Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, yaş meyve ihracatında sorun yaratan Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin üreticiler tarafından etkin biçimde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Karabucak, önceki gün medya organlarında çıkan “Ukrayna 29 ton mandalinayı iade etti” şeklindeki haberin üreticiyi üzdüğünü belirtti. Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin önemine vurgu yapan Karabucak, mücadele yöntemlerine dikkat çekti. Akdeniz meyve sineği için kısmi dal ilaçlaması ile ‘Malation ve spinozat’ uygulaması yapıldığını ifade eden Karabucak, “Ayrıca kitle yakalama metodu ile tuzaklar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz üreticiler olarak tuzak kullanılmasının yaygınlaşması için teşviklerin artırılmasını talep etmekteyiz. İlaçlama da düzenli yapıldığında başarılı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu aktif maddeleri içeren ürünlerin başarılı olabilmesi için 10 günde bir kullanılması gerekmektedir” dedi.
Diğer ülkelerle rekabet edebilmek için, Avrupa Birliği’nde kullanılan ilaçların kullanımının önünün açılmasını da isteyen Karabucak, “Bunun için gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, uzun vadede kısır böcek salınımı ile ilgili çalışmaların hızlandırılmasının da üreticiler için olumlu olacağını belirterek, “Böylelikle Akdeniz meyve sineği sorunu ortadan kalkacak, ihracatta sıkıntı yaşanmayacaktır” ifadelerini kullandı.