla, satışlarda yaşadıkları sıkıntılar akaryakıt bayilerini ciddi manada olumsuz etkilemektedir. Kasım ve Aralık aylarında, dövizde yaşanan dalgalanmalar ve kar paylarının düşük düzeyde kalması nedeniyle 800 bayiinin kapandığını, olumsuzluğun sürmesi halinde bu ay sonuna kadar bin 500’e yakın istasyonun kapanabileceğini söyleyebiliriz. PÜİS olarak sorunların çözümü yönünde devlet nezdinde hızlı bir trafiğimiz oldu. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi, akaryakıt sektöründeki fiyat artışları ile birlikte kar marjlarımızın artmıyor, sabit kalıyor olmasından dolayı ciddi bir zararımız söz konusu. Gelen zamlara bağlı olarak bizlerin kar paylarında da artış olmasını bekliyoruz. Akaryakıt bayilerinin mevzuattan ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanan da sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların çözümü için yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz. Bu yeni sayfada ilk yapılması gereken kar marjlarımızın yükseltilmesi ve her yıl enflasyon oranında artırılmasıdır. Düşük kar marjlarıyla çalışan akaryakıt bayilerinin, personel, enerji ve genel giderlerinin son dönemde yüzde 100'den fazla arttı ama kar marjları bu artışları karşılamakta çok geride kaldı. Türkiye genelinde elektrik faturasını ve personel maaşını ödeyemeyen ve kapanma riskiyle karşı karşıya olan birçok bayiimiz var” dedi.
Sorunları dinleyen Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, “Akaryakıt bayilerinin sorunlarının çözümü noktasında gerekli adımları biz de ilgili Meslek Komitemizle birlikte değerlendiriyoruz. Akaryakıt bayilerinin faaliyetlerine devam edebilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için kar marjları yükseltilmeli ve enflasyona karşı da korunmalıdır. Burada en önemli sorun kapanan bayilerin istihdama vereceği zarardır. Bir taraftan diğer giderlerin ve personel giderlerinin sürekli artıyor olması sektörü olumsuz etkileyecektir. Bunun önüne geçmek için elimizden gelen girişimleri yapacağız” dedi.